Vest: Dan kada je Srbija plakala za najvoljenijim patrijarhom

Dan kada je Srbija plakala za najvoljenijim patrijarhom

Dan kada je Srbija plakala za najvoljenijim patrijarhom

Najvoljeniji srpski duhovnik patrijarh Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine, a naredna četiri dana beskrajna reka ljudi se danonoćno klanjala njegovom odru u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Dan kada je patrijarh sahranjen bio je jedan od najtiših koji je Beograd upamtio, mada je u pogrebnoj povorci bilo više od 600.000 ljudi. Po svom zaveštanju, sahranjen je u porti Manastira Rakovica.

Pokojni patrijarh Pavle zbog autoriteta i ličnog svedočenja vere bio je jedan od
 najomiljenijih crkvenih poglavara među vernicima SPC koga su mnogi nazivali ”živim svecem”.


U javnosti je poznato da je bio veoma
 skroman i štedljiv, pa je tako sam sebi šio odežde ili popravljao cipele. 

Patrijarh Pavle se vozio tramvajem sa narodom, šetao sa studentima kroz kordon policije, pomagao ljudima tokom zlosrećnih godina i na Kosovu i Metohiji i u Hrvatskoj gde je proveo deo života, a ostao je sa narodom i u njemu i kada je preminuo. To je neosporna činjenica i osećaj svakog stanovnika ovog podneblja, bio on vernik ili ne.


Ipak, i pored svega što narod milsi o njemu, pored svedočenja o čudima, naših želji i molitvi, još niko nije pokrenuo zvaničan postupak kanonizacije patrijarha Pavla.

Izreke i pouke Patrijarha Pavla:

  • Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti. Od njega ne zavisi ni od kojih će roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja.
  • Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.
  • Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače , a samo on se raduje.

(Izvor: Mondo)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar