Vest: Danas obeležavamo svetitelja, poznatog kao „gospodara svih bolesti“.

Danas obeležavamo svetitelja, poznatog kao „gospodara svih bolesti“.

Danas obeležavamo svetitelja, poznatog kao „gospodara svih bolesti“.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog sveštenomučenika Haralampija.

Danas obeležavamo svetitelja, poznatog kao „gospodara svih bolesti“.-0Sveti sveštenomučenik Haralampije

Ovaj veliki svetitelj beše episkop u Magneziji i postrada za Hrista u svojoj stotrinaestoj godini. Kada nasta strašno gonjenje hrišćana u vreme cara Septimija Severa, starac Haralampije ne krijaše se od gonitelja, nego slobodno i javno propovedaše veru Hristovu. Sve muke pretrpe kao u tuđem telu. A kad s njega živa kožu odraše, nezlobivi svetac reče carskim vojnicima: "Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život". Mnogobrojna čudesa učini, i mnoge u veru obrati. Čak i careva kći Galina napusti neznaboštvo svoga oca i posta hrišćanka. Osuđen na smrt i izveden na gubilište sveti Haralampije uzdiže ruke k nebu i pomoli se Bogu za sve ljude, da im Bog dade telesno zdravlje i duševno spasenje, i da im umnoži plodove zemaljske. "Gospode, ti znaš, da su ljudi meso i krv; oprosti im grehe, i izlij blagodat Tvoju na sve!" Posle molitve ovaj sveti starac predade dušu svoju Bogu pre nego što dželat spusti mač na njegov vrat. Postrada 202. godine. Njegovo telo uze Galina i česno ga sahrani.

Danas obeležavamo svetitelja, poznatog kao „gospodara svih bolesti“.-1Prepodobni Prohor Lobodnik

Čudotvorac pečerski. Nazvat je Lobodnikom zato što za sve vreme življenja u manastiru Pečerskom nije okusio hleba, nego se hranio lobodom, meseći je na svoj način i praveći nekakav hleb od nje. Kad bi on dao nekome od tog svog lobodnog hleba s blagoslovom, hleb je bivao sladak kao od meda; a kad bi mu ga neko ukrao, bivao je gorak kao pelen. Jedno vreme kada nesta soli u Rusiji, Prohor je razdavao narodu pepeo kao so. Pepeo, koji je on razdavao s blagoslovom, bivao je so; pepeo, pak, koji bi neko sam uzeo, bivao je običan pepeo. Knez Svjatopolk naredi te se u njegov dvorac prenese sav pepeo iz Prohorove ćelije, bez pitanja i blagoslova monahova. No kada se pepeo prenese, oni koji okusiše uveriše se da je pepeo a ne so. Tada reče Prohor narodu što dolažaše njemu za so, da idu svi u knežev dvorac, pa kad knez izbaci onaj pepeo iz svoje kuće, neka oni uzmu i nose kao so. Narod tako učini, i opet pepeo beše so. Uverivši se u ovo i sam knez ispuni se poštovanjem i ljubavlju prema Prohoru svetom, te kad ovaj umre 1107. godine, on ga svojim rukama položi u grob pokraj velikih ruskih svetitelja Antonija i Teodosija.

Običaji

Veruje se da je ovaj mudri svetitelj imao isceliteljske moći, pa u nekim krajevima Srbije majke danas obavezno vode decu u crkvu kako bi mu se pomolili za zdravlje. Slično, veruje se da na dan Svetog Haralampija svi koji imaju bilo kakve zdravstvene tegobe treba da posete lekare. Za ovog sveca vezano je još jedno interesantno verovanje – stari kažu da će dete koje na ovaj dan izgubi svoj prvi zub ili mu nikne novi, celog života biti srećno i pod zaštitom Svetog Haralampija.


Beseda


o grehu onih koji tvrde da vide


Kad biste bili slijepi, ne biste imali grijeha (Jov. 9, 41)
Reči ove rekao je Jevrejima Onaj koji im je dao zakon preko pro roka, da im služi kao vid duši. Jevreji primiše taj vid, ali zažmuriše namerno i zlobno. Zato im pravedni Gospod i reče ove pravedne reči.
Ove su reči sušta pravda, i onda, i danas, i zauvek. jer slepac nema greha, ako zagazi u tuđi usev, ili uzme tuđu haljinu mesto svoje. Ako li to učini onaj ko ima oči, učiniće greh i primiće osudu. Ako li to učini onaj ko ima oči, no namerno ih zatvori, i on će učiniti greh i primiti osudu.
Šta da se kaže pak za one koji su primili krštenje i miropomazanje, kao dva oka duše, pa ipak greše kao nekršteni? Na poslednjem Sudu s njima se neće postupati kao sa sleporođenima, nego kao sa prestupnicima, koji sami sebe onakaziše, sami sebe oslepiše.
A šta tek da se kaže za one koji primiše i ostale tajne blagodatne, u punoći pravoslavnoj, i koji imaju pred sobom primere svetitelja, i koji neprestano slušaju opomenu i ukor crkve Božje, pa ipak idu te idu stranputicom? Na poslednjem Sudu takvi se neće moći izgovoriti nikakvim slepilom, nego će biti suđeni kao prestupnici koji sami sebe, i druge oko sebe, slepilom onakaziše.
Gospode strašni, spasi nas greha. Gospode milostivi, otvori nam oči za put spasenja. Tebi slava i hvala vavek. Amin.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar