Vest: Profesor Bogoslovije na predavanju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg

Profesor Bogoslovije na predavanju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg

Profesor Bogoslovije na predavanju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg

Dana 28. marta 2024. godine staranjem Pravoslavne narodne hrišćanske zajednice „Sveti Makarije Veliki“ i duhovnika bratstva protojereja Dušana Babića, a po blagoslovu Episkopa valjevskog g. Isihija, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Ubu upriličeno je duhovno predavanje pod nazivom „Veliki post- vreme za preobražaj“.

Predavač je bio uvaženi profesor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu otac Branislav Kedžić. 

Veliki post bi najpre trebalo da sagledamo kao jedan veliki narativ, kao jednu veliku biblijsku priču padanja, počevši još od Adamovog grehopada kojim smo svi mi zahvaćeni. Veliki post  upravo jeste naše vraćanje u ovu prvobitnu realnost, rekao je otac Branislav Kedžić.

Važno je da sagledamo  razlog  zbog koga krećemo da postimo i razumemo da nas velikoposni put vraća u period Starog zaveta, kada se ponovo podučavamo svim onim istinama hrišćanske vere i dočekujemo praznik Vaskrsenja- Praznik nad praznicima, koji je  pokazao da je Hristos taj Koji je nas oslobodio od greha, od robovanja smrti i đavolu i  uveo u Carstvo Nebesko. 

Crkva nam je pomogla da učinimo taj preobražaj svojim bogosluženjima, na koja nas poziva da ih što više posećujemo, naročito u periodu radnih dana od ponedeljka do petka. Znam da je većini ljudi možda nemoguće da dođu, ali bar  da pokušamo…  I tokom drugih dana bilo bi lepo, jer i oni se razlikuju od ostatka dana crkvene godine.

Prve sedmice služi se kanon Svetog Andreja Kritskog i tu se susrećemo sa velikoposnom molitvom Svetog Jefrema Sirina, koju bi bilo dobro da naučimo i ubacimo u naše svakodnevno jutarnje ili večernje pravilo. Da je izgovaramo i da ona  bude naš podstrek na pokajanje za sve što smo učinili- rekao je predavač. 

Govoreći o Liturgiji Pređeosvećenih darova, otac Branislav Kedžić je naveo da darovi nisu odlika samo slavlja u nedeljni-Vaskrsni dan ili praznični dan, kada se radujemo i slavimo, nego su oni takođe dati nama na ukrepljenje i da ih zato uzimamo sredom i petkom, kada se ova Liturgija služi.

Darovi su dati da nas okrepe u našem velikoposnom podvigu i našem trudu ka obnovljenju našega života i da tako dočekamo Najveći hrišćanski praznik-Vaskrsenje Gospoda Hrista, zaključio je ota Branislav Kedžić svoje predavanje u Ubu.

Izvor: Eparhija valjevska



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar