Vest: Klimaton Valjevo: Svi dišemo isti vazduh

Klimaton Valjevo: Svi dišemo isti vazduh

Klimaton Valjevo: Svi dišemo isti vazduh

Nakon četvoročasovnih diskusija „Klimaton Valjevo“ o aerozagađenju, učesnici panela „Godinu dana kasnije“ predstavnika građanskih aktivista i medija, složili su se da prioritetno treba rešavati aerozagađenje od  Krušika jer je dnevna potrošnja lignita i do 80 tona, prema pojedinim podacima. 

Ognjen Pantić iz Beogradske Otvorene Škole pozdravivši prisutne, kaže da je jedino moguće  zajedničko rešavanje problema uz udruženo delovanje građanskih aktivista i predstavnika vlasti.

Učešće gradonačelnika Valjeva, Lazara Gojkovića, ulilo je nadu da će problemi biti rešeni jer, kako je naveo, cilj je ugasiti velike kotlarnice, smanjiti broj individualnih ložišta, u pripremi je novi Akcioni plan za period do 2027. godine. U planu je proširenje toplovodne mreže i, u prvoj fazi, priključivanje objekata ustanova: Nacionalne službe za zapošljavanje -filijale u Valjevu, Arhiva i Zavoda za javno zdravlje, u drugoj fazi i kasarne Vojvoda Živojin Mišić. U planu je i gasovod, navodi se u saopštenju.

Pomaci su učinjeni, ali učesnici rezimiraju da su procesi spori. U momentima Klimatona, 26. oktobar je stoti dan u Valjevu sa prekoračenjem graničnih vrednosti PM10 i PM2,5 čestica, u tekućoj 2021. godini. Nova grejna sezona tek počinje.  

U diskusiji Participativno rešenje za aerozagađenje učestvovali su stručnjaci za ekologiju. Dejan Lekić iz NEA-e, tvorac aplikacije Ekstremna ekologija, naglašava da je neophodno biti uporan, zahtevati rešenja i poštovanje zakona.  Nikoal Krstić iz Udruženja Tvrđava, navodi da su u Smederevu preduzimali i radikalne aktivističke mere, uz podnošenje prijava i tužbi, zbog visoke koncentracije teških metala u vazduhu. Članovi Saveta za čist vazduh u Valjevu, Rada Tomić, inženjer zaštite životne sredine, smatra da se budi svest o životnoj sredini, ali kaže da nedostaje kontrola. Biljana Mladenović, diplomirani fiziko – hemičar, smatra da su rešenja vrlo spora jer 85 odsto zagađenja vazduha u Valjevu potiče od individualnih ložišta, a prethodni planovi su, očito nedovoljno realizovani. 

Rezime večerašnjih panela mogao bi biti sveden na: problemi su detektovani, neophodne su konkretne akcije jer – svi dišemo isti vazduh, i u Beogradu, Smederevu, Valjevu. 

Climathon Valjevo priredilo je Udruženje iRevolucija, u okviru projekta Zelena komuna 22, kao deo globalnog pokreta, jedne od najmasovnijih akcija u svetu.



Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !






Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar