Vest: Još jedna uspešna godina misionarskog rada

Još jedna uspešna godina misionarskog rada

Još jedna uspešna godina misionarskog rada

Pravoslavna narodna hrišćanska zajednica „Vozdviženije Časnog Krsta“, na čelu sa duhovnikom protojerejem – stavroforom Milinkom Jovićem, u letopis svog postojanja upisuje još jednu uspešnu godinu misionarenja na polju svedočenja i širenja reči Božje, kako kroz duhovne razgovore i list „Bogomolitelj“, tako kroz svestranu haritativnu delatnost, po kojoj je prepoznatljiva i cenjena daleko van okvira Valjeva. Postignuto do sada motiv je za nove poduhvate, te je za očekivati u godini pred nama da će bratstvo pri Hramu Pokrova Presvete Bogorodice ulepšati živote brojnim sugrađanima, jedan je od zaključaka redovne godišnje skupštine održane u parohijskom domu najstarije valjevske crkve.

Ruka koja daje nikada neće ostati prazna, baš kao što ni Genisaretsko jezero nikada nije presušilo, iako je obiljem vode davalo život drevnoj Galileji. Za svaku kap vode koju primi iz reke Jordan, po jednu bi izlilo. I retko bogatim biljnim svetom moglo se pohvaliti, nasuprot Mrtvom moru, koje svaku kap zadržava, ali u njemu života nema.

Upravo ovom poukom protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog G. Isihija, opisao je trudoljublje Bogomoljačkog bratstva pri Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, koje godinama pomaže brojne sugrađane čija je svakodnevica obremenjena nemaštinom. Skupština bratstva održana je danas, na praznik Svete Ksenije Petrogradske. To, ukazao je otac Filip Jakovljević, takođe nosi važnu simboliku.

Još jedna uspešna godina misionarskog rada-0

Sveta Ksenija je tokom čitavog života svedočila jevanđelje. Svo svoje imanje je razdelila siromasima i posvetila život molitvi. Takođe, ovo je prva pripremna nedelja pred Časni post i ona nas podseća da je post zapravo pokajanje i činjenje dela milosrđa. Blagodarim ocu Milinku Joviću i bratstvu PNHZ – a na svemu što čine.

Vladika Isihije je odmah prepoznao vaš trud i pružio podršku za vaš rad – rekao je otac Filip Jakovljević, prenevši blagoslov Vladike Isihija koji, baš kao i njegov prethodnik u tronu Eparhije valjevske blaženopočivši Vladika Milutin, izuzetno ceni sve što bratstvo čini za potrebite na teritoriji Valjeva i okoline, a ponekad i dalje od zavičaja.

U godini za nama Pravoslavna narodna hrišćanska zajednica „Vozdviženije Časnog Krsta“ mnogo pažnje posvetila je duhovnom napredovanju svojih članova i prijatelja.

U saradnji sa Udruženjem roditelja dece i omladine sa smetnjama u razvoju „Zagrljaj“, organizovane su duhovne akademije na Vidovdan i Ilindan. Objavljen je novi broj lista „Bogomolitelj“, koji je besplatno podeljen vernom narodu. U Edukativnom centru „Vladika Milutin“ u Bebića Luci realizovane su sportske i obrazovne aktivnosti za učenike osnovnih škola, koji su prethodno obišli manastire na ekskurziji pod sloganom „Upoznajmo svoj kraj“.

Krunu vere i ljubavi prema bližnjem za bratstvo, prema rečima prote Jovića, predstavljaju milosrdne aktivnosti. Njih je, kao i lane, bilo u izobilju. Da bi božićni praznici protekli u radosti i onima koji za prazničnu trpezu ne mogu da odvoje novac, bratstvo je, uz pomoć donatora obezbedilo pečenice i druge prigodne darove za 140 porodica.

Još jedna uspešna godina misionarskog rada-1

Za vaskršnje praznike, pak, obezbeđeno je 5040 komada jaja. U toku cele godine prikupljaju se paketi hrane (brašno, ulje, šećer, pasulj, slatkiši…) u čemu dragocenu pomoć bratstvu pružaju manastiri Ćelije i Lelić. Podeljeno je ukupno 518 paketa, čiji sadržaj podmiruje potrebe tročlane porodice za petnaest dana. Da se pažnjom na pažnji zablagodari, članovi PNHZ –a uvek su tu da pomognu na održavanju manastirskih zelenih površina. Ove godine u jednoj od tih akcija u manastiru Ćelije sa njima su bili i učenici Valjevske gimnazije.

U saradnji sa školama, bratstvo je obezbedilo užinu za siromašne učenike i jednokratne finansijske pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i stipendije za dva studenta. U svojim prostorijama pri Pokrovskom hramu tokom cele godine prikuplja se i deli odeća i obuća za sve starosne kategorije. Budući da je prošle godine prispela veća količina, 2500 komada otpremljeno je Dobrotvornoj fondaciji „Čovekoljublje“ u Rumi i hiljadu komada Udruženju dece i odraslih sa posebnim potrebama u Temerinu.

Sa posebnom pažnjom Bogomoljačko bratstvo stara se o potrebama štićenika Kazneno – popravnog zavoda Valjevo, koji se uvek sa ljubavlju odazivaju da prilože svoj rad akcijama bratstva. Tako, osim prigodnih darova za praznike (vaskršnja jaja išarana u saradnji sa Udruženjem „Zagrljaj“), ovim mladićima poklonjeno je 200 komada garderobe. Sugrađanima koji nisu u mogućnosti da kupe lekove ili plate režijske troškove bratstvo je obezbedilo novac za to.

Davno zaboravljeni običaj zajedničarenja u seoskim radovima – Mobu, članovi PNHZ „Vozdviženije Časnog Krsta“ su obnovili kako bi pribavili ogrev za siromašne porodice. Prošle godine moba je organizovana u selu Sitarice i okupila je tridesetak članova i prijatelja. Podršku pri ovoj akciji pružilo je Šumsko gazdinstvo „Boranja“. Obezbeđeno je 50 kubika drva i prema potrebama podeljeno na trinaest porodica.

Početak školske godine učenicima deset gradskih i seoskih škola PNHZ je ulepšala darivanjem rančeva sa školskim priborom. Darivano je ukupno 80 učenika, a deo sredstava za ovu akciju prispeo je od Gradske uprave, sa kojom je uspostavljena odlična saradnja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar