Vest: Urađen već prvi rebalans budžeta

Urađen već prvi rebalans budžeta

Urađen već prvi rebalans budžeta

Novčana sredstva namenjena za dogradnju i racionalizaciju potrošnje električne energije u javnoj rasveti, koja su krajem prethodne godine uplaćena na račun lokalne samouprave od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u trenutku izrade opštinskog budžeta za 2022. godinu nisu bila predviđena, te je to jedan od razloga zbog kojih je koceljevačka opština prinuđena da već početkom tekuće godine usvoji prvi rebalans budžeta.

-Mi smo u novembru prošle godine konkurisali za ova sredstva kod nadležnog ministarstva. Posle usvajanja odluke o budžetu, pred samu Novu godinu, nama su ta sredstva odobrena i 13,8 miliona dinara smo dobili za ovu namenu. Već smo krenuli u proceduru javne nabavke za određene instrumente koji se ugrađuju na merna mesta.

U trenutku usvajanja Odluke o budžetu za 2022.godinu nismo imali podatak da su dobijena ova sredstva. Imajući u vidu da je javna nabavka u toku moramo da donesemo izmene odluke kako bi se ta nedostajuća sredstva u budžetu obezbedila i kako bi mogao biti potpisan ugovor sa izabranim izvođačem radova- izjavio je šef odseka za finansije u opštinskoj upravi Mileta Kovačević i dodao da su rashodi na poziciji javne rasvete, zgrade i građevinski objekti povećani za 19,5 miliona dinara.

-Imali smo uštede kada je reč o rekonstukciji parka u Koceljevi jer je deo zaključenog ugovora plaćen na kraju prošle godine, ali u trenutku izrade budžeta ni to nam nije bilo poznato jer smo planirali da ćemo manje sredstava u tom trenutku platiti. Zato smo skinuli 5,5 miliona. I kao prihod imamo ukalkulisan, sada je već izvesno, da ćemo ovih dana fakturisati zakup kamenoloma u Kamenici preduzeću koje trenutno vrši eksploataciju. Što se samog budžetskog deficita tiče on nije menjan - precizirao je Kovačević.

Izmene i dopune u budžetu uslovljene su i izmenjenom dinamikom plaćanja radova na PU “Poletarac” u Koceljevi. Krajem pretprošle godine u opštinsku kasu na ime realizacije ovog projekta slilo se gotovo 300 miliona dinara. Bilo je predviđeno da najveći deo radova bude završen do kraja 2021. te da se samim tim i uplaćeni novac od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za izgradnju zgrade i potroši.

-Međutim, došlo je do pomeranja zbog pribavljanja određenih saglasnosti, pre svega protivpožarne zaštite, tako da ti radovi objektivno nisu mogli biti završeni u predviđenom roku, a to znači da mi nismo mogli platiti sve to. U trenutku izrade budžeta nismo znali to i ostalo je nekih 66 miliona 550 hiljada dinara koji će biti plaćeni u toku ove godine. Nadamo se da će uskoro biti okončani radovi i tada će pare, koje smo kao namenski transfer dobili od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima,  biti potrošene- poručio je šef odseka za finansije u ovoj lokalnoj samoupravi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar