Vest: Kada koristiti dozvoljeni minus, a kada je bolje podići kredit?

Kada koristiti dozvoljeni minus, a kada je bolje podići kredit?

Kada koristiti dozvoljeni minus, a kada je bolje podići kredit?
Manje ćete plaćati ako budete primenjivali savete koje donosimo u ovom tekstu.

Mnogi to ne znaju, ali dozvoljeni minus je kredit. Samo što se ne zove tako.

Ali, ako pogledate malo bolje, videćete da ima sve karakteristike bilo kog „običnog“ kredita. Jer, kao i kod kupovine kredita, ovde takođe aplicirate za novčanu pozajmicu od banke, koju posle vraćate uz određenu kamatu.

Procedura za odobrenje dozvoljenog minusa jeste jednostavnija nego kod odobrenja kredita, ali je suština ista – reč je o pozajmici novca od strane banke i njegovo vraćanje sa kamatom. Dakle kao da ste kupili bilo koji drugi kredit, koji je možda bio skup zato što niste znali bitnu razliku između uslova i cene kredita.

Baš zbog toga što se jednostavnije kupuje nego gotovinski ili kredit za refinansiranje, dozvoljeni minus spada u najpopularnije bankarske proizvode. Proces odobravanja minusa u banci traje manje od jednog dana, a često ga banke i same nude svojim klijentima, bez njihovog prethodnog upita. Mnogi građani koriste ovu pozajmicu u visini cele svoje mesečne zarade.

Nikako u nedozvoljeni minus

Nedozvoljeni minus je nešto što nikako ne želite da imate. Najviše zbog toga što je kod njega kamata zna da bude i duplo veća u odnosu na dozvoljeni minus, a klijent će biti evidentiran i u Kreditnom birou.

Međutim, baš zbog ovog jednostavnog pristupa dozvoljenom minusu, građani ponekad znaju da se „zanesu“ pa da olako potroše ovaj novac. I tu dolazimo do situacije koja može biti neprijatna – kamate na dozvoljeni minus su često dosta visoke, pa ako neko koristi dozvoljeni minus godinu dana, ukupni troškovi dolaze i do trećine od prvobitne cifre koju ste pozajmili. Znači, vraćate taj deo, ali i ceo iznos koji ste pozajmili.

Zbog svega toga, treba naći način da prođete jeftinije. Evo i kako to možete uraditi:


  • Dozvoljeni minus ne treba koristiti u celom iznosu. Savet je da ovaj bankarski proizvod koristite samo u nekim neplaniranim ili vanrednim situacijama i u nižim iznosima

  • Dozvoljeni minus koristite samo za manje kupovine i plaćanja

  • Ukoliko su u pitanju neke veće kupovine i plaćanja, onda je bolja opcija kupiti gotovinski kredit od banke. Na tu vrstu kredita se obračunava niža kamata nego na dozvoljeni minus

Važno je znati i da nikako ne treba ući u pun limit dozvoljenog minusa na početku, jer se kamata na dozvoljeni minus obračunava za iznos koji se koristi, ali i na osnovu broja dana tokom kojih se koristi.

Dakle,da sumiramo: dozvoljeni minus samo kad baš mora a uvek je bolje uzeti prvo keš kredit.

Izvor: Kamatica



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar