Vest: "Dan maline" u Brankovini

"Dan maline" u Brankovini

Tradicionalna manifestacija "Dan maline" održaće se u nedelju, 26. juna 2022. godine u Brankovini.

Manifestacija počinje izložbom malina u 10.00 časova, nakon čega će se u 10.30 časova održati turnir u malom fudbalu. Svečano otvaranje zakazano je za 11.00 časova, nakon čega sledi kulturno – umetnički program.

Od 12.00 časova će Poljoprivredna stručna služba održati predavanje za sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače, a u 12.30 časova je proglašenje pobednika i dodela nagrada. U 13.00 časova će se održati Seoske igre sportskog saveza.

"Ja bih kratko podsetio da je Turističko društvo "Ljubomir Nenadović" osnovano 1962. godine i da su ljudi koji su se bavili "Danom malina" i pre nas i poslednjih pet, šest godina uložili dosta truda i napora da se manifestacija održi i da opstane. Iza nas su bila i neka teška vremena u kojima je manifestacija i stagnirala, ali je opstala zahvaljujući ljudima koji su se bavili njom i bili uporni. Na nama je ostalo da nastavimo tu tradiciju i velika je čast biti tu za 60. rođendan Turističkog društva i same manifestacije.

Pripremili smo veliki broj nagrada za izlagače, želimo svima na neki način da se odužimo što nas podržavaju i prate. Nema nekih prevelikih malinjaka u Brankovini kao što je to pre bilo, to je sada svedeno na neki minimum, ali ne dozvoljavamo da se postavi pitanje o održavanju same manifestacije zbog količine malinjaka ili samih proizvođača", naglasio je predsednik Mesne zajednice Brankovina i potpredsednik Turističkog društva "Ljubomir Nenadović" Saša Jeftić.

Malinarstvo je proteklih godina u našem kraju u stagnaciji, ali prema rečima direktora Poljoprivredne i savetodavne struče službe, ima naznaka da će Brankovina biti ponovo centar malinarstva.

"Velika je čast učestvovati i biti jedan od partnera na ovoj manifestaciji. Ovo je jubilarna 60. manifestacija. Malinarstvo je u našem kraju jedno vreme bilo u stagnaciji, međutim u poslednje vreme kako je cena maline porasla, tako imamo i značajna ulaganja i ima naznaka da će Brankovina biti oponovo jedan od centara malinarstva. Stručna služba je u prethodnom periodu pored svog redovnog posla fokus obratila i na poljoprivredne proizvođače, koji imaju zasade i čiji kvalitet malina odgovara da se nađe na ovakvoj manifestaciji. Ono što mogu da kažem, jeste da pored teritorije grada Valjeva ćemo imati izlagače i sa teritorije opštine Koceljeva i Osečina. Cilj je da ova manifestacija bude masovna, a potrudili smo se da ove godine zaista izvedemo izlagače čiji kvalitet zasada i plodova odražava pravu sliku i stanje u malinarstvu. Pozivamo sve da 26. juna budu naši gosti u Brankovini i da se uvere u naše iznete tvrdnje. Malinarstvo u našem kraju ima perspektivu i sa ovakvim trendovima koji su u malinarasvu veliki broj proizvođača planira značajna ulaga u zasade", poručio je Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo.

Generalni pokrovitelj manifestacije je grad Valjevo.

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar