Vest: Izložba „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“ predstavljena u lazarevačkoj biblioteci

Izložba „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“ predstavljena u lazarevačkoj biblioteci

Izložba „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“ predstavljena u lazarevačkoj biblioteci

U Biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu otvorena je izložba „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“. Izložba autorke Nataše Bulatović, upriličena povodom jubileja 200 godina od rođena i 140 godina od upokojenja Fjodor Dostojevskog, otkriva nam malo poznate direktne veze ruskih pisaca i srpskog naroda.

Autorka izložbe, inače bibliotekarka Biblioteke grada Beograda, ističe da se izložba ne priča o tome koliko su Tolstoj i Dostojevski značajni kao pisci, već o tome kako su u Srbiji prevođena njihova književna dela i njihova povezanost sa srpskim narodom. „Značajni su podaci da su u isto vreme kada su se u Rusiji objavljivala njihova dela, maltene iste godine ili za par godina objavljivala i u Srbiji“, kaže Bulatović.

Direktorka biblioteke „Dimitrije Tucović“ Jasmina Ivanković ističe da je izložba pripremana studiozno, uz korišćenje ruskih i srpskih arhiva. Posetioci izložbe moći će da nauče o tome ko su bili prevodioci koji su prevodili Tolstoja i Dostojevskog na srpski jezik, kakav su odjek u našoj štampi imala ova dva velika pisca, kako se filmska publika mogla upoznati sa interpretacijama njihovih dela i slično.


(Izvor: pravenovine.rs)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar