Vest: Kako možete uštedeti pri kupovini stana???

Kako možete uštedeti pri kupovini stana???

Kako možete uštedeti pri kupovini stana???
Potražnja za nekretninama je nikad veća, ponuda za njom i dalje kaska, građevinski materijal konstantno poskupljuje, krediti nikad jeftiniji, sve veći broj velikih investicija, te su cene na tržištu nikad veće.

Kada se uračunaju i svi dodatni troškovi, gotovo svima koji se nekretnine kreće da se vrmza po glavi kako te troškove da smanje. Potrebno je istaći da nije nemoguće, i da postoji nekoliko načina i saveta kako da uštedite pri kupovini nekretnine. Šta više, kod kupovine nekretnine moguće je drastično smanjiti troškove, ali suštinski sve zavisi od njene površine, da li kupujete nov stan ili ne.

Na primer za stan površine 60 kvadrata, možete da uštedite oko 10.000 evra (povraćaj PDV + oslobađanje od plaćanja poreza na pre- nos apsolutnih prava), ne računajući uštedu pravim odabirom načina finansiranja same kupovine.

Sve opcije za kredit

Iako je ove godine primetan trend rasta broja kupljenih nekretnina gotovinom, vrlo niske kamatne stope, podstiču ljude da podižu stambene kredite. U slučaju da se u kupovinu nekretnine upuštate prvi put, onda obavezno pregledajte ponudu svih banaka, jer se kamate na kredite značajno razlikuju.

Takođe treba razmisliti da li odabrati fiksnu, varijabilnu ili mešovitu kamatnu stopu. Fiksna kamatna stopa ostaje nepromenjena tokom trajanja ugovora sa bankom, dok se varijabilna tokom istog perioda menja (bilo povećava ili smanjuje). Varijabilna se sastoji od fiksne i varijabilne vrednosti, a kako je najveći broj stambenih kredita u evrima tu se misli na EURIBOR (prosečnu ka- matna stopu po kojoj grupa evropskih banaka medusob- no pozajmljuje novac). Zavisi od banke do bankekolika će biti fiksna kamtna stopa, fiksna vrednost u računanju varijabilne kamatne stope, kao i koji EU- RIBOR (tj. sa kojim rokom dospeća) će biti pro- menljiva vrednost. Trenutno se kamate na stambene kredite na bankar- skom tržištu u Srbiji kreću od oko 3,2 odsto (u slučaju pro- menljive) do oko 4,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor: Kamatica



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar