Region: Mionica

Mionica

Gradsko naselje Mionica nalazi se u brdsko-planinskom delu Valjevske Podgorine na obali reke Ribnice. Danas Mionica je jedan od najvažnijih admistrativni – političkih centara Valjevskog kraja. Sam geografski položaj Mionice je veoma povoljan jer je sa južne strane ogrnuta obroncima planina Maljen i Suvobor dok je severni deo otvoren prema dolinama reka Kolubare, Save i Panonskoj niziji.

Istorija

Prvi sačuvani tragovi o Mionici,nalaze se još u turskom popisu iz 1497. godine. U periodu posle tog popisa nema puno informacija o Mionici sve do 19. veka kada počinje njen postepen razvoj. Najstarija građevina je hram Vaznesenja Gospodnjeg sagrađena je 1856. godine a stalnu osnovnu školu Mionica je dobila 1864. godine. Dugo je trajala borba Mioničana da postanu opština jer se Valjevo oštro protivilo takvoj odluci. Prvi zahtev za proglašenje varoši podneta je Ministarstvu dela kneževine Srbije 1877. godine, zatim 1891. godine da bi konačno objavljeni ukaz o proglašenju Mionice za varoš, januara 1895. godine doneo kralj Aleksandar Obrenović. Sredinom 19. veka Mionica podarila Srbiji  ljudsku gromadu Živojina Mišića velikom srpskom vojvodu. U mioničkom selu Stuganik 1855. rođen je jedan od najistaknutijih ličnosti dva balkanska i prvog svetskog rata. Od najranije mladosti učio je vojne škole i veoma brzo napredovao u službi. Vrhunac svoje karijere dostigao je tokom Kolubarske bitke 1914. godine kada je iz stanja opšteg povlačenja uspeo da organizuje vojsku i izvrši strašan kontranapad. Tom pobedom vojvoda je doneo Srbiji još neki mesec slobode. Strategija kolubarske bitke i danas 100 godina posle se izučava na svim bitnijim vojnim školama. Svoje poreklo iz Mionice vodi i poznati srpski pesnik Milan Rakić na koje je veoma bio ponosan. Milan Rakić je bio poznat diplomata i pisac pesama: „Dolap“ „Iskrena pesma“ „Na Gazimestanu“. Mionica brižljivo čuva sećanje na njih.

Kulturno – turistički potencijal

Specifičnost mioničkog kraja je u spoju prirodnih lepota sa kulturnim dešavanjima. Glavni aduti Mionice su spomenici prirode kao što su Šalitrena i Ribnička pećina, dolina reke Ribnice i Lepenice, planine Suvobor, Maljen i Ravna Gora.
Spomenik prirode Ribnica je pod zaštitom jer je obeležen kao jedinstven speolološki objekat u državi, gde se nalazi stanište 15 vrsta slepih miševa Chiroptera. U neposrednoj blizini se nalazi 13 zaštićenih stabala lipe kao i manastir Svetog Petra i Pavla.
Ipak najveća znamenitost je u selu Struganiku gde je vojvodina rodna kuća.
Lekovitost ovog kraja se ogleda kroz banju Vrujci gde se nalazi 6 izvora mineralnih voda kao i lekovito radioaktivno blato. Lekovita voda koja izvire iz velike dubine kao i lekovito banjsko blato koristi se kod izlečenja reumatizma, malokrvnosti, bolesti bubrega i bolesti očiju.
Parkovi prirode kao što su Divčibare i Ravna Gora su jedni od najlepših planinskih predela u ovom kraju Srbije.

Manifestacije u Mionici?

Sabor mladih violinista „Ćemane“ - april

Međunarodno biciklističko takmičenje „Trka kroz Srbiju“ - jun

Forest Fest u Paštriću – jun

Mišićevi dani – jul

Tragovima pesnika i diplomate Milana Rakića – novembar

Naseljena mesta opštine Mionica::

Berkovac; Brežđe; Bukovac; Velika Marišta; Virovac; Vrtiglava; Golubac; Gornji Lajkovac; Gornji Mušić; Gunjica; Donji Mušić; Dučić; Klašnić; Ključ; Komanice; Krčmar; Maljević; Mionica; Mionica(selo); Mratišić; Nanomir; Osečenica; Paštrić; Planinica; Popadić; Radobić; Rajković; Rakari; Robaje; Sanković; Struganik; Tabanović; Todorin Do; Tolić; Šušeoka;

Kako stići do Mionice?

Kroz Mionicu ne prolaze neki veći saobraćajni koridori ali se nalaze veoma blizu nje, poput autoputa „Miloš Veliki“ ili Ibarske magistrale. Blizina Divčibara i Banje Vrujci umnogome pomažu održavanje dobre putne infrastrukture. Udaljenost drugih mesta od Mionice je:  Ljig – 11km, Valjevo – 30 km, Lajkovac – 33 km, Lazarevac – 36 km, Gornji Milanovac – 52 km i glavni grad Beograd – 92 km.