Vest: Danas je Sveti sveštenomučenik Foka

Danas je Sveti sveštenomučenik Foka

Danas je Sveti sveštenomučenik Foka

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveti Sveštenomučenik Foka; Sveti Prorok Jona.

Sveti sveštenomučenik Foka episkop Sinopski

Od mladosti podvizavao se u svim hrišćanskim dobrodeteljima. Kao episkop u svome mestu rođenja, u gradu Sinopu, na obali Crnoga Mora, primerom i rečima božanskim utvrdio pravoverne u veri, i obratio u veru pravu mnoge idolopoklonike. Okamenjeni neznabošci behu ispunjeni gnevom na Foku svetoga. I Gospod predoči Foki mučeničku končinu kroz jednu viziju. Na ime: vide Foka goluba svetla kako sleti s neba noseći u ustima svojim krasan venac od cveća, i kako spusti venac na glavu njegovu. I ču Foka glas od goluba: "čaša tvoja napuni se, i treba da je ispiješ!" Iz te vizije saznade ugodnik Božji, da mu treba uskoro za Hrista postradati. I ne ustraši se, nego s blagodarnošću Bogu pripremaše se za muke. Uskoro posle toga neki knez Afrikan uze Foku na istjazanje, naloži na njega ljute muke; sve mu telo isprebija i izranjavi, pa posle tamnovanja baci ga u ključalu vodu, u kojoj ovaj hrabri Hristov vojnik skonča zemni život i preseli se u radost Gospoda svoga. Postrada u vreme cara Trajana.

Sveti prorok Jona 

Živeo na preko 800 godina pre Hrista. U njegovom životopisu veli se, da je on bio sin one udovice u Sarepti Sidonskoj, koga prorok Ilija vaskrse iz mrtvih. Svojim tridnevnim prebivanjem u utrobi kita sv. Jona predobražavao je tridnevno prebivanje Hrista u grobu, a njegovo spasenje iz utrobe kita – vaskrsenje Gospoda iz mrtvih. Ostalo sve o ovom divnom proroku treba pročitati u knjizi proroka Jone.

Sveti mučenik Foka Baštovan

Zemljak sveštenomučenika Foke. U Sinopu blizu Crnoga Mora imao Foka baštu, koju je sam obrađivao. Plodovima svoje bašte on je gostio sve mimoprolaznike ne propuštajući da im i dušu ugosti slovom Božjim. No ču za njega knez mučitelj hrišćana i posla vojnike da ga ubiju. Foka ugosti vojnike tako srdačno, da se oni ustezahu da ga ubiju. No po njegovoj molbi oni izvršiše zapovest i odsekoše mu glavu. Na tome mestu, a na njegovim čudotvornim moštima uskoro je podignut hram njegovog imena. Svetog Foku naročito mornari poštuju, i prizivaju u pomoć svi putnici na moru. Postrada 320. god.

Prepodobni Kozma Zografski

Poreklom od plemićske familije bugarske. Kad su ga roditelji hteli oženiti, pobegne u Sv. Goru. Otšelnik i čudotvorac. Podvizavao se u pešteri blizu man. Zografa. U više mahova javila mu se sv. Bogorodica. Najveći Zografski podvižnik i čudotvorac. Strašna kelija, u kojoj se Kozma ćutke podvizavao i borio s demonima, postoji i danas severo–zapadno od man. Zografa. Vidovito gledao duhom i opisivao događaje u daljini vremena i prostora. Skončao u starosti, 22. sep. 1323. god. i posle mnogotrudnog života preselio se u radost Gospoda svoga.

Sveti Petar Milostivi

Ugodnik Božji iz VI veka.

Sveti Jona prezviter

Otac sv. Teofana, pisca kanona i sv. Teodora Načertanog. Čudotvorac. Skončao u man. Sv. Save Osveštanog u IX stoleću.

Beseda

o Bogu Duhu Utešitelju

I ja ću umoliti oca, i daće vam drugoga

utješitelja da bude s vama vavijek (Jov. 14, 16).

Tamo gde postoji ljubav, braćo, ne postoji zapovest, nego molba zamenjuje zapovest. Kod onih koji se ljube molba ima veću silu nego zapovest kod onih koji se ne ljube. Sveta Trojica predstavlja vrhovno carstvo i veličanstvo ljubavi. Isaija imenuje Svetu Trojicu veliki savjet (Is. 9, 6), a vaploćenog Sina Božjeg velikoga savjeta angelom, t.j. poslanikom. Kako se slaže savet sa jedinstvom Božjim? I ti si jedan, pa ipak se savetuješ sam sa sobom. Tvoj um pita tvoju volju: možeš li? i pita srce: hoćeš li? A volja i srce: pitaju tvoj um: umeš li? Pa i pored toga unutrašnjeg savetovanja u tebi samome, ti si jedan, jedan čovek, jedna ličnost. Naravno, ovo je samo bleda slika i sen Svete Trojice i njenoga savršenoga saveta. Jer je u Sv. Trojici potpuna ravnomernost i harmonija ipostasi. Ono što hoće Otac, odmah hoće i Sin i Duh Sveti. I daće vam drugoga utješitelja. Vidite, kako je Sin Božji siguran, da ono što On bude umolio i posavetovao, biće odmah usvojeno u Velikom Savetu božanskom. I Otac će se saglasiti da pošalje, i Duh će se saglasiti da ide. Sin Božji ne kaže: ja ću umoliti Oca da vam da, i verujem, da će On dati; ne, nego: ja ću umoliti, i daće vam. On zna unapred, da će Otac dati ono što On bude iskao; On to zna, ako se može tako reći, iz večnoga iskustva Svoga. Jer kroz svu večnost harmonija vlada među Ocem i Sinom i Duhom Svetim. Daće vam drugoga utješitelja. Ovim rečima otkriva se potpuno ravenstvo Sina i Duha Svetoga. Otac će vam poslati drugoga utješitelja, ravnosilnog sa Mnom, jednobitnog sa Mnom, ravnočesnog sa Mnom. On će moći potpuno zameniti Mene na svoj način, shodno Svojoj divnoj ipostasi, koja je jedino različna od ipostasi Sina.

O braćo moja, vidite li, kako cela Sveta Trojica uzima učešća u našem spasenju? Vidite li vi, čiji smo mi? Vidite li, kakvo se dostojanstvo nama smrtnima i grešnima daje?

O presveta i preslavna Trojice, Bože naš, pomiluj nas i spasi. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar