Vest: Svetac koga Srbi poštuju. Danas je sveti mučenik Jakint

Svetac koga Srbi poštuju. Danas je sveti mučenik Jakint

Svetac koga Srbi poštuju. Danas je sveti mučenik Jakint

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog mučenika Jakinta; Prepodobnog Anatolija.

Svetac koga veoma poštuju. Danas je sveti mučenik Jakint-0Sveti mučenik Jakint

Mladić, dvorjanin cara Trajana i potajni hrišćanin. Jednom kada car Trajan sa svima dvorjanima svečano prinošaše žrtve idolima, Jakint izostade od ove skverne svečanosti. Zato bi optužen i pred cara na sud izveden. Car ga savetovaše, da se odrekne Hrista i prinese žrtve idolima. Ali Jakint osta tvrd kao dijamant, i reče caru: "ja sam hrišćanin, Hrista poštujem, Njemu se klanjam, i Njemu prinosim na žrtvu živu sebe samog". Izbijen, popljuvan, sastrugan, ovaj sveti mučenik bi bačen u tamnicu. Po naredbi carevoj ništa mu ne davahu za jelo osim idolskih žrtvoprinosa. No Jakint to ne hte jesti, i posle 8 dana umre u tamnici. I videše tamničari dva svetla angela u tamnici: jedan pokrivaše telo mučenikovo svojom svetlom odećom, a drugi polagaše divan venac na glavu njegovu. I sva tamnica beše svetla i mirisna. Česno postrada mladi Jakint i večnom slavom uvenča se 108 god.

Svetac koga veoma poštuju. Danas je sveti mučenik Jakint-1Sv. Anatolije patrijarh Carigradski

Najpre bio prezviterom u crkvi Aleksandrijskoj, no posle smrti patrijarha Flavijana, bi uzveden na presto Carigradskog patrijarha 449 god. U njegovo vreme Carigradski presto bi priznat ravnim Rimskome prestolu i to na Vaseljenskom Saboru u Halkidonu 451 god. Mnogo se borio za čistotu vere pravoslavne, mnogo je stradao od jeretika, dok najzadne bi od njih i ubijen 458 god. u vreme Lava Velikog. Upravljao crkvom blizu 9 godina, i preselio se među svete Jerarhe u carstvu Božjem.

Svetac koga veoma poštuju. Danas je sveti mučenik Jakint-2Prepodobni Aleksandar

Rođen u Aziji, školovan u Carigradu, i po svršetku škole odao se vojnoj službi i postao oficir. Čitajući Sveto Pismo naiđe na reči Spasiteljeve: ako hoćeš savršen da budeš, idi prodaj sve što imaš i podaj siromasima, i imaćeš blago na nebu, pa hajde za mnom (Mat. 19, 21). Ove reči toliko uticaše na njega, daodmah sve svoje prodade i razdade i udalji se u pustinju. Posle dugih podviga i trudova na očišćenju samoga sebe ustanovio Obitelj Neusipajuščih sa naročitim ustavom. Po tom ustavu bogosluženje je teklo dan i noć bezprekidno u njegovoj obitelji. Bratija su bila podeljena u 24 črede; svaka ječreda znala svoj čas dana ili noći, i odlazila je u crkvu, da nastavi čitanje i pojanje prethodne črede. Putovao je mnogo, bez igde ičega, po istočnim stranama, prosvećivao ljude verom Hristovom, preo se s jereticima, činio čudesa blagodaću Božjom, ostareo služeći Gospodu Hristu, i najzad skončao svoj zemni život u Carigradu 430 god., gde su njegovemošti projavljivale čudotvornu moć i slavu, kojom Bog proslavlja svete sluge Svoje.

Svetac koga veoma poštuju. Danas je sveti mučenik Jakint-3Prepodobni Isaija Otšelnik

Podvizavao se u Misirskom Skitu u V i VI stoleću. Spominje se u knjizi sv. Varsonufija i Jovana (odgovor 249 i dr.) kao muž osobite svetosti. Pisao je mnoga poučenja za monahe i otšelnike. No od njegovih spisa malo je preostalo a mnogo uništeno od muslimana. Sv. Isaija govorio je: "Um pre nego se probudi od sna lenosti nalazi se s demonima". "Kruna sviju dobrih dela sastoji se u tome, da čovek položi svu nadu svoju na Boga, da pribegava k Njemu jedinom svim srcem i svom snagom, da bude ispunjen milošću prema svima, i da plače pred Bogom moleći se za pomoć i pomilovanje." Kakav je znak, da je čoveku neki greh oprošten? "Znak da je greh oprošten jeste to što greh taj ne proizvodi više nikakva dejstva u srcu tvom, i što si ga ti zaboravio do te mere,dau razgovoru o sličnom grehu, ti ne osećaš nikakve naklonosti tome grehu, kao nečem sasvim tuđem tebi. To je znak, da si pomilovan." Uzalud i molitve i podvizi čoveku koji taji u sebi zlobu na bližnjega i želju za osvetom. "Staraj se svim silama, da ustima ne govoriš jedno a u srcu imaš drugo." Kruna dobrodetelji jeste ljubav, kruna strasti jeste pravdanje grehova svojih."

Beseda

o radosti od vere u Hrista

Kojega (Hrista) ne vidjevši ljubite,

i kojega sad ne gledajući novjerujući

ga radujte se radošću neiskazanom (I Pet. 1, 8).

To su reči svetoga Petra apostola. On je Gospoda video, i ljubio Ga je. On je Gospoda gledao, i verovao u Njega. Baš zbog toga on pohvaljuje ljubav onih koji Gospoda ne videše i veru onih koji Ga ne gledaše očima svojim. Sam je Gospod rekao: blago onima koji ne vidješe i vjerovaše (Jov. 20, 39). Blago onima koji ne videše Gospoda, kao što Ga apostol vide, ali Ga ipak ljube ljubavlju apostolskom. Blago onima koji ne gledaju Gospoda, kao što Ga apostol gledaše, ali Ga ipak veruju verom apostolskom!

O braćo moja, ako ne vidimo Gospoda, mi vidimo delo Njegovo, koje je osvetlilo svu istoriju ljudsku s kraja u kraj i prosvetlilo duhovnim značajem svaku tvar pod nebesima. Ako ne vidimo Gospoda, mi vidimo crkvu Njegovu svetu, sazidanu na krvi Njegovoj prečistoj, od mnogobrojnih svetitelja i pravednika i bezbrojnih duša krštenih u Njegovo ime, kroz vekove i vekove. Ako ne gledamo Gospoda licem u lice, kao što su Ga apostoli gledali, mi verujemo da je On među nama u telu i krvi kojom se mi po Njegovoj zapovesti pričešćujemo i pričešćujući radujemo radošću neiskazanom.

Živ je Gospod, braćo, i blizu je Gospod! To je vera naša nepokolebljiva, i to je iskra ognja, koja razgoreva srca naša u plamen ljubavi prema Gospodu, živom i bliskom.

Znati, da je Gospod Stvoritelj naš iz ljubavi sišao na zemlju i javio se kao čovek radi nas, i još znati, da je On bio umrtvljen i da se javio kao živ - kakvi tvrđi temelji trebaju našoj veri, i kakvo jače opravdanje našoj ljubavi?

Živ je Gospod, braćo, i blizu je Gospod. I do u same naše dane. On se javlja mnogim pravednim dušama, koje Njemu služe sa strpljenjem.

O Gospode Živi, Ti bi mrtav i ožive - oživljuj i nas verom i ljubavlju do poslednjeg izdisaja našeg na zemlji, da bi se verom i ljubavlju udostojili videti se s Tobom licem u lice kao apostoli Tvoji sveti. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar