Vest: Otvorena izložba slika “Slike svakodnevnice” Vesne Karakaš

Otvorena izložba slika “Slike svakodnevnice” Vesne Karakaš

Otvorena izložba slika “Slike svakodnevnice” Vesne Karakaš

U Galeriji lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim” otvorena je izložba slika pod nazivom “Slike svakodnevnice” magistra Vesne Karakaš, priznate akademske slikarke, članice ULUPUDS-a. Vesna Karakaš je odlično poznata lajkovačkoj galerijskoj publici, a njena saradnja sa direktorom ovdašnjeg Kulturnog centra Milutinom Rankovićem je višedecenijska, što su oboje naglasili na otvaranju izložbe. Izložba će biti otvorena do 8. maja.

Istoričar umetnosti Aleksandra Tanić je na otvaranju izložbe predstavila stvaralaštvo Vesne Karakaš.

– Slikarstvo Vesne Karakaš manifestuje se neposrednim individualnim doživljavanjem svakodnevice. Istančanim osećanjem za usaglašavanje ritmova u čoveku i prirodi, Vesna svoje motive lišava naracije, fokusirajući se više na raspoloženje i atmosferu koju gradi čisto slikarskim sredstvima. Zahvaljujući tome, u prozračnoj atmosferi njenih akvarela, mogu se iznova otkrivati najrazličitije nijanse osećanja. Glavni motivi kroz koje gradi svoju likovnu sintaksu jesu pejzaž i mrtva priroda. Umetnica slika sa radošću i jednom spontanom potrebom za uspostavljanjem intimnog i nedosrednog kontakta sa prirodom, sa životom. Blagi kontrasti tonova dopunjuju se u prostoru i na površinama, upućujući na senzibilnost same umetničke prirode, na iskrenost i nenametljivost u prikazivanju odnosa boja, svetlosti i senke. Prisutno je osećanje za ritam linija koje nas ponekad u svojoj dinamici svesno odvlači od vidljive stvarnosti prirode i približava apstraktnom slikarstvu. Međutim, Vesnini akvareli ipak ostaju snažno oslonjeni na prepoznatljivost objekta i elemenata materijalnog sveta, i najdalje gde bismo ovo slikarstvo mogli označiti kao apstraktno, zbiva se u domenu asocijativne apstrakcije. Kada su u pitanju gradski pejzaži, Vesna teži definisanju prostora polazeći od iskustvenog i čulnog, poštujući perspektivu i zatvarajući oblike u okviru jedne scene, ali isto tako kroz atmosferu koju gradi svojstvenim sazvučjima i odnosima boja, umetnica posmatrača uvodi u suštinu koja se krije iza svega što posmatramo. Ta suština tiče se intuitivnog razumevanja sveta realnosti koji nas okružuje, a putem sadržaja i forme, odabira motiva i načina prilaza samom motivu, Vesna nam saopštava sopstveno shvatanje lepote i smisla umetnosti.

Otvorena je izložba slika “Slike svakodnevnice” Vesne Karakaš-0

Mr Vesna Karakaš diplomirala je 1977. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, na slikarskom odseku. Članica je ULUPUDS-a od 1994. godine. Imala je 42 samostalne izložbe i preko 500 grupnih. Učestvovala je na brojnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Učesnica je Simpozijuma za mir u Susu, u Tunisu, 2020. Godine, a njen mozaik se nalazi u Ministarstvu za kulturno nasleđe u Tunisu. Od osnivanja je član udruženja „Vizantija“, sa kojim je u okviru „Srpskog kulturnog kolaža“ održala predavanje o ikonama u hramu Svetog Save u Parizu 2014. godine, javni čas-radionicu mozaika malog formata u istom hramu 2015. godine, javni čas akvarela u crkvi Svete Petke u Parizu 2016. godine. Bila je predsednica multimedijalnog udruženja SUOR od 2015. do 2020. godine, u okviru kojeg je organizovala brojne međunarodne izložbe. Dobitnica je mnogih značajnih nagrada. Magistar je umetnosti i istaknuta umetnica ULUPUDS-a od 2009. godine.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar