Vest: Na današnji dan - 7. Decembar -

Na današnji dan - 7. Decembar -

Na današnji dan - 7. Decembar -

43. godine p. n. e. - Ubijen rimski govornik, političar, filozof i pisac Marko Tulije Ciceron, najveći stilista u rimskom pesništvu. Bio je republikanac, protivnik Gaja Julija Cezara i Marka Antonija. Izabran je za konzula 63. godine pre nove ere i otkrio je i razobličio zaveru Lukija Sergija Katiline, koji je pokušao da uništi Rimsku Republiku i zavede ličnu diktaturu. Posle ubistva Cezara 44. p. n. e. uhapšen je zbog serije napada na Antonija i ubijen. U delu "O dužnostima" zapisao je čuvenu izreku: "Najviše pravo - najviša nepravda", što će reći da previše revnosna primena zakona donosi nepravdu. Ostala dela: "Besede", "O besedniku", "Rasprave u Tuskulu", "O starosti", "O prijateljstvu", "O krajnostima dobra i zla", "O prirodi bogova", besede "Protiv Katiline".

 

1815. godine – Streljan je Mišel Nej, najčuveniji Napoleonov maršal. Za zasluge u odbrani Francuske, u vreme restauracije Luja XVIII dobio je titulu pera 1814. godine. Po povratku Napoleona u martu 1815. godine poznatih kao “Napoleonovih Sto dana” vratio se u njegovu službu i komandovao gardom u bici kod Vaterloa. Posle Napoleonovog poraza, uhvaćen je u begu, optužen za izdaju i osuđen na smrt.

 

1834. godine - Rođen crnogorski pisac pravno-istorijskih dela Valtazar Bogišić, profesor univerziteta u Kijevu i Odesi, akademik i ministar pravde u Crnoj Gori. Slavu mu je doneo "Opšti imovinski zakonik za knjaževinu Crnu Goru", koji je 1888. godine izradio na zahtev crnogorskog kneza Nikole Prvog Petrovića. Zakonik je preveden na mnoge jezike kao primer regulisanja imovinskog prava. Ostala dela: "Pravni običaji kod Slovena", "Zbornik sadašnjih pravnih običaja kod Južnih Slovena".

1857. godine - Rođen srpski slikar Uroš Predić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, tipični predstavnik akademskog realizma, majstor portreta, ikona i istorijskih kompozicija. U Beču je završio Likovnu akademiju, na kojoj je potom bio asistent. Portretisao je gotovo sve istaknute ličnosti Srbije krajem 19. i prve polovine 20. veka i izradio više od hiljadu ikona. Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 26. januara 1909. godine, a 3. februara 1910. godine za redovnog člana. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu 1919. godine i prvi njegov predsednik. Od žanr scena, poznata dela su Vesela braća i Siroče na majčinom grobu, zatim istorijska dela su Hercegovački begunci i Na Studencu. Jedna od najpoznatijih njegovih slika je Kosovka devojka. Uradio je čuvene portrete znamenitih ličnosti: Sime Lozanića, Stojana Novakovića, Jovana Žujovića, Jovana Cvijića, Đorđa Vajferta, Slobodana Jovanovića, Aleksandra Belića, Mihaila Petrovića i Živojina Mišića. Njegove slike „Hercegovački begunci“ i „Siroče na majčinom grobu“ otkupio je Mihajlo Pupin na izložbi u Parizu 1889. godine i poklonio ih Narodnom muzeju u Beogradu. Uroš Predić je oslikao prelepi ikonostas bečejske pravoslavne crkve i ikonostas u kapeli bečejskog veleposednika Bogdana Dunđerskog. Osim toga naslikao je više ikonostasa zbog kojih se ocenjuje da je poslednji značajan srpski ikonopisac, menju njima je i ikonostas crkve u Orlovatu.

1894. godine - Umro francuski diplomata Ferdinan de Leseps, koji je rukovodio gradnjom Sueckog kanala. Započeo je i gradnju Panamskog kanala 1881. godine, ali je posle bankrotstva Društva za izgradnju kanala izbila velika afera. Istragom je utvrđeno da je Društvo podmitilo mnoge francuske ministre i poslanike i sve velike francuske listove, što je primoralo čak i potonjeg francuskog premijera Žorža Klemansoa da se privremeno povuče iz političkog života. Panamski kanal su dovršile SAD 1914. godine.

1896. godine - Dvorskoj kancelariji u Beču predat prvi "Carski memorandum" u kojem su predstavnici 14 srpskih autonomnih opština u Bosni i Hercegovini izložili nepravde okupacione uprave, koja je pogazila sve povlastice Srba u crkvi i školi. Car Franc Jožef Prvi je s negodovanjem odbacio memorandum, a potpisnici su na razne načine proganjani. Do 1902. godine podnesena su još tri memoranduma, ali su u devetogodišnjim pogađanjima izneverena narodna očekivanja.

 

1914. godine – Skupština Srbije usvojila je u Nišu u Prvom svetskom ratu Deklaraciju o ujedinjenju južnih Slovena u zajedničku državu. To je bilo prvi put da srpska vlada jugoslovensko ujedinjenje postavlja kao prioritetan cilj srpske državne politike.

 

1921. godine - Umro srpski biolog Živojin Jurišić, osnivač Muzeja srpske zemlje i Srpskog botaničkog društva. U rodnom Šapcu završio je gimnaziju, a Veliku školu u Beogradu. Proučavao je floru Srbije, Bugarske, Makedonije i Bosne i objavio niz naučnih radova. Prikupio je veliku zbirku narodnih imena biljaka i popularisao biljne kulture.

 

1922. godine - Severna Irska glasala za odvajanje od Republike Irske.

1924.godine - Rođen portugalski državnik Mario Soareš, koji je posle obaranja diktature u Portugaliji 1974. godine tri puta biran za premijera. Postao je 1986. šef države kao prvi civil na položaju predsednika Portugalije posle 60 godina.

 

1928. godine - Rođen Avram Noam Čomski, američki lingvista, filozof, pisac, profesor univerziteta i disident. Njegovo polje delovanja i interesovanja obuhvata lingvistiku, informacione tehnologije, ideologiju, savremeno društvo, politički sistem, obrazovanje i niz drugih sa ovim fenomenima povezanih tema. Zaslužan je za razvoj teorije o generativnoj gramatici, koja se smatra najvećim doprinosom lingvistici u 20. veku.

 

1941. godine - Japan bez objave rata napao američku pomorsku bazu u Perl Harburu na Havajima, a nekoliko časova kasnije predsjednik SAD Frenklin Ruzvelt objavio je da je njegova zemlja ušla u Drugi svetski rat. Mučkim napadom naneseni su ogromni gubici mornarici SAD i Japan je stekao veliku prednost u prvoj fazi rata na Pacifiku. Potopljeni su gotovo svi ratni brodovi u tom delu sveta, osim nosača aviona koji su tog dana bili na pučini. Na zemlji je uništeno 178 aviona, 3.303 vojnika su poginula, a 1.272 ranjena.

 

1941. godine - Velika Britanija u Drugom svetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj, zemljama koje su kao članice Trojnog pakta učestvovale u agresiji na SSSR.

 

1946. godine – Skupština FNR Jugoslavije donela je zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Time je likvidiran i inostrani kapital, koji je u industriji i rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 odsto.

 

1949. godine - Čang Kaj-šek je na ostrvu Tajvan, gde je sa ostacima svoje vojske pobegao nakon poraza od Narodnoslobodilačke armije Kine, proglasio državu i ustanovio vladu.

 

1965. godine – Vaseljenski patrijarh Atenagora I i papa Pavle VI ukinuli su međusobnu ekskomunikaciju dve crkve kojom je 1054. godine počeo raskol dveju hrišćanskih crkava.

 

1970. godine - Zapadna Nemačka priznala granicu Odra-Nisa, što je označilo napredak u istočnoj politici kancelara Vilija Branta.

 

1971. godine – Sovjetska vasionska kapsula počela je da šalje radio i televizijske signale s Marsa.

 

1974. godine – Kiparski predsednik arhiepiskop Makarios III trijumfalno je dočekan na Kipru koji je napustio 15. jula 1974. godine posle državnog udara. Prevrat na Kipru organizovali su grčki oficiri, ali nisu uspeli da zadrže vlast.

 

1975. godine - Umro srpski internista Radivoje Berović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Bio je glavni urednik časopisa "Acta medica jugoslavica". Objavio je više naučnih radova na srpskom i stranim jezicima, uključujući delo "Klinička hematologija".

 

1975. godine - Indonezijska armija okupirala bivšu portugalijsku koloniju Istočni Timor.

 

1985. godine – Umro je engleski pisac Robert Grejvs, istraživač grčke i jevrejske mitologije, koji je svetski ugled stekao istorijskim romanom “Ja, Klaudije” i delom “Grčki mitovi”. Ostala dela: "Hebrejski mitovi", mitološki romani "Homerova kći", "Zlatno runo", eseji "O engleskoj poeziji", "Obični asfodel".

 

1988. godine - Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov objavio je u UN unilateralno smanjenje sovjetskih trupa, tenkova, borbenih aviona i artiljerije.

 

1992. godine - Vlada Indije zabranila fundamentalističke pokrete posle nereda u kojima je poginulo najmanje 400 Hindusa i muslimana i razaranja džamije u Ajođi, izgrađene na ruševinama velikog hindu hrama koji su u Srednjem veku razorili muslimani.


1993. godine – Umro je Feliks Ufue Boanji, prvi predsednik Obale Slonovače od sticanja nezavisnosti 1960. godine i jedini afrički predsednik koji je 33 godine neprekidno bio na vlasti.

 

1995. godine – Sonda s američkog vasionskog broda “Galilej” je ušla u atmosferu Jupitera i 75 minuta slala podatke pre nego što se raspala.

 

1996. godine - U Alžiru su potpisom predsjednika Liamina Zeruala ozakonjene ustavne reforme o zabrani partija zasnovanih na religiji.

 

1997. godine – Nakon neuspelih izbora u septembru, u Srbiji su ponovljeni izbori za predsednika Republike na kojima ponovo nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova. U drugi krug su ušli kandidati Socijalističke partije Srbije Milan Milutinović i Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, a za predsednika je 21. decembra izabran Milan Milutinović.

 

2003. godine - Na parlamentarnim izborima u Rusiji, četvrtim od pada komunizma, pobedila Ujedinjena Rusija, stranka lojalna predsedniku Vladimiru Putinu.

 

2004. godine - Hamid Karzai je položio zakletvu kao prvi predsednik Avganistana izabran na slobodnim izborima.

 

2005. godine – Haški begunac, hrvatski general Ante Gotovina, uhapšen je u Španiji na Kanarskim ostrvima. On je bio u bekstvu od jula 2001. godine zbog optužbi Haškog tribunala za zločine protiv čovečnosti nad Srbima tokom vojne operacije “Oluja”.

 

2007. godine – Umro je jedan od najvećih svetskih kompozitora druge polovine 20. veka Karlhajnc Štokhauzen.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar