Vest: Asfaltiran put za Protiće u Vračeviću, najava infrastrukturnih radova

Asfaltiran put za Protiće u Vračeviću, najava infrastrukturnih radova

Asfaltiran put za Protiće u Vračeviću, najava infrastrukturnih radova

Predsednik opštine Andrija Živković, sa saradnicima, obišao je juče završne radove (asfaltiranje) na putu za Protiće u u Mesnoj zajednici Vračević. Radi se o poslednjoj fazi rekonstrukcije deonice započete prošle godine u dužini od 2,6 kilometara.

„U pitanju je vrlo teška i zahtevna deonica koja spaja Vračević sa Donjim Lajkovcem, odnosno Bogovađom. Prošle godine smo uradili oko 2,3km, sada asfaltiramo završnu deonicu dužine oko 400 metara, izvođač je PZP „Valjevo“. Ceo projekat ima veliki značaj, prvenstveno za stanovnike Vračevića, kojima će za nekoliko kilometara skratiti put ka Lajkovcu i Ibarskoj magistrali. Ovo je direktna veza Vračevića ka Donjem Lajkovcu, Bogovađi, staroj ćirinoj pruzi i Ibarskoj magistrali. Za ovu deonicu iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojili smo 10 miliona dinara.“

Živković je izrazio nadu da će se u drugoj polovini godine rebalansom budžeta naći sredstava za još nekoliko važnih deonica za meštane naše opštine, kao i očekivanje velike pomoći države i „Puteva Srbije“ za putnu infrastrukturu. Na taj način bi bilo nastavljeno asfaltiranje desetine kilometara puteva širom opštine, kao prethodnih godina. Pomoć Republike i „Puteva Srbije“ najviše se očekuje za izgradnju Obilaznice oko Lajkovca, dok će se za lokalnu infrastrukturu (mada je već na zavidnom nivou), ako izostane pomoć države, naći sredstva iz opštinskog budžeta,.

„U planu je put Mirkovići – Josipovići u Jabučju (Gornji kraj), put za Vlajiće u Donjem Lajkovcu…ima još deonica koje su jako bitne, ali zahtevaju mnogo više novca, pa tu očekujemo pomoć države. To je, recimo, put koji spaja opštine Lajkovac i Ub i prolazi kroz Rukladu, poznatiji kao Rukladski put, dužine sedam kilometara i vrednosti radova oko 200 miliona. Zatim rekonstrukcija glavne saobraćajnice kroz Lajkovac – regionalnog puta od Slovca do Ćelija, dužina je osam kilometara, a vrednost radova 400 miliona. Za ove deonice oslonićemo se na pomoć države i na radove koje bi trebalo da izvodi JP „Putevi Srbije“. Uz Obilaznicu, to su prioritetni zahtevi koje smo uputili Republici. Osim toga, videćemo sa odbornicima i predstavnicima mesnih zajednica šta su njihove potrebe, pa uraditi neke deonice koje nisu bile u planu prethodnih godina.“

Predsednik Živković je najavio da će drugi deo godine obeležiti krupniji infrastrukturni radovi kao što su: izgradnja Seoske kuće u Pepeljevcu vrednosti preko 30 miliona dinara i izgradnja parkinga u centru Lajkovca, takođe vrednosti oko 30 miliona.

U toku su i radovi na sanaciji i rekonstrukciji seoskog doma u Ratkovcu. „Ratkovčani će, posle niza godina, dobiti praktično novi dom i prostorije Mesne zajednice, koji će služiti meštanima.Trudićemo se da u narednom periodu u svim mesnim zajednicama gde je potrebno renoviramo seoske domove ili ih u potpunosti izgradimo, kao što će biti u Pepeljevcu. Nadam se da ćemo pored puteva raditi i druge infrastrukurne projekte koji će poboljšatti kvalitet života u seoskim mesnim zajednicama“, zaključio je predsednik opštine Andrija Živković.

(Izvor: Opština Lajkovac)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar