Vest: Episkop Isihije služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u čast hramovne slave u selu Ba

Episkop Isihije služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u čast hramovne slave u selu Ba

Episkop Isihije služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u čast hramovne slave u selu Ba

Prizvani smo da svedočimo svog Boga i da Ga se nikad ne odreknemo

Hram Svetog proroka Ilije u selu Ba nadomak Ljiga, spomenik kulture od izuzetnog značaja, svečano je proslavio praznik svog nebeskog zaštitnika. Liturgijsko sabranje je predvodio Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije, uz sasluživanje arhijerejskog namesnika kolubarskog protojereja – stavrofora Saše Timotića i eparhijskih sveštenoslužitelja. Ovom prilikom, Vladika Isihije osvetio je novopodignutu crkvenu prodavnicu i palionicu sveća.

Podignuta u periodu između 14. i 15. veka za vakta Despota Stefana Lazarevića na padinama Suvobora, crkva u selu Ba nosi ime velikog starozavetnog proroka Ilije,  jedne od retkih ličnosti predhrišćanskog doba kojima su posvećene bogomolje. Proroka, udostojenog da propoveda dolazak Gospoda Hrista, do tada mu nepoznatog, tek nazretog u Duhu Svetom. Sveti prorok Ilija živeo je u 9. veku u doba cara Ahava i žene mu Jazavelje, koja među jevrejski narod uvodi poštovanje Vala, paganskog božanstva, iliti demonskih sila koje su narod odvele u otpadništvo od istinitog Boga Jahvea. Jedini koji ustaje protiv toga je Sveti prorok Ilija, koji izlazi na megdan Valovim sveštenoslužiteljima da prizovu Boga svojim žrtvama. Bog Izrailjev se javlja Iliji i spaljuje njegovu žrtvu, što ga osnažuje da se obračuna sa lažnim sveštenicima i  spase svoje sunarodnike od lažne vere, približio je Vladika Isihije u propovedi neke detalje iz žitija velikog Božjeg ugodnika.

Revnost i postojanost Svetog proroka Ilije, koji je sam ustao u odbranu Boga, uče nas da ne treba da se povodimo mnoštvom. Kada mnoštvo otpadne od Boga i preda se razvratu, prizvani smo da se borimo i svedočimo svog Boga i da Ga se nikad ne odreknemo. Prorok Ilija je bio pao u očajanje, ali ga je Gospod uverio da pored njega postoji sedam hiljada duša koje se nisu poklonile Valu. To su duše pravednika, koje ne prave sebi reklamu i ne „trube“ o svojoj pobožnosti, ali se mole za čitav svet i od njih čitav narod dobija spasenje i ne propada. Tako ohrabren, Ilija je prevazišao svoje očajanje i udostojio se viđenja Gospoda na brdu Horiv – besedio je Vladika Isihije.

Uporedivši vreme za zemaljskog života Svetog Ilije i današnje vreme, Vladika Isihije je ukazao da danas živimo u možda većem otpadanju od vere nego što je tada bilo. Zato, istakao je on, svako od nas treba da se trudi da ima udela u Ilijinoj službi i čuva svoju veru u vremenu najgorih iskušenja. Takva su, zaključio je Vladika Isihije upravo ova danas, u kojima smo zavarani nekim olakšicama u životu koja donose tehnološka dostignuća, a na suštinska pitanja o životu i smrti samo Bog ima odgovor.

Proslavljanje hramovne slave upotpunjeno je litijskim ophodom i tradicionalnim slavskim obredom rezanja kolača. Poseban trenutak za baške parohijane bilo je osvećenje novog objekta crkvene prodavnice i palionice sveća, izgrađene po blagoslovu blaženopočivšeg Episkopa Milutina. Slavsko sabranje je zaokruženo prigodnom svečanom trpezom.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici!


(Izvor: Eparhija Valjevska)Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar