Vest: Studenti arhitekture posetili Valjevo

Studenti arhitekture posetili Valjevo

Studenti arhitekture posetili Valjevo

Studenti master studija Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu su boravili danas u Valjevu, u okviru studijske posete.

Prema rečima njihovog profesora dr Zorana Đukanovića, između tri grada koja su im ponuđena da obrade u okviru predmeta Participativni urbani dizajn- Beograda, italijanske Peskare i Valjeva, bez dvoumljenja su se odlučili za grad na Kolubari.

Studenti arhitekture posetili Valjevo-0

Studente je najpre pozdravio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je izrazio nadu da će ideja koja je potekla od profesora dr Zorana Đukanovića i valjevske glavne urbanistkinje Jasne Mićić prerasti u uspešnu saradnju.

„Mi smo jako subjektivni kada pričamo o našem gradu i volimo da kažemo da je Valjevo najlepši grad u Srbiji. Ja ću ipak da budem objektivan danas i da vam kažem da ste u najlepšem gradu u Srbiji i da ćete se u to uveriti dok ga budete obilazili“, rekao je gradonačelnik.

Glavna urbanistkinja Jasna Mićić je rekla da je ideja nastala u komunikaciji sa profesorom Đukanovićem, koji je i član gradske Komisije za planove.

„ S obzirom da nam predstoji veliki rad na planiranju grada Valjeva, izmeni postojećih planova, ideja je bila da u saradnji sa vama dođemo do ideja, odnosno predloga za izradu projektnih zadataka. Moja želja je bila da vam predstavim kulturne institucije grada Valjeva, s obzirom da planiramo ove godine da konkurišemo na javni poziv Ministarstva kulture, koji se prvi put organizuje, a to je projekat koji se zove „Nacionalna prestonica kulture“. U projektu neće učestvovati Beograd i Novi Sad, tako da imamo veliku šansu“, rekla je arhitekta Jasna Mićić.

Studenti arhitekture posetili Valjevo-1

„Naš predmet Participativni urbani dizajn na Arhitektonskom fakultetu je program koji se bavi kadrovima, ali iznutra. Naš zadatak nije da dođemo, vidimo i odemo, već da razgovaramo sa vama i da nam vi date zadatak, ono što je vama važno, što vi mislite da je bitno, ili da je problem“, istakao je profesor Đukanović  i izrazio nadu da će saradnja Grada Valjeva i Arhitektonskog fakulteta biti podignuta na još viši nivo, potpisavaljem sporazuma o saradnji. 

Dosadašnja saradnja, veliki broj vrhunskih arhitekata koji su potekli iz Valjeva, kao i veliki značaj koji Valjevo ima u kulturi Srbije i kako je profesor Đukanović rekao Valjevu, kao kamenu temljcu kulture u Srbiji dokazuju da ima dosta prostora za saradnju, na obostranu korist svih i Valjeva i budućih arhitekata.

O Valjevu kroz istoriju, ali i najvažnijim institucijama kulture govorili su predstavnici ustanova kulture- Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Istorijskog arhiva, Narodnog muzeja  i Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“. Kao domaćini sa studentima su bili i članovi Gradskog veća Vladimir Blagojević, Vladimir Mišković i Nenad Patijarević, koji su ih upoznali sa gradom, ali i planovima razvoja i projektima koji se pripremaju, a koji će promeniti izgled Valjeva i mapirati ga kao jedan od značajnijih centara u Srbiji.

Predstavnici grada Valjeva su razgovarali sa studentima i odgovarali im na brojna pitanja, koja će im pomoći u njihovom radu i obrazovanju.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar