Vest: Humanitarna akcija PHNZ-a

Humanitarna akcija PHNZ-a

Humanitarna akcija PHNZ-a

„Da se bogat siromaha seti…“ poklič Svetog Vladike Nikolaja i danas odjekuje. Odjekuje i delom tvori nove neprolazne trenutke u srcima onih koji daju i koji sa darovima domu odlaze. Biti bogat mereno bankovnim računom beznačajno je za svakog koji oseća. Siromaštvo, pak, lako vidljivo, a dar uvek velik kad ga bar na trenutak pokrije. Da ne zaboravimo bližnje, Sveto jevanđelje nas svakog dana poziva. Praznični su posebni, jer u njima nam je vremena za zajedničarenje više, a trpeze mesto okupljanja i izobilja. Da na njima uvek nečeg bude, Pravoslavna narodna hrišćanska zajednica „Vozdviženije Časnog Krsta“ stara se tokom cele godine, jer mnogo je onih kojima štošta nedostaje. Za Božić, kako tradicija uči, na njoj je pečenica. Da je svako za ručak ima, bratstvo pri Pokrovskom hramu uspeva da omogući uz pomoć plemenitih ljudi, koji znaju da se svako dobro deljenjem umnožava. U ranim jutarnjim satima, u parohijskom domu najstarije valjevske svetinje, arhijerejski namesnik prvi valjevski protonamesnik Darko Đurđević, duhovnik PNHZ-a protojerej – stavrofor Milinko Jović i predsednik Crkvenog odbora Branislav Kovačević dočekali su korisnike pomoći bratstva i, uz kafu i kuvano vino, srdačno sa njima porazgovarali.

Humanitarna akcija PHNZ-a-0

Ovim sabranjem kruniše se misija bratstva u godini za nama. Sa velikom radošću, jer se dela milosrđa stalno umnožavaju, rekao je protonamesnik Darko Đurđević.

Danas bi svako trebalo da oseća radost praznika, jer je Gospod došao zbog svih nas. On pripada svima i crkva je dom svih nas. Gospod traži da pokažemo ljubav. Mi smo se trudili da to danas učinimo i jako nam je drago što smo svi zajedno danas ovde- rekao je otac Darko Đurđević.

 

Stotinak porodica darivano pečenicama, ali i krstićima, kalendarima, kadionicama, knjigama Svetog Vladike Nikolaja i koječime još što domove obogaćuje. Da i oni koji nisu u mogućnosti da dođu budu darivani, potrudio se prota Dragan Aleksić, koji je lično do kućnih pragova otpremio darove.

PNHZ „Vozdviženije Časnog Krsta“ odavno je prepoznatljiva u Valjevu i okolini po svojim milosrdnim aktivnostima. Njihov trud prepoznaju dobri ljudi sa svih strana, te je broj onih koji žele da ih materijalno podrže iz dana u dan sve veći. Nabavku pečenica ove godine pomogli su mnogi, ponajviše bratstvo manastira Lelić i porodice Alimpijević, Lekić i Mališević iz Valjeva.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar