Vest: KO JE BIO SRPSKI PATRIJARH IRINEJ?

KO JE BIO SRPSKI PATRIJARH IRINEJ?

KO JE BIO SRPSKI PATRIJARH IRINEJ?

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej danas je preminuo u vojnoj bolnici na Karaburmi.

Srpski patrijarh Irinej preminuo je usled posledica zaraze korona virusom. 

On se još od 4. novembra nalazio u vojnoj bolnici na Karaburmi, kada je hospitalizovan nakon što je saznao da je zaražen.

Parijarh Irinej je 1. novembra prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, ali je procena da je zaražen pre te sahrane, jer je u krugu njegovih najbližih saradnika bio registrovan prvi slučaj zaraze korona virusom.

Ko je bio patrijarh Irinej?  

Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istog meseca na dan Svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. Godine 1969. biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja Svetejšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu.

Svetu arhijerejsku Liturgiju je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje svoje braće arhijereja, sveštenika i đakona, kao i predstavnika Ruske i Grčke Crkve.

(Izvor: Mondo)
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar