Vest: Episkop valjevski Isihije na veličanstvenoj svečanosti u Alma Ati

Episkop valjevski Isihije na veličanstvenoj svečanosti u Alma Ati

Episkop valjevski Isihije na veličanstvenoj svečanosti u Alma Ati

Praznik Svetog Aleksandra Nevskog u hramu koji nosi njegovo ime u Alma Ati u  Kazahstanu obeležen je Svetom Arhijerejskom Liturgijom, koju je, zajedno sa arhijerejima Ruske Pravoslavne Crkve na teritoriji ove zemlje, služio i Preosvećeni Episkop valjevski G. Isihije.

Zajedništvo u bratskoj ljubavi krunisano je uzajamnim darivanjem moštiju zavičajnih svetitelja. Mitropolitu astanskom i kazahstanskom G. Aleksandru Vladika Isihije darivao je mošti Svetog Vladike Nikolaja Srpskog, dok je, blagoslovom domaćina, Eparhija valjevska postala bogatija za čestice moštiju Svetog Nikolaja sveštenoispovednika Almatinskog i Kazahstanskog i Prepodobnoispovednika Sevastiana Karagandskog

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Porfirija, Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije boravi u bratskoj poseti  Kazahstanu. Na praznik velikog ruskog svetitelja Svetog Aleksandra Nevskog, čiji je kult izuzetno razvijen i u srpskom narodu, a koji je nebeski pokrovitelj Mitropolita Aleksandra, hram koji mu je posvećen u Alma Ati, nekadašnjoj prestonici ove zemlje, bio je mesto velikog molitvenog sabranja i projave velike ljubavi Božje koja povezuje naše narode.

Slaveći Svetog Aleksandra Nevskog, branitelja pravoslavlja na bojnom polju i u crnorizačkom tihovanju, ne možemo a da se ne setimo blagovernog kneza Lazara Kosovskog, Stefana Nemanje- Simeona Mirotočivog, oca Svetog Save Srpskog, deo je blagodarnog slova Vladike Isihija braći arhijerejima i vernom narodu, koji je pod njihovim omoforima u Kazahstanu prineo molitve i ukazao gostoljublje braći iz Srbije.

Episkop valjevski Isihije na veličanstvenoj svečanosti u Alma Ati-0

Srpski narod ih prepoznaje po neustrašivosti i zaštiti pravoslavne vere, po mudrosti kojom su vodili države. Povezuje ih i to da su imali hrabrost ratnika, a smirenje monaha i veliku ljubav prema Bogu i svojoj otadžbini. Danas smo, Visokopreosvećeni Mitropolite Aleksandre, gosti i nebeskog zaštitnika zemlje kazahstanske Prepodobnoispovednika i mučenika Sevastiana Karagandskog, kao i velikog broja novomučenika i ispovednika vere Hristove- rekao je Vladika Isihije na ruskom, uz kazaški, službenom jeziku Kazahstana, kojeg govori, budući da je rođenjem i detinjstvom vezan za rusku prestonicu. 

U daleku bratsku zemlju, kako je istakao valjevski arhipastir, gosti iz Srbije nisu došli sami. Zajedno sa njima stigao je i blagoslov Svetog Vladike Nikolaja, svesrpskog i svepravoslavnog. Poput Svetog Sevastiana, i Vladika Nikolaj rođen je krajem 19., a Gospodu se prestavio sredinom 20. veka. I jedan i drugi stradali su i bili proganjani od bezbožnog komunističkog režima, podsetio je Vladika Isihije na zemaljske usude dvaju svetionika pravoslavne vaseljene.

Bivali su utamničeni i iz tamnice propovedali, ne zaboravljajući svoju pastvu. Svedočili su veru u najtežem vremenu, nosili Hrista u srcu i prepodobnomučeničkim vencem se ovenčali. Sada, u Carstvu nebeskom, zajedno gledaju Hrista licem u lice. Njih dvojica (Sveti Vladika Nikolaj i Sveti Sevastian) su najbolji predstavnici naših naroda i kroz njih se mi u Hristu poznajemo- poručio je Vladika Isihije. 

Kao vidljiv znak prijateljstva i jednodušnosti u veri Hristovoj, Vladika Isihije darivao je ikonu i česticu moštiju Svetog Vladike Nikolaja  Mitropolitu Aleksandru. Da, kako je rekao, njemu i njegovoj pastvi budu na blagoslov i duhovno ukrepljenje, da potrebitima pomažu i mirišu na nebo, uz molitvu „da se u nezalazni dan Carstva nebeskog zajedno sa svima svetima okupimo oko prestola Božjeg“. Svečani čin uručenja moštiju upriličen je na svečanom prijemu u rezidenciji Mitropolita Aleksandra. Blagodareći Vladici Isihiju, duhovni otac vernih u Kazahstanu je uzvratio darovima- ikonom sa delićem moštiju Svetog Nikolaja Almatinskog sveštenoispovednika Kazahstanskog i Prepodobnoispovednika Sevastiana Karadganskog. Prigodne darove Mitropolit Aleksandar uručio je i zameniku Vladike Isihija protonamesniku Filipu Jakovljeviću i sekretaru đakonu Momčilu Dimitrijeviću. 

Episkop valjevski Isihije na veličanstvenoj svečanosti u Alma Ati-1

Valjevski kraj, natkriljen molitvama novoprosijavših svetitelja Svetog Vladike Nikolaja i Prepodobnog Oca Justina Ćelijskog, je blagorodan. Duhovni život u njemu je veoma bogat, a iz njega su potekle brojne znamenite ličnosti srpske istorije, kulture i umetnosti, upoznao je Vladika Isihije Mitropolita Aleksandra i uputio poziv da dođe i lično ponese blagoslov ovdašnjih svetinja. Mitropolit Aleksandar je zablagodario i sa radošću obećao da će uzvratiti posetu.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar