Vest: Danas počeo veliki BOŽIĆNI post

Danas počeo veliki BOŽIĆNI post

Danas počeo veliki BOŽIĆNI post

Pravoslavni vernici danas započinju Božićni post, koji je počeo danas 28. novembra i traje do sve do Božića, tačno 40 dana. Ovim postom se vernici pripremaju za najrodosniji hrišćanski praznik, rođene Isusa Hrista.

Kako pravila kažu, tokom posta nije dozvoljeno jesti meso, mlečne proizvode i jaja, ali uzdržanje od hrane samo je, ipak, sporedna stvar. Post je duhovno pročišćenje, priprema za svetu tajnu pričešća, savladavanje iskušenja i stremljenje ka čistoti duha i tela.

Podvig posta je kako telesni, tako i duhovni.

Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

“Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?”, prenose reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

Pored ovog najvažnijeg pravila, u Svetom pismu piše "ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga", što znači da je čovek čoveku brat, zbog čega treba da budete tolerantni, da poštujete i pomažete drugima, a to se može postići samo ako niste besni i sebični.

Danas počeo veliki BOŽIĆNI post-0

Pored verskog značaja post ima pozitivne efekte na ljudski organizam, jer će se svakako desiti detoksikacija organizma u narednih 40 dana. S obzirom na to, da se u toku posta koriste isključivo namernice biljnog porekla koje sadrže mnogo proteina, vitamina i minerala, ali i celulose, post će imati veoma pozitivan efekat na telo i organizam.

Takođe, u postu se treba pokajati, ispovedati, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Ne treba telo mučiti postom ako ćemo biti besni, ako ćemo se svađati i želeti zlo bližnjem svom.

Tokom posta od 28. novembra do 30. decembra ponedeljkom, sredom i petkom posti na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.

Poslednje nedelje pred Božić, od 1. do 7. januara, ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju, osim ako vernici u dogovoru sa svojim sveštenikom nisu dobili drugačije razrešenje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar