Vest: Kada mogu da se raskinu ugovori sa kablovskim i mobilnim operaterima bez plaćanja penala?

Kada mogu da se raskinu ugovori sa kablovskim i mobilnim operaterima bez plaćanja penala?

Kada mogu da se raskinu ugovori sa kablovskim i mobilnim operaterima bez plaćanja penala?

Potrošači se često iznenade kada shvate da ne mogu jednostavno da raskinu ugovor sa kablovskim i mobilnim operaterom, bez plaćanja bilo kakvih dodatnih troškova.

Do ovakvih situacija dolazi uglavnom zbog nepoznavanja komplikovanih propisa. Kako objašnjava Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), dve godine je minimalni period važenja usluge.

Kada mogu da se raskinu ugovori sa kablovskim i mobilnim operaterima bey plaćanja penala?-0

- Korisnik koji je nastavio da koristi njihove usluge i dalje ima ugovornu obavezu - kaže Dragić. - Ukoliko hoće da raskine ugovor, potrebno je da to najavi 30 dana ranije. U suštini, potrošač će taj mesec morati da plati, a na njemu je da odluči da li će i za to vreme koristiti uslugu istog operatera ili hoće odmah da prestane.

U situaciji kada želi svojevoljno da raskine ugovor, a nije istekao period od dve godine, onda potrošač mora da plati punu cenu usluge za to vreme koliko je bio korisnik tog operatera.

Ako je, na primer, neko koristio uslugu šest meseci, on za taj period mora da doplati razliku između popusta i pune cene - navodi Dragić. - U ugovoru sa minimalnim periodom važenja od dve godine, uračunat je određeni popust. Ako pre tog roka korisnik hoće raskid, mora da nadoknadi tu razliku. Ako je uzeo i mobilni telefon, mora da plati i punu cenu uređaja po tržišnoj vrednosti, onako kako operater proceni.

Pročitajte još:

Često, potrošači žele da raskinu ugovor, jer su nezadovoljni uslugom. Uglavnom se dešava da imaju loš signal ili manju brzinu interneta od predviđene.

- U tom slučaju, operater ima rok od 48 do 72 sata da prijavljeni kvar popravi - kaže Dragić. - Ukoliko to ne učini u tom periodu, onda potrošač ima pravo da raskine ugovor zbog nepoštovanja opštih uslova, i to bez bilo kakvih dodatnih troškova.

Ako operater odbije prigovor potrošača, sa tvrdnjom da je sve u redu, onda korisnik mora da se obrati RATEL-u, ukoliko hoće da reši svoj problem. Ova agencija kontroliše kvalitet usluge kroz svoj sistem i obaveštava potrošača da li je u pravu. Kada RATEL ustanovi da je došlo do kršenja obaveze, operater je dužan da postupi u skladu sa nalogom ovog regulatornog tela.

Raskid bez penala

Korisnici imaju pravo da raskinu ugovor sa kablovskim operaterom, ukoliko je on ukinuo određenu uslugu ili promenio nešto iz opštih uslova potpisanog ugovora, a da o tome nije obavestio potrošača. U toj situaciji, građani imaju rok od 30 dana za raskid bez ikakvih dodatnih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor: Kamatica  Foto: Pinterest



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar