Vest: APEL za slučajeve afričke kuge svinja: nemojte da ispaštaju ZDRAVA GRLA!

APEL za slučajeve afričke kuge svinja: nemojte da ispaštaju ZDRAVA GRLA!

APEL za slučajeve afričke kuge svinja: nemojte da ispaštaju ZDRAVA GRLA!

Afrička kuga svinja (AKS) je bolest koja je poslednjih godina izazvala zabrinutost u stočarskoj industriji širom sveta, pa tako i u Srbiji. Ova ozbiljna zarazna bolest utiče na domaće i divlje svinje, a može prouzrokovati značajne ekonomske gubitke i ugroziti prehrambenu sigurnost.

AKS je virusna bolest koja se lako prenosi među svinjama i može dovesti do visoke stope smrtnosti. Glavni putevi širenja bolesti su preko kontaminirane hrane, vode, transportnih sredstava i opreme, ali i preko divljih svinja koje su zaražene. Inficirane svinje mogu pokazivati različite simptome kao što su povišena temperatura, gubitak apetita, povraćanje, krvarenje, teškoće u disanju i neurološki poremećaji.

Prevencija i kontrola AKS su od ključnog značaja kako bi se sprečilo širenje bolesti. Mere koje se preduzimaju obuhvataju stroge biosigurnosne protokole, kao što su ograničavanje pristupa farmama, dezinfekcija transportnih sredstava, kontrola hrane i vode, kao i praćenje divljih svinja. Takođe se preporučuje vakcinacija svinja kako bi se smanjio rizik od infekcije.

U Srbiji, nadležne veterinarske službe i poljoprivredni stručnjaci aktivno rade na sprečavanju i suzbijanju AKS. Sprovode se redovne kontrole i praćenje stanja svinjarske industrije, kao i obuka farmera o biosigurnosnim merama i prepoznavanju simptoma bolesti. Takođe se vrše kampanje informisanja javnosti o važnosti sprečavanja širenja bolesti i pridržavanja propisanih mera.

U borbi protiv AKS, saradnja između vlasnika farmi, veterinarskih stručnjaka i državnih institucija je od suštinskog značaja.

Samo zajedničkim naporima i striktnim sprovođenjem preventivnih mera možemo obezbediti zdravlje i bezbednost svinjarske industrije u Srbiji.

Uz pravilnu obuku, svest o rizicima i dosledno sprovođenje mera, možemo se boriti protiv afričke kuge svinja i zaštititi naše farme od ovog ozbiljnog oboljenja. Ostanimo ujedinjeni u očuvanju zdravlja svinja i sigurnosti hrane u našoj zemlji.

Izvor: Agromedia



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar