Vest: Dronovi za osnovne škole

Dronovi za osnovne škole

Dronovi za osnovne škole

Valjevske osnovne škole su danas dobile po jedan dron, u  skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja „Za lepšu školu“ i Rotari klubova u Srbiji, koji su pokrenuli akciju za nabavku dronova za osnovne škole.

Na dodeli dronova za 15 valjevskih osnovnih škola, rečeno je da je osnovni cilj projekta razvoj kompentencija iz oblasti programiranja. Učenje programiranja kroz programiranje bespilotnih letelica predstavlja jedan oblik učenja koji ima višestruke pozitivne efekte. 

Guvernerka Zorica Jestrović je rekla da im je srce puno kada vide decu kako lako upravljaju ovim alatima:

„Kažem alatima, jer ih mi ovom priliko učimo zanatima. Sve ono što oni uče u okviru predmeta informatike, osnove Skreča i Pajtona, mogu da primene na ovim bespilotnim letelicama, odnosno dronovima. Mi smo se stvarno potrudili da što više škola u Srbiji dobije dronove i drago mi je što danas sve škole na području grada Valjeva imaju tu mogućnost, zahvaljujući prijateljima, rotarijancima iz Srbije i širom sveta, ali na prvom mestu, članovima Rotari kluba Valjevo.“

Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić je rekla da su škole dobile jedno inovativno nastavno sredstvo, koje je značajno za rad u školama.

„Ono što je bitno je da su dronove dobile i gradske i seoske škole, pa ćemo videti ko će bolje uspeti da iskoristi ovaj poklon. Ovo je nastavak projekta „Za lepšu školu“, koje je potpisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa Rotari klubovima i na taj način je obezbeđeno 670 dronova. Ministarstvo time nastavlja proces digitalizacije i proces daljeg razvoja informatizacije nastavnog procesa i svega što je neophodno u 21. veku.  Naglasiću da mi u 1. i 2. razredu osnovne škole imamo predmet digitalni svet, a od 5. i 6. razreda informatiku i računarstvo. Veoma je bitno za učenike da se proces programiranja razvija od najranijeg uzrasta, tako da će ove bespilotne letelice dobro doći i to ne samo za učenje programiranja i programskih jezika, već i za razvijanje brojnih međupredmetnih kompetencija. Pored programiranja i informatike, vrlo je bitna i matematika, fizika, strani jezik, u ovom slučaju engleski jezik“, istakla je važnost ovog poklona za škole dr Zorica Jocić.

Danilo Ljevnajić, past guverner je rekao da su svi na identičnom zadatku, a to je da omogućimo deci da na savremeni način uđu u svet programiranja.

„Smatramo da je dron za njih igračka i najbolji mogući način da učine prve korake programiranja i da uđu u korak sa svetom. Uveren sam da ćemo mi biti ponosni na mnoge kojima je ovaj dron podigao interesovanje da budu sutra oni koji će biti šampioni u toj oblasti. Dron se danas koristi u raznim oblastima, od poljoprivrede gde smo jedna od deset zemalja u svetu po primeni dronova. Danas je nezamislivo da se ozbiljno bavite poljoprivredom bez dronova. Dronovi se koriste u industriji, inspekcijskom nadzoru dalekovoda, gasovoda, mostova, nepristupačnih delova, u vojsci, policiji. Danas dronovi imaju izuzetnu primenu i zamislite šta će biti za deset godina, kada deca koja su sada 5. i 6. razred budu svršeni studenti. Ja sam uveren da će nam taksi biti dronovi i da će se sve vršiti na taj način“, rekao je Danilo Ljevnajić.

„Ovo je samo jedna u nizu akcija koju radi Rotari klub Valjevo i naša porodica Rotari. Ove godine je akcenat na obrazovanju. Mi smo i do sada opremali škole računarima, lego robotima, opremali biblioteke, što ćemo nastaviti i dalje da radimo“, saopštio je neke od aktivnosti, ali i najavio brojne druge Goran Branković, predsednik Rotari kluba Valjevo.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio što je Valjevo izabrano da učestvuje u ovom projektu.

„Drago mi je što će i valjevske škole dobiti dronove koji će deci omogućiti da brže i efikasnije savladaju programske jezike, koji će im koristiti u budućem školovanju i radu. Zahvaljujem se, prvenstveno Rotari klubu Valjevo, na jednoj ovako kvalitetnoj donaciji. Siguran sam da ćemo deci u ruke dati dobar alat, koji će iskoristiti za ličnu nadogradnju i na najbolji mogući način“, zaključio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !


(Grad Valjevo)
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar