Vest: Episkop Isihije: Neka milost bude ono što od Gospoda tražimo

Episkop Isihije: Neka milost bude ono što od Gospoda tražimo

Episkop Isihije: Neka milost bude ono što od Gospoda tražimo

Na praznik Svete Petke Rimljanke Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Mionici bila je domaćin velike molitvene svečanosti. Po blagoslovu Preosvećenog Episkopa valjevskog G. Isihija, Svetom Arhijerejskom Liturgijom je načalstvovao Episkop Mitropolije australijsko – novozelandske G. Siluan, uz sasluživanje Vladike Isihija i više sveštenoslužitelja. Na Svetoj Liturgiji, Vladika Siluan u čin sveštenika rukopoložio je svog klirika, dosadašnjeg đakona Nikolu Kovačevića.

Episkop Isihije: Neka milost bude ono što od Gospoda tražimo-0

Sveto jevanđelje sedme nedelje po Duhovima (Mt 9, 27-35) beleži još jedno u nizu isceljenja, koja je Gospod Hristos učinio tokom Svog života na zemlji. Akteri priče, dvojica slepih, a mudrih ljudi, hodaju kroz gužvu za Gospodom Hristom, traže milost i blagodat, verujući da će im ona učiniti dobro, a time uče i nas da milost bude upravo ono što od Gospoda tražimo, deo je propovedi Vladike Isihija utemeljene na ovonedeljnom jevanđeljskom odlomku. Gospod ih isceljuje videvši veru njihovu, a oni razglašavaju to naokolo, uprkos naređenju da to ne čine, već da samo slave Boga. Ubrzo potom dovode Mu nemog i besomučnog čoveka, kojeg takođe isceljuje i oslobađa demonskog uticaja.

Ovaj događaj nas podseća na reči Svetog apostola Pavla, koje vernima nalažu da ne ugađaju sebi, nego da ugađaju jedni drugima. Ni Gospod nije ugađao Sebi, već je primio stradanje tokom čitavog života, posebno poslednjih dana kad je primio raspeće i krsnu smrt. On, Koji greha nije video, primio je na sebe posledice našeg greha i samu smrt da bi nas spasao – rekao je Vladika Isihije.

Episkop Isihije: Neka milost bude ono što od Gospoda tražimo-1

Na osnovu svedočanstva isceljenih, narod shvata da On to čini Svojom vlašću, prepoznaje Ga i proslavlja. Nasuprot narodu, stoje fariseji gordi od znanja. Oni izgovaraju najveću hulu – hulu na Duha Svetoga, govoreći da Gospod čini čudesa pomoću kneza demonskog. Bez obzira na njihov neosporno ispravan život, istakao je Vladika Isihije, oni nisu mogli da uzmole za milost „sina Davidovog“, već su Ga krivili.

Najgore je da dela Božja pripisujemo delima zlog duha. To je hula koja, kaže Gospod, se neće nikome oprostiti. Jer, dela koja se čine blagodaću Božjom, ako u svom bezumlju shvatimo bez pozivanja na Duha Svetog, činimo najstrašniju hulu i sami odabiramo da blagodat Božju odbijemo. Stoga, kaže Gospod da se to ne može oprostiti, ne zato što bi On odbio da oprosti, već zato što onaj koji tako razmišlja ne može da traži oproštaj – objasnio je valjevski arhijerej, pozvavši svoju duhovnu decu da ispovedaju Boga, traže Njegovu milost i uzdaju se u Njegovu blagodat. U zaključku izlaganja, Vladika Isihije pojasnio je da ako nam se ne ispuni ono za šta molimo, ne znači da Bogu nije moguće da to uradi, već zato što On ima celokupnu sliku o onome što je nama potrebno i zna da to možda za nas nije dobro. Treba imati poverenja u Gospoda i moliti se postojano, znati da On želi da se svi spasu, pouka je liturgijske propovedi Episkopa valjevskog G. Isihija.

(Izvor: eparhijavaljevska.rs)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar