Vest: Zbog današnjeg praznika klonite se oštrih predmeta.

Zbog današnjeg praznika klonite se oštrih predmeta.

Zbog današnjeg praznika klonite se oštrih predmeta.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveštenomučenikaa Kliment, episkop ankirskog.

Zbog današnjeg praznika klonite se oštrih predmeta.-0Sveštenomučenik Kliment, episkop ankirski

Rođen 258. godine, u gradu Ankiri od oca neznabošca i majke hrišćanke. Njegova blagočestiva majka Efrosinija proreče svome sinu mučeničku smrt i ostavi ovaj svet kada Klimentu beše dvanaest godina. Njena drugarica Sofija uzme Klimenta u svoju kuću kao sina, i pomože njegovo vaspitavanje u hrišćanskom duhu. Toliko beše Kliment pročuven zbog svog dobrodeteljnog života da bi izabran za episkopa ankirskog u dvadesetoj godini svoga života. U mladim godinama on je stekao starčesku mudrost, i velikom uzdržljivošću ukrotio i pobedio svoje telo. Hranio se samo hlebom i zeljem, i ništa nije jeo zaklano i krvno. U vreme Dioklecijana bi mučen tako strašno "kako nikad niko od postanja sveta". Proveo je dvadeset osam godina na mukama i po tamnicama i jedanaest raznih mučitelja istjazavahu ga i mučahu. Kada ga jednom udarahu po licu, pljuvahu i zube mu kršahu, on doviknu mučitelju Domentijanu: "Počast mi činiš, o Domentijane, a ne mučiš me, jer i Gospodu mojemu Isusu Hristu usta bejahu tako bijena i obrazi šamarani, pa, gle, i ja nedostojni sada se toga udostojih!" Kada bi doveden pred cara Dioklecijana u Rim, car postavi na jednu stranu razna oruđa za mučenje a na drugu darove, odlikovanja, odela, novce - sve što car može darivati, pa onda reče Klimentu da bira. Mučenik Hristov s prezrenjem pogleda na sva blaga careva, pa izabra oruđa za mučenje. I bi mučen neiskazano: komad po komad mesa otkidan mu je s tela, tako da su se kosti belele ispod mesa. Najzad bi posečen od vojnika, 312. godine u crkvi u Ankiri, kada kao arhijerej služaše službu Božju. Čudesa svetog Klimenta su bezbrojna.

Šesti Vaseljenski sabor

Održan u carigradu, u rpvi mah . godine a u drugi mah 691. godine. Ovaj Sbor osudio je jeretike monotelite, koji su pogrešno učili, kao da je u Hristu bila samo božanska volja bez čovečanske. Još je uz to doneo nekoliko pravila o redu i disciplini sveštenstva.

Sveti Pavlin Milostivi

Najpre rimski senator i posle episkop u Noli. Sledovao je primeru svoga prijatelja svetog Amvrosija i primio krštenje, posle koga udalji se u Španiju u planine Pirinejske gde se podvizavao. No kako se nijedan svetilnik ne može sakriti, to i sveti Pavlin bi pronađen i izabran za episkopa nolskog. Bio je pastir dobri i milostivi. Mirno se upokojio 431. godine. Mošti mu počivaju u Rimu u crkvi Svetog Vartolomeja.

Beseda:


o angelskom stanju svetitelja

A koji se udostoje dobiti onaj svijet...
više ne mogu umrijeti, jer su kao anđeli (Lk. 20, 35-36)
Tako govori Onaj koji zna, koji je video, i koji se ne može prevariti. Šta imamo da sumnjamo više, braćo? Svedočanstvo ovo jasnije je od letnjega podne, i tvrđe od dijamanta, i dragocenije od svih blaga ovoga sveta; a to je svedočanstvo, da oni koji se udostoje onoga sveta i vaskrsenja više ne mogu umreti, nego su besmrtni kao angeli Božji.
A kakvi su angeli? Oni isti angeli koji su se javljali u vreme Avrama i pomagali ljudima, isti oni i danas se javljaju i pomažu. Nisu umrli nego su živi; i nisu ostareli nego su mladi. Isti oni gledali su Adama u Raju, i gledaće poslednje vaskrsenje, Sud i carstvo svetitelja.
Angelima su slični pravednici. Apostoli i proroci, svetitelji i mučenici, žive i danas, i živeće vavek, i više ne mogu umreti. Stotine i hiljade godina prolaze no oni niti više umiru niti stare, nego su kao angeli.
Da će pravednici biti venčani besmrćem, to nam je Gospod i gornjim rečima posvedočio, i Svojim sopstvenim vaskrsenjem pokazao, i kroz proslavljene svetitelje dokazao.
O braćo moja, probudimo se, i potrudimo se samo da se udostojimo zadobiti onaj blaženi svet!
O Gospode, vaskrsli i besmrtni, pomozi nam udostojiti se carstva Tvog besmrtnog, u kome Ti caruješ s angelima i svetiteljima Tvojim vavek veka! Tebi slava i hvala vavek. Amin.
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar