Vest: Povodom Dana državnosti, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković sa tročlanom delegacijom Vojske Srbije položio je cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću u centru Valjeva.

Povodom Dana državnosti, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković sa tročlanom delegacijom Vojske Srbije položio je cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću u centru Valjeva.

Povodom  Dana državnosti, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković sa tročlanom delegacijom Vojske Srbije položio je cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću u centru Valjeva.

Povodom  Dana državnosti, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković sa tročlanom delegacijom Vojske Srbije, na čelu sa potpukovnikom Stevanom Žigićem, zamenikom komandanta Kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, položio je cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću u centru Valjeva.

Povodom  Dana državnosti, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković sa tročlanom delegacijom Vojske Srbije položio je cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću u centru Valjeva.-0Preuzeto sa sajta opštine Valjevo

„Svim građanima Valjeva i Srbije čestitam Dan državnosti, praznik koji simbolizuje svetli period u našoj istoriji, vreme Prvog srpskog ustanka od 1804. godine, kada su Valjevci pokazali da su bili važan faktor u osvajanju slobode i u formiranju države Srbije“, rekao je gradonačelnik Gojković nakon polaganja cveća.

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Prota Mateja Nenadović je rođen 26. februara 1777. u Brankovini. Bio je vojvoda u Prvom srpskom ustanku, ali i osnivač i predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta, što je prva srpska Vlada. Potom je kao diplomata uspostavljao prve kontakte sa stranim državama i silama tog vremena- Rusijom i Turskom.

Prota Mateja je nakon Seče knezova, Ilije Birčanina i njegovog oca Alekse Nenadovića, sa stricem Jakovom pokrenu Prvi srpski ustanak u valjevskoj i šabačkoj nahiji.

Pored ratničkog i političkog značaja, ostavio je traga i kao pisac, a njegovi „Memoari“ su dragocen dokument tog vremena.

Svoju buntovnu prirodu je osim u Prvom srpskom ustanku iskazao i u više navrata u periodima vladavine kneza Miloša i kneza Mihaila, kada je zbog neslaganja sa njihovim načinom vladavine, najpre bio penzionisan, a potom i morao da napusti Srbiju.

Dolaskom Aleksandra Karađorđevića, postao je državni savetnik. Umro je u Valjevu 11. decembra 1854. godine.

Spomenik koji se nalazi kod Privrednog suda u Valjevu je delo akademskog vajara Mila Jevtića.


(Preuzeto sa sajta opštine Valjevo)Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar