Vest: Besplatni skrining na karcinom debelog creva

Besplatni skrining na karcinom debelog creva

Besplatni skrining na karcinom debelog creva

U okviru nacionalne kampanje prevencije karcinoma debelog creva, u domu zdravlja "Dr Đorđe Kovačević" sprovodi se organizovani besplatni skrining na kolorektalni karcinom.

Na organizovani skrining pozivaju se sve osobe oba pola, starosti između 50 i 74 godine života, bez znakova i simptoma maligne bolesti kolorektuma.

Sve osobe koje žele da urade skrining, potrebno je da se jave svom izabranom lekaru, kako u Domu zdravlja u Lazarevcu, tako i u ambulantama na terenu, koji će ih uputiti u laboratoriju radi FOB testa. 

Skrining se sprovodi u okviru nacionalne kampanje prevencije kolorektalnog karcinoma, a u slučaju pozitivnig rezultata, pacijenti se direktno šalju na sekundarni nivo po prioritetu.

Skriningu ne podležu lica koja su: već obolela od kolorektalnog karcinoma, u terminalnoj fazi neke druge bolesti, sa povišenim rizikom od nastanka karcinoma debelog creva, genetsko opterećenje, porodična i lična anamneza postojanja adenoma kolorektalnog karcinoma, kod kojih rano otkrivanje karcinoma treba započeti ranije, a skrining test je kolonoskopija.

Kolorektalni karcinom je drugi uzrok oboljevanja, a vodeći uzrok umiranja od karcinoma kod osoba oba pola u Republici Srbiji. Rizik od nastanka kolorektalnog karcinoma značajno raste nakon 40-e godine života, a u 91% svih karcinoma otkrije se kod osoba starijih od 50 godina. Svaka osoba starija 50 godina nosi 4,8 % rizika da će do 74-e godine života imati rak debelog creva, odnosno 2,3% rizika da će umreti zbog raka debelog creva.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar