Vest: Završen noćni turnir, nagrađene najbolje ekipe

Završen noćni turnir, nagrađene najbolje ekipe

Završen noćni turnir, nagrađene najbolje ekipe

Tradicionalni noćni turnir u malom fudbalu „Ljig 2022“ dobio je sinoć svoje pobednike u konkurenciji seniora, pionira i petlića. U prepunom školskom dvorištu ljiške Gimnazije viđena su tri neizvesna finala, od kojih su dva odlučena penalima. 

Najpre su Plavi orlovi serijom sa bele tačke stigli do pehara pobednika u konkurenciji petlića, da bi u pionirskoj kategoriji na isti način trijumfovali njihovi drugari iz Fudbalskog kluba „Omladinac“ koji su na turniru nastupali pod imenom Orlovi. 

U seniorskom finalu Ljižani su mogli da vide vrhinski mali fudbal koji su prikazale ekipe „Auto Vlada“ i „Pobeda“. Majstori „igre na petoparcu“ poklonili su publici devet golova, pregršt lepih poteza i akcija. Do pehara je stigla ekipa „Auto Vlada“ trijumfom od 5:4. Ekipa iz Obrenovca najpre se prošetala kroz grupnu fazu i plasirala se direktno u polufinale u kojem je zabeležila pobedu od 5:1. 

Završen noćni turnir, nagrađene najbolje ekipe-0

„Pobeda“ je znatno težim putem stigla do finala. Posle trećeg mesta u grupi, kroz četvrtfinale i polufinale prošla je penalima, da bi sinoć posle 2:5 prišla na gol zaostatka, ali za novi „rulet“ sa bele tačke nije bilo vremena. Opština Ljig i Sportski savez nagradili su najbolje ekipe sa ukupno 300 hiljada dinara i peharima pobednika. 

Nagradni fond je od prošle godine znatno uvećan čime je i kvalitet turnira značajno unapređen. Veliku ulogu i ogroman doprinos tome dao je Velibor Sajić iz Kadine Luke koji je finansirao značajan deo troškova. Njemu je, u znak zahvalnosti, ispred Organizacionog odbora, Plaketu uručio delegat turnira Milan Žujović. 

Opština Ljig i Sportski savez dodelili su posthumno Plaketu Momčilu – Momi Radisavljeviću koji je od prvog turnira bio u neizostavni deo organizacije i vodio besprekornu evidenciju o svakom detalju sa utakmica. Plaketu je primila njegova supruga Divna.

Završen noćni turnir, nagrađene najbolje ekipe-1

Na ovogodišnjem turniru prvi put je učestvovala jedna ženska ekipa. Devojčice ŽFK Kolubare igrale su u konkurenciji petlića, a za lazarevački tim nastupala je Nikolina Sajić, za sada jedina Ljižanka koja aktivno trenira i igra fudbal. Njoj je za osvojeno treće mesto, ispred Organizacionog odbora turnira, nagradu uručio Mateja Petrović.

Po kvalitetu fudbala, organizaciji i posećenosti, ovogodišnje takmičenje predstavlja značajan korak ka rejtingu koji je ljiški turnir imao sredinom devedesetih. Tih godina u Ljig su dolazile ekipe iz Beograda, Čačka, Pazove, Kragujevca, Bora, Novog Sada i drugih gradova, a gotovo svi reprezentativci ondašnje Jugoslavije nastupali su makar jednom na ljiškom turniru. 

Završen noćni turnir, nagrađene najbolje ekipe-2

Velja Sajić nije jedini koji je shvatio kakvu reklamu Ljig dobija dvonedeljnom sportskom manifestacijom. Primeri Aleksandra Petrovića Dube iz Moravaca koji je iznajmio ozvučenje na dve nedelje za novac koji zarađuje za ustupanje na jedno veče, zatim Ace Obradovića iz Ljiga koji je platio kompletnu građu i izradu tribina do košarkaškog igrališta, Preže iz „Bonija“ koji je prošle godine finansirao sav materijal i popravke uoči početka turnira, Vlade iz „Gundre“ koji je kupio farbu i celu jednu noć sa grupom svojih dečaka farbao golove i obeležavao teren donoseći hranu i piće za „radnike“ i još nekih ljudi koji su se sami uključivali u akcije, govori da ima želje i entuzijazma da se opet napravi „dobra priča“. U odnosu na prošlu godinu opština je, prema trenutnim mogućnostima, povećala budžet za turnir.

Kad ima pameti i dobre namere, može se mnogo toga. Uređenjem prostora gde se odvija takmičenje u malom fudbalu stvorila bi se mogućnost da Noćni turnir u malom fudbalu kroz koju godinu možda čak i sam sebe finansira. Najveći dobitnici takvog ulaganja bili bi srednjoškolci i deca kojima je tokom godine školsko dvorište Gimnazije „druga kuća“.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar