Vest: Istorijsko edukativna radionica za slobodu i čast otadžbine

Istorijsko edukativna radionica za slobodu i čast otadžbine

Istorijsko edukativna radionica za slobodu i čast otadžbine

Učenici Osnovne škole u Jabučju učestvovali su u istorijsko edukativnoj radionici u kojem je sagledan osvrt na malo zastupljenu temu nastanka srpskog komiteta za oslobođenje stare Srbije koja je inicirala stvaranje četničkih formacija za zaštitu srpskog stanovništva. Izloženi su predmeti, dokumenti i fotografije sa početka 20 tog veka kroz borbe za odbranu i oslobođenje.

  

Direktor škole Goran Milinčić srdačno je pozdravio inicijativu udruženja Ravnogorski pokret Lajkovac da se na ovakav način prikaže period naše istorije. Profesori istorije Rajko Sarić i Nenad Ignjatović su itekako imali želju da realizuju projekat i prezentaciju. U projektu je učestvovao i Dušan Milovanović sa prikazom pronađenih predmeta tokom istraživanja poprišta Kolubarske bitke. Učesnicima su podeljeni i pokloni u vidu školskog pribora štampane na ćiriličnom pismu.


U saradnji sa školama želja nam je da sutra budu nacionalno svesni ljudi. Istorija nije prošlost već pogled u budućnost, i vrlo je važno da je predstavimo na pravi način, jer ko ne zna svoju učiće tuđu. Nastavićemo dalje od nove školske godine kao i sa drugim školama.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar