Vest: Besplatno letovanje za pedesetoro dece sa sela

Besplatno letovanje za pedesetoro dece sa sela

Besplatno letovanje za pedesetoro dece sa sela

„Imamo četvoro dece i nikada nismo imali vremena da vodimo decu na more, a i materijalna situacija je takva da se baš i ne može ići. Na more ide najstarija ćerka i zahvaljujemo se puno Gradu što su ovo organizovali“, rekao je Darko Omerović iz Popučaka, koji je juče sa roditeljima pedesetoro dece iz valjevskih sela, prisustvovao roditeljskom sastanaku sa predstavnicima Grada Valjeva, povodom odlaska dece sa seoskog područja na letovanje u Crnu Goru, o trošku Grada Valjeva.

Naime, Valjevo sa 11 miliona dinara finansira aktivnosti u okviru Lokalnog plana akcije za decu, među kojima su pored besplatnog letovanja i besplatni udžbenici za učenike prvog razreda i besplatna škola plivanja za 150-oro valjevskih prvaka, koja počinje u ponedeljak u Petnici. Nakon dve godine pauze zbog korone, ponovo Grad Valjevo šalje besplatno decu na more, što je treći put da se organizuje ova aktivnost.

Ove godine će i porodica Ćebić iz Donjih Leskovica poslati jedno, od dvoje dece na more, besplatno u organizaciji Grada Valjeva.

„Mi živimo na selu i nemamo vremena da ih vodimo na more, sad je sezona radova i ne možemo sve to da ostavimo. Deca nikada nisu bila na moru i stvarno se zahvaljujemo Gradu što su ovo organizovali i za naše i za ostalu decu iz sela“, rekla je Marina Ćebić iz Donjih Leskovica.

„Nema deteta koje se ne raduje odlasku na more i zato sam srećan što i ove godine grad Valjevo, posle dve godine pauze, ponovo šalje na more pedesetoro dece. Na ovaj način želimo da omogućimo da što više dece uživa u letnjem raspustu, nauči da pliva i oseti čari letovanja!

Grad Valjevo je obezbedio rekordnih 11 miliona dinara za sprovođenje Lokalnog akcionog plana za decu, kroz koji finansiramo besplatno letovanje, udžbenike, školu plivanja.

Verujem da će sve ove mere koje kao Grad preduzimamo, pomoći porodicama sa decom koje se nalaze u lošijem materijalnom položaju. Verujem da će deca uživati u lepom letovanju u Čanju i da će poneti najlepše uspomene sa mora“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković na početku ovog roditeljskog sastanka.

Radoica Rstić, predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu je rekao da će deca boraviti osam dana u Čanju, u hotelu „Zlatibor“ i da im je obezbeđen pun pansion. Dva miliona dinara su izdvojena za ovo letovanje, koje se realizuje preko turističke agencije „Rekreativa“, sa kojom je ostvarena i ranije dobra saradnja i koja je na javnoj nabavci dobila taj posao.

„Pedesetoro dece je izabrano isključivo sa seoskog područja iz seoskih škola,  uzrasta od četvrtog do sedmog razreda osnovne škole. Vodilo se računa da iz svih osam seoskih škola bude određeni broj dece. Jedan od kriterijuma je bio da dete prvi put odlazi na more. Drugi kriterijum je da dete potiče iz materijalno ugrožene, odnosno na ivici ugrožene porodice. Moram da kažem da ovo nisu deca iz socijalno ugroženih porodica, jer su to deca sa seoskog područja, čiji roditelji nisu primaoci socijalne pomoći. Njihovi roditelji imaju prihode, ali ne mogu da obezbede da svoje dete vode na more i zbog svojih prihoda, ali i zauzetosti zbog sezonskih i seoskih poslova. Nisu u mogućnosti da ostave stoku i svoje poljoprivredno gazdinstvo i da vode decu na more, iako su neki u materijalnoj mogućnosti da to urade. Zbog toga tu decu nema ko da odvede na more i to je najvažnija podrška koju je grad Valjevo opredelio kroz ovaj plan“, rekao je Rstić.

On je objasnio zašto se odlazak na more finansira isključivo deci sa sela, a ne i deci iz grada.

„Neke druge programske aktivnosti, koje smo ovim Lokalnim planom akcije za decu organizovali, dostupne su deci iz grada.  Deci iz grada su dostupne mnoge aktivnosti koje grad finansira iz projekata, a nisu deci sa sela, jer su udaljeni i ne mogu da dođu i učestvuju u njima“, objasnio je Rstić.

On se zahvalio na podršci Centru za socijalni rad, preko koga je odabrano troje dece iz socijalno ugroženih porodica, koja su zamenila decu iz sela, koja su zbog bolesti odustala od letovanja. Veliku podršku je dala i Policijska uprava Valjevo, koja je obezbedila u kratkom roku i pasoše za decu koja putuju.

„Večeras smo ovde obezbedili i notara iz kancelarije Anđelke Pavlović, koji je došao u Gradsku upravu i posle ovog sastanka će potpisati saglasnost da deca mogu da pređu granicu. Sve smo to uradili da bi smanjili broj dolazaka roditelja u grad. Za one roditelje koji su ispunjavali uslove po Zakonu o socijalnoj zaštiti sa seoskog područja, njima smo obezbedili jednokratnu pomoć od 12.000 dinara  za troškove pripreme odlaska dece na more. Osim vađenja putne isprave, treba nabaviti kupaći, šorc, majicu, papuče, treba da ostane toj deci nešto i za sladoled“, kaže Rstić.

S obzirom da sva deca prvi put idu na more i da su skoro svi neplivači, Grad je obezbedio da sa decom pored dve učiteljice i pedijatra, idu i dva profesora fizičkog, koja će biti instruktori i učiti decu da plivaju.

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar