Vest: Radovi na uređenju Tamnave

Radovi na uređenju Tamnave

Radovi na uređenju Tamnave

Predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić obišao je radove na Tamnavi u Kamenici, selu u kojem ova reka decenijama zadaje glavobolju meštanima u centralnoj zoni kod mosta.

Radovi na levoobalnim i desnoobalnim kosinama sa širenjem samog rečnog korita, bez njegovog ispravljanja, započeti su početkom prošlog meseca a vremenske prilike izvođačima idu na ruku.

-Rok za izvođenje radova je devet meseci. Međutim, kako nam vremenske prilike idu na ruku očekujemo da će oni biti okončani znatno ranije, odnosno za manje od dva meseca. Ovo je veoma rizična deonica za visoke poplave. Sa regulacijom u dužini od 400 metara rešavamo sigurnost levoobalnog nasipa. Kameni nabačaj se radi od rečnog korita do visine krune nasipa. Kompleksnost ovog posla zavisi od vremenskih uslova, ali nas oni služe pa ne bi trebalo da bude nekih problema- izjavio je predstavnik preduzeća “Erozija” Valjevo, šef gradilišta Dragan Ranković.

Na uređenju korita Tamnave radi se kontinuirano već godinama. Posebno su radovi na ovoj reci intenzivirani nakon velikih poplava 2014.godine. Međutim, postoje tačke u njenom toku na kojima se, posebno u prolećnim i jesenjima a neretko i tokom letnjih meseci, voda izliva i ugrožava domaćinstva.

-Jedna od takvih je upravo centralna zona naselja Kamenica. Uglavnom je njeno korito rađeno uzvodno, od mosta, ali i nizvodno. Ipak, ovaj deo od mosta pa pored centra sela uvek je bio problematična tačka baš zbog meandriranja same reke. Planirani su zemljani radovi i kameni nabačaj levoobalno kako bi sačuvali od većih voda i bujica sam cenar Kamenice. Ovde nam je Tamnava usporavala zbog krivina a korito kao da nije postojalo. Ovim radovima verujem da ćemo rešiti goruće probleme i da će ova zona sada biti daleko bezbednija za stanovnike i njihova domaćinstva- rekao je Ilinčić i dodao da je uređenje ovog dela reke rezultat zajedničkog rada lokalne samouprave i JP Srbija vode koji će, kako očekuju, dati željene efekte.

Realizacija ovog projekta vredna je preko 10 miliona dinara. 

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar