Vest: Počela podela auto-sedišta za decu u opštini Valjevo

Počela podela auto-sedišta za decu u opštini Valjevo

Počela podela auto-sedišta za decu u opštini Valjevo

Grad Valjevo je u okviru aktivnosti Saveta za unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima grada Valjeva, počeo podelu 1000 auto-sedišta roditeljima dece rođene od 18. aprila 2019. godine.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, apelovao je na roditelje da vode računa u saobraćaju kada voze svoju decu i naglasio važnost korišćenja auto – sedišta.

Počela podela auto-sedišta za decu u opštini Valjevo-0

„Drago mi je što smo uprkos teškoj godini u svim oblastima života uspeli da realizujemo ovu aktivnost, odnosno nabavku auto – sedišta za decu koja su rođena u valjevskoj bolnici i čije majke imaju prebivalište na teritoriji grada Valjeva. Ova sedišta su jako kvalitetna, za težinu dece od 9 – 36 kilograma i poseduju sve neophodne sertifikate. Siguran sam da će deca Valjeva u njima biti bezbedna, a apelujem na roditelje da naročito vode računa u saobraćaju kada voze svoju decu“, izjavio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Agencija za bezbednost saobraćaja je prepoznala da deca danas najviše stradaju kao putnici u vozilu. U skladu sa tim i ove godine realizuje kampanju koja ima za cilj podizanje procenta upotrebe sedišta za decu i pojasa za decu. Pre podele sedišta u skladu sa epidemiološkom situacijom, održano je predavanje za roditelje koje ima za cilj pravilnu edukaciju roditelja o upotrebi sedišta.

„Retko koja lokalna samouprava je uspela da ovoliki broj sedišta kupi i da na taj način štiti svoje najmlađe sugrađane, tako da sve pohvale gradonačelniku grada Valjeva što je uspeo da ovakvu akciju organizuje. Podaci nam govore da 60 posto dece strada kao putnici u vozilu, tako da za razliku od nekog prethodnog perioda gde su deca  domninatno stradala kao pešaci, danas nam deca stradaju kao putnici u vozilu i zato jeste važno da kroz ovakve aktivnosti radimo na povećanju procenta upotrebe sedišta, a sa druge strane mi radimo i edukaciju za roditelje. Ranija iskustva nam govore da 90 posto roditelja koja koriste sedišta, koriste ih nepravilno. Zato je izuzetno važno da budu i ovakve edukacije i da na ovaj način roditeljima ukažemo na pravilnu upotrebu sedišta. Ono što vam mogu reći jeste da procenat upotrebe sedišta iz godine u godinu raste. 2013. godine kada smo počeli da merimo, tada je procenat upotrebe sedišta bio 32 posto, danas je to 62 posto, dakle značajno je bolje, ali još uvek smo daleko od najrazvijenijih zemalja. Grad Valjevo je iznad proseka za Srbiju i možemo da kažemo da je grad Valjevo jedna od vodećih lokalnih samuoprava po broju korišćenja auto – sedišta“, naglasio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

U okviru preventivno-promotivnih aktivnosti na unapređenju bezbednosti u saobraćaju, grad Valjevo nastavlja sa nabavkom i podelom auto-sedišta za decu. Za ovu nabavku je izdvojeno skoro pet miliona dinara iz budžeta grada Valjeva.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar