Vest: Duhovska litija u čast slave Grada Valjeva

Duhovska litija u čast slave Grada Valjeva

Duhovska litija u čast slave Grada Valjeva

Otkako je leta Gospodnjeg 1996. obnovljeno, obeležavanje Drugih Trojica- krsne slave Grada Valjeva u molitvenoj radosti i ljubavi sabiralo je i sabira mnoštvo vernog naroda ovog kraja, bogomčuvanog molitvama novoprosijavših svetitelja Božjih Svetog Vladike Nikolaja i Prepodobnog Oca Justina Ćelijskog. Duhovska litija, ove godine prvi put u popodnevnim časovima, formirana je ispred Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog.

Predvođeni svojim duhovnim ocem Preosvećenim Episkopom valjevskim G. Isihijem i sveštenoslužiteljima, kao i gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem i predstavnicima svih institucija i preduzeća važnih za život grada, brojni Valjevci prošli su u molitvenoj povorci ulicama Sinđelićevom, Karađorđevom i Vojvode Mišića do Hrama Pokrova Presvete Bogorodice. U porti najstarije gradske svetinje urezan je litijski zapis. Blagosiljajući učesnike litije, Preosvećeni Episkop valjevski G. Isihije je čestitao Duhovski ponedeljak- slavu Grada Valjeva, drugi od tri dana proslavljanja rođendana Crkve Božje, uputivši pastirske pouke.

Ko otvori srce prema bližnjem, bratu koga ima pred sobom i koga ovde vidi, taj će otvoriti srce i prema Bogu. Blagodat je takva da kada se razdeli, ona se umnožava… Sveti Vladika Nikolaj je učitelj blagodati Božje, blagodati Svetoga Duha i učitelj crkvenog života i narodnog života u Crkvi. Da hodimo putem kojim je on hodio i tada ćemo moći da se odupremo velikim iskušenjima, koja napadaju i na naš narod, a još više na našu Crkvu, koju čine ne samo sveštenici i episkopi, već sav verni narod. Svi zajedno zavapimo Gospodu da nam dometne ljubavi, da imamo blagodat Božju, a na naš grad bogomčuvani valjevski da se blagodat Svetog Duha izlije – rekao je Vladika Isihije. 

Kulturno- umetničkim programom tradicionalno u porti Pokrovske crkve, zaokruženo je proslavljanje gradske slave. Crkveni hor „Hadži Ruvim“ sa dirigentom Milicom Stepanović- Babamilkić dao je svoj pečat današnjoj svečanosti, a izvornim narodnim pesmama predstavili su se muzički umetnici Mila Pavlović i Marko Stojković.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar