Vest: Akcija čišćenja divljih deponija i smetlišta

Akcija čišćenja divljih deponija i smetlišta

Akcija čišćenja divljih deponija i smetlišta

U okviru velike akcije čišćenja divljih deponija i smetlišta, koja nas očekuje u celoj Srbiji od septembra, učestvovaće i Valjevo. Zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović je potpisao ugovor sa ministarkom Irenom Vujović o realizaciji ovog projekta, kojim je planirano da se od septembra počne sa sanacijom oko 500 divljih deponija na teritoriji 43 grada i opštine.

Na teritoriji Valjeva ima oko 15 divljih deponija, a tokom septembra biće očišćeno sedam najkritičnijih,  zahvaljujući novcu koji je dobijen na konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2021. godini, a koji je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Valjevo je od ovog Ministarstva dobilo 932.000, dok će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 233.000 dinara,  što je ukupno 1.165.000 dinara za uklanjanje sedam deponija na teritoriji Grada.

 Divlje deponije se nalaze u Dupljaju, na   Divčibarama, u Rađevom selu na Divljem brdu,   na Kamenitovcu, u Sedlarima u zaseoku   Veselinovići, na Lozničkom putu kod restorana   Megas i Senjevac na putu  za Donju Bukovicu.

 Ministarka Irena Vujović je rekla da nas očekuje   jedna od najvećih akcija čišćenja.

 „Prema procenama, u Srbiji ima oko 3.500   smetlišta i divljih deponija, a mi ćemo u   septembru očistiti 500, što je dobar početak.   Važno je da podižemo svest   građana i da   zajedno čuvamo očišćene lokacije kako se ne bi   dešavalo da ih iznova čistimo. Zamolila sam     jedinice lokalne samouprave da pojačaju kontrolu,   a ministarstvo će, gde je potrebno, obezbediti   video nadzor na očišćenim lokacijama. Kontrola   će biti mnogo rigoroznija, jer započinjemo veliki   posao za čistiju budućnost“,poručila je ministarka.


Zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović je rekao da se Valjevo svakodnevno bori sa divljim deponijama, koje predstavljaju izvor zagađenja vazduha, vode, zemljišta i ugrožavaju zdravlje ljudi.

„Osim što apelujemo na savest naših sugrađana da ne bacaju smeće na mesta koja za to nisu predviđena, jer tako direktno ugrožavaju svoje i živote svoje dece, kao Grad se trudimo da saniramo deponije čim se pojave. Na žalost, nikada neće biti dovoljno ni ljudi ni novca da se očisti svaki kutak teritorije našeg grada, ako sami ne budemo odgovorniji“, poručio je zamenik gradonačelnika.

Ministarstvo je za sufinansiranje projekata uklanjanja smetlišta obezbedilo 75 miliona dinara. Iz Ministarstva je poručeno da je ovo samo početak i da će naredne godine biti odvojeno još više  sredstva za ovu svrhu. Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !


(Grad Valjevo)
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar