Vest: Čuvajte vetrova. Danas obeležavamo arhiđakona Stefana

Čuvajte vetrova. Danas obeležavamo arhiđakona Stefana

Čuvajte vetrova. Danas obeležavamo arhiđakona Stefana

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Čuvajte vetrova. Danas obeležavamo arhiđakona Stevana -0Otkriće i prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana

Otkriće i prenos moštiju sv. Stefana arhiđakona i prvomučenika. Kada zlobni Jevreji kamenjem ubiše sv. Stefana, ostaviše telo njegovo da ga psi izedu. No drugčije htede Promisao Božja. Telo mučenikovo ležaše na otvorenom mestu pod gradom noć i dva dana, a druge noći dođe Gamalil, učitelj Pavlov i potajni učenik Hristov, uze telo, odnese ga u Kafargamalu na svoje imanje, i tu ga česno pogrebe u jednoj pećini. U istupećinu sahrani Gamalil i svoga prijatelja Nikodima, koji plačući nad grobom Stefanovim umre. Tu sahrani Gamalil i svoga krštenoga sina Aviva. I prema svome zaveštanju i sam Gamalil tu beše sahranjen. Od toga vremena prošli su vekovi, i niko od živih nije znao, gde je sahranjeno telo sv. Stefana. No 415. god., za vreme Jerusalimskog patrijarha Jovana, javi se Gamalil tri puta u snu svešteniku Kafargamalskom, Lukijanu, i potanko mu opriča sve o sahrani svih pomenutih ukazujući tačno mestonjihovih zaboravljenih grobova. Uzbuđen od toga sna Lukijan javi patrijarhu, i s blagoslovom patrijarhovim ode s ljudima i otkopa četiri groba. Gamalil mu beše već u snu rekao, koje je čiji grob. Silni miris blagouhani ispuni svu pećinu od moštiju svetiteljskih. Tada mošti sv. Stefana behu svečano prenete na Sion i tu česno sahranjene, a mošti ostalih iznesene na jedno brdo više pećine, i tu u jednoj crkvi položene. Mnoga iscelenja bolesnika dogodiše se toga dana od moštiju sv. Stefana. Docnije te mošti biše prenete u Carigrad. Tako Gospod uvenča mnogom slavom onoga koji prvi za Njegovo ime krv svoju proli.

Sveštenomučenik Stefan papa Rimski, i drugi s njim

Bio papa u Rimu od 253-257. god. Borio se protiv jeretika Novatijana. Iscelivši Lukilu, ćerku tribuna Nemezija, krsti oboje. Postrada u vreme Valerijana sa 12 svojih klirika. Posečen za vreme liturgisanja.


Čuvajte vetrova. Danas obeležavamo arhiđakona Stevana -2Sveti blaženi Vasilije jurodivi Moskovski

Otac mu se zvaše Jakov a mati Ana. U 16. godini svojoj predao se podvigu jurodstva, i u tom teškom podvigu izdržao 72 godine. Živeo svega 88 godina. Išao bos, gologlav i u droljama. Nije imao nikakva stalna obitališta. Ispravljao je grešnike, ukorevao velmože, proricao istinito, imao viđenja na daljinu. Natrpevši se dovoljno od gladi, od mraza, od uvreda ljudskih, Vasilije blaženi predade Bogu svoju svetu dušu. Na pogrebumu bio car Ivan s mitropolitom. Sahranjen u hramu Moskovskom Presvete Bogorodice, nazvatom posle po njegovom imenu.

Beseda

o žalbi Božjoj na narod neverni

Čujte nebesa i slušaj zemljo, jer

Gospod govori: sinove odgojih

i podigoh, a oni se odvrgoše mene (Isa. 1, 2).

Gnjev, gnjev Božji! U gnjevu odvraća se Bog od naroda izbranog i žali se na nj ostalim stvorenjima Svojim, žali se nebesima i zemlji. Čujte angeli moji sveti i slovesni, i čujte sve tvari zemaljske beslovesne! Htedoh narod ovaj učiniti svetim i slovesnim, a on se unizi ispod tvari beslovesnih nečistotom i neblagodarnošću. Nazvah ih sinovima Svojim i uzvisih ih, a oni mi okretoše leđa i odoše za skvernim idolima! Gnjev, gnjev Božji, gnjev ljubavi, koja i po hiljaditi put čini dobro gubavcu, no koja i po hiljaditi put biva popljuvana od gubavca. Kad bi sve mrtve stihije progovorile mogle bi, sa svima živim tvarima, posvedočiti prevelika čudesa, koja jedini i živi Bog učini u Misiru i u pustinji za narod Izrailjski, samo da bi se ovaj narod odvratio od idolopoklonstva i poverovao u jedinoga živoga i svemogućega Boga. To bi mogla posvedočiti i voda i krv, i kamen i drvo, i tama i oganj, i žabe i muhe, i ptice i zmije, i bolest i smrt, i oblak i dim, i vetar i mana, i bakar i gvožđe, zajedno sa faraonom i mnogobrojnim narodima, čudesno pobeđenom rukom Božjom i uklonjenim s puta narodu Izrailjskom. Pa ipak se taj narod odvrže od Boga i ode za idolima!

To je strašno viđenje Isaije, sina Amosova, proroka Božjeg. O braćo moja, pomislite, kakvo bi viđenje imao prorok Isaija za nas, kad bi se danas pojavio u našem narodu!

O Gospode, jedini živi, i jedini svemoćni, prikuj um i srce naše uz Tebe, Boga istinoga, i sačuvaj nas, sačuvaj nas odstupništva od Tebe. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar