Vest: Danas otvaranje izložbe „Vek i po srpske škole glume”

Danas otvaranje izložbe „Vek i po srpske škole glume”

Danas otvaranje izložbe „Vek i po srpske škole glume”

Centar za kulturu Lazarevac otvoriće izložbu „Vek i po srpske škole glume”, katedre za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u petak, 22. oktobra u 18 časova u gornjem holu.

Izložba je nastala povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u našoj zemlji. Putem dokumenata, teatrografske građe, arhivskih snimka, fotografija, video i audio materijala ova izložba predstavlja istorijski razvoj srpske dramske škole i omogućava publici upoznavanje s raskošnom tradicijom i pokolenjima stvaralaca koji čine temelj naše kulture.

Izložba „Vek i po srpske škole glume“ predstavlja posvetu upornosti, nemirenju sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnji da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti. Ovaj projekat su podržali Ministastvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda

U okviru napora za kulturnu emancipaciju srpskog naroda i za obogaćivanje nacionalne tradicije tekovinama evropske kulture, neposredno po osnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu, na osnovu odluke Pozorišnog odbora od 16. decembra 1869. godine, osnovana je Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog. Od tada do danas, sa dužim ili kraćim prekidima, različiti oblici dramskog obrazovanja nastavljali su se jedan na drugi i svoj konačni oblik stekli 1948. godine osnivanjem Akademije, današnjeg Fakulteta dramskih umetnosti, najznačajnije institucije ove vrste na našim prostorima.

Izložba će biti otvorena do 2. novembra.

 Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici ! 

(Prave novine)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar