Vest: Jabučje dobija kanalizaciju kroz projekat "Čista Srbija"

Jabučje dobija kanalizaciju kroz projekat "Čista Srbija"

Jabučje dobija kanalizaciju kroz projekat

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković obišao je sa saradnicima radove na izgradnji kanalizacije u Jabučju u okviru druge faze projekta "Čista Srbija". U izjavi za medije naglasio je značaj njegove realizacije za lokalnu samoupravu i meštane Jabučja:

– Ovo je u poslednjih nekoliko decenija jedan od najvažnijih projekata za opštinu Lajkovac, kako po svom značaju tako i po vrednosti investicije koja iznosi oko 2 milijarde dinara, što je više od dva godišnja budžeta opštine Lajkovac. Bitno je naglasiti da kompletne radove finansira Ministarstvo Građevine republike Srbije. Mi smo započeli ovaj projekat prošle godine i veoma smo ponosni jer smo ušli u krug prvih 16 gradova i opština kojima su sredstva odobrena i gde je počeo da se realizuje projekat "Čista Srbija" To podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju i rekonstrukciju postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Prošle godine smo počeli prvu fazu projekta, završili mesto Rubribreza, gde je urađeno 4km kanalizacione mreže. Pre nekoliko dana su počeli radovi na drugoj fazi projekta "Čista Srbija", odnosno kanalizacione mreže koja obuhvata naše najveće naseljeno mesto posle Lajkovca, a to je MZ Jabučje. Ovde će biti izgrađeno oko 26 km primarne kanalizacione mreže, s tim što će biti izgrađena i sekundarna mreža za vitalne objekte koji se nalaze u centru Jabučja,  kao i za pojedine zaseoke kao što su Negići i kružni put za Tomiće. Takođe na deonici biće izgrađeno pet crpnih stanica. Svi meštani će dobiti mogućnost priključka na kanalizacionu mrežu. Cela kanalizaciona mreža biće priključena na crpnu stanicu Borverk, koju smo mi izgradili pre par godina sopstvenim sredstvima, a odatle će kasnije ići ka pogonu za prečišćavanje otpadnih voda koji se nalazi na granici Lajkovca i Ćelija. U ovaj projekat je ušla i potpuna rekonstrukcija pogona tako da će uskoro biti u funkciji. Naredna faza jeste izgradnja primarne kanalizacione mreže i izgradnja potpuno novog postrojenja za Bogovađu.

Predsednik Živković je rekao da će od oko 3000 stanovnika Jabučja oko 2000 dobiti kanalizacionu mrežu. Planirano je da radovi traju cele godine i završe se početkom naredne.

– Svi zaseoci Jabučja: od Viša, Starog sela, Donjeg kraja, fo Gornjeg kraja, Gaja, Šerinke biće pokriveni primarnom kanalizacionom mrežom. Veliko hvala Vladi Republike Srbije, Ministarstvu građevine i njihovom resornom ministru Tomi Momiroviću koji su prepoznali značaj ovog projekta, kao i na tome što je Lajkovac među prvim gradovima i opštinama ušao u realizaciju projekta. Izgradnjom ove mreže biće obnovljeni i putevi na teritoriji gde se mreža radi, biće vraćeni u prvobitno stanje kao i ovaj danas u Gaju,  gde je deo kolovozne trake morao biti isečen za postavljanje cevi. To znači da će pored kanalizacione mreže biti poboljšana i putna infrastruktura. Ovo je kontinuitet kojim opština Lajkovac poslednjih nekoliko desetina godina ulaže u razvoj komunalne infrastrukture i sa tim projektom Lajkovac i sva ona sela koja gravitiraju ka njemu biće 100 odsto pokrivena kanalizacionom mrežom.

Meštanin Jordan Ivanović je, vidno oduševljen rekao da sada konačno imaju sve, a da je jedini problem zadržati mlade na selu:

– Ovo je Ivanovića kraj gde i sam živim i mogu vam reći da ovo što smo danas dobili je premija, jer da naše selo ima kanalizaciju a mnogi gradovi je nemaju, to je zahvaljujući predstavnicima naše opštine i naravno državi. Opština je na vreme obezbedila projekat, uradila kanalizaciju, ali je firma koja radi takođe prava i zaslužuju samo pohvale. Imali smo primer kada dođu da rade neki posao samo sede da ne znaš šta ćeš sa njima. Mi sada imamo put, vodu, struju, ulično svetlo, baš kao u gradu. Jedini problem je kako zadržati mlade na selu i mislim da bi tim problemom trebalo malo da se pozabavi opština i država, da otvori neku novu firmu, da pokušamo da spasemo selo i odliv mladih u gradove. Život pre svega ovoga bio je mnogo teži, kopali smo septičke jame, dobijali prijave, jer morala se negde odvesti voda iz kupatila i kuhinje, dok ovaj potez rešava sve i naši problemi su konačno rešeni.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar