Vest: Običaji za Veliki Četvrtak

Običaji za Veliki Četvrtak

Običaji za Veliki Četvrtak

Narodni običaji:

Predanje kaže da je tokom večere Isus otkrio učenicima da će ga jedan od njih izdati i da je potom otišao u Getsimanski vrt gde je u molitvi dočekao stražare koji će ga uhapsiti.

Na Veliki četvrtak u svim pravoslavnim hramovima se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog. Kaže se da je upravo na ovaj praznik Isus ustanovio Svetu tajnu pričešća zbog čega se veruje da će i najvećim grešnicima koji se danas pričeste i izgovore iskreno reči molitve biti oprošteno.


“Kada se slavni učenici za vreme Večere umivanjem prosvećivahu, tada se bezbožni Juda, bolujući od srebroljublja, pomračivaše, i Tebe, Pravednoga Sudiju, predaje nepravednim sudijama. Ljubitelju novca, pogledaj onoga koji se zbog toga obesio, beži od nenasitne duše koja se drznula da tako postupi sa Učiteljem. Prema svima Dobri, Gospode, slava Ti!”


Uveče se čita 12 jevanđelja o stradanju Hristovom, a prilikom ovog čina narod u crkvi kleči. Veruje se da se ovog dana otvaraju rajska vrata, a danas se svako dobročinstvo beleži na nebu duplo.

Osim ovih, crkvenih predanja, u narodu je ostao i veliki broj narodnih običaja vezanih za ovaj praznik.

U nekim krajevima Srbije farbanje uskršnjih jaja počinje na današnji dan, ali isključivo pre podne. Srbi na Kosovu oboje samo jedno jaje koje se zove “strašnik”.

Veruje se da se ono ne može pokvariti, a dok je još uvek sveže od boje, majka ga trlja po obrazima dece kako bi bila zdrava. Posle toga se boje ostala jaja, a “strašnik” se ostavlja na vidno mesto i, kada naiđe nevreme, iznosi iz kuće kako bi grad mimoišao imanje.

Ovaj dan se u nekim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Izbegava se pevanje i veselje i strogo se posti.

U takovskom kraju na ovaj dan se boje vaskršnja jaja. Ponekad farbanje jaja traje tri dana, protežući se na Veliki petak i Veliku subotu, i to isključivo pre podne. Stariji ljudi pamte da su se nekad jaja farbala broćom, koprivom i ljuskom od luka, a kasnije i varzilom. Na Veliki četvrtak i u Pčinji boje jaja, samo to rade rano ujutru pre izlaska sunca. Prvo obojeno jaje deca odnose na njivu, koja je prva uzorana prošle jeseni i tu ostavljaju u oranici da ga sunce ogreje. Posle podne se jaje vraća u kuću, gde se čuva cele godine. Neko ga zatrpa ozimim usevom, i u oba slučaja ga zovu "čuvarkuća". Na ovaj dan se ne ore i ne obrađuje zemlja.

Srbi na Kosovu u ranu zoru oboje samo jedno jaje koje se zove "strašnik". Dok je još sveže od boje, majka ga trlja po obrazima dece. Posle toga se boje ostala jaja, a "strašnik" se ostavlja na vidno mesto u ložičarki. To prvo jaje se dobro čuva da se ne razbije.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar