Vest: 14. Festival srpskih vina u Lazarevcu

14. Festival srpskih vina u Lazarevcu

14. Festival srpskih vina u Lazarevcu

Festival srpskih vina okuplja veliki broj izlagača iz vinarskih područja širom Srbije koji svojim proizvodima promovišu značaj i ulogu vinske kulture.

Prateće programe čine obrazovni sadržaji, degustacije, predavanja i radionice.

Cilj festivala je predstavljanje vrhunskih vina i vinskog turizma kako širokoj publici tako i poznavaocima vina, stručnjacima i privrednicima.

Ova manifestacija je od velikog značaja ne samo za našu lokalnu sredinu, već i za čitavu Srbiju. Pored promocije gradske opštine Lazarevac, Festival srpskih vina podstiče razvoj i prosperitet turističke ponude Srbije kao specifičnog oblika odmora koji kombinuje uživanje u degustaciji prvoklasnih vina, prirodnim lepotama, običajima i kulturno-istorijskim spomenicima.

Vinski turizam je segment koji je veoma  važan i bez njega se ne može zamisliti turistička ponuda Srbije. Jačanje ove privredne grane i to u svim aspektima jedan je od prioriteta, najpre afirmacijom vinskih puteva koji podrazumevaju   degustaciju hrane i vina specifičnih za jedno područje.

Stvaranjem vinske scene našeg regiona ostvaruje se kontakt i npravi mreža potrošača iz različitih sfera. U prvom redu tu su ljubitelji vina, ugostitelji i zaposleni koji brinu o vinskoj ponudi u restoranima i hotelima,zatim privrednici, novinari, trgovci, vlasnici vinoteka, vinarije i vinogradari, enolozi, članovima vinskih i vinogradarskih udruženja. Ne treba zaboraviti ni  članove vinskih bratstava širom regiona koji žele da dožive pravu Srbiju, okuse vina koja zbog raznolikosti i kvaliteta ukusa dobijaju veliku pažnju gde god da se predstave i ujedno otkriju specifičnosti različitih domaćih podneblja.

Lazarevac i lazarevačka opština imaju dva vinarska udruženja. Jedno je "Lazarevačko udruženje vinogradara i vinara" i  Udruženje vinogradara, vinara i ljubitelja vina „Zeočki vinogradi".

Izvor: Prave novine



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar