Vest: “Agrorazvoj – valjevske doline” u studijskoj poseti mlekara Republike Srpske

“Agrorazvoj – valjevske doline” u studijskoj poseti mlekara Republike Srpske

“Agrorazvoj – valjevske doline” u studijskoj poseti mlekara Republike Srpske

Grupa poljoprivrednika iz valjevskog kraja boravila je u radnoj poseti Bosni i Hercegovini gde se sastala sa nekoliko zanimljivih poljoprivrednika u tom kraju. Poljoprivrednici iz Valjeva posetili su farmere, pre svega iz Republike Srpske, uz podršku JP AGRORAZVOJ valjevske doline koji sprovodi lokalnu agrarnu politiku u Gradu Valjevu. Podršku za organizaciju dalo je i Udruženje proizvođača mlijeka Republike Srpske.

Porodične farme muznih krava, nomadski način gajenja ovaca, prerađivački kapaciteti i rad Udruženja proizvođača mleka i stočarskih zadruga imali su priliku da upoznaju valjevski poljoprivrednici tokom četvorodnevne studijske posete Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini koju je organizovalo preduzeće „Agrorazvoj – valjevske doline’’ koje sprovodi agrarnu politiku grada Valjeva.

Robot koji je na ovom poslu angažovan 24 sata dnevno?

Robot proizvođača LALY karakterističan je po tome što radi 24 sata bez prestanka. Krave same dolaze u boks za mužu gde ih čeka koncentrovani obrok koji je namenjen baš za svaku kravu pojedinačno. Sistem je programiran tako da balansira obrok koncentrovane hrane u odnosu na proizvodnju mleka i kondiciju grla. To sve se radi preko ogrlice koju krave nose na sebi. U slučaju bilo kakvog poremećaja kod krave momentalno će zazvoniti telefon vlasnika sve dok se  na njega ne javi i dobiće informaciju šta se desilo. Sistem je toliko dobro urađen da odvaja mleko od pojedinih krava po zahtevu proizvođača. Recimo, to je slučaj kada se krava otelila ili ako je na lečenju.

Inače, robot je toliko dobro napravljen da za nekoliko minuta krava bude pomužena. Krave se muzu po volji nekoliko puta dnevno i sve to ima zabeleženo na računaru uz izveštaj o kvalitetu mleka. Za manje od jednog minuta robot opere vime, zatim postavi muzni aparat na vime i kreće muža. Na ekranu su dostupne informacije o tome koliko je trenutno namuženo mleka iz koje sise, ali i drugi detalji o kravi koja je u boksu za mužu. Za to vreme ona uživa u koncentrovanom obroku koji je određen za nju. Što više mleka to više i hrane sve dok je to na nivou rentabilnosti i njene pune kondicije.

Ovu posetu komšijama obeležila je i zanimljiva ekskurzija na čak 1.200 m nadmorske visine gde smo imali prilike da vidimo kako se gaji rasa Aberdin Angus goveda. Radi se o Zadruzi Gvozno u Kalinoviku. U njoj rade dva stručna lica i dva radnika, koji zajedno uspevaju da odgaje preko stotinu goveda tokom godine i da spreme hranu za njih: „ Ovaj posao započeli smo 2015. godine kada smo u oktobru te godine dobili 60 steonih junica rase Angus i to kao donaciju Vlade Republike Češke kroz projekat kojim smo konkurisali. Danas se ovde nalazi preko 100 grla. Naša poljoprivredna zadruga bavi se isključivo proizvodnjom priplodnog materijala rase Angus.

Izvor: Agropress



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar