Vest: Na današnji dan - 6. Februar -

Na današnji dan - 6. Februar -

Na današnji dan - 6. Februar -

1515. godine – Umro je venecijanski izdavač i štampar Aldo Manucio, poznat po tome što je prvi upotrebio kurzivna slova „italic”  i uveo mali praktičan format. Njegova izdanja “aldine” danas su bibliofilske retkosti.

 

1564. godine - Rođen engleski pisac Kristofer Marlou, koji je usavršio pisanje u jambskom desetercu i izuzetno uticao na Viljema Šekspira. Njegove tragedije prikazuju žudnju za vlašću, odlikuju se zvučnom retorikom i na mahove poetskim žarom. Dela: "Tamerlan Veliki", "Dr Faustus", "Jevrejin sa Malte", "Edvard Drugi".

 

1665. godine - Rođena engleska kraljica Ana, koja je vladala od 1702. godine do 1714. godine, poslednji monarh iz dinastije Stjuart, tokom čije su vladavine 1707. godine ujedinjene Engleska i Škotska. Njena vladavina obeležena je i oštrim rivalitetem vigovaca i torijevaca i pojačanom neizvesnošću u pogledu naslednika prestola.

1685. godine  - Umro engleski kralj Čarls Drugi Stjuart, sin Čarlsa Prvog, pogubljenog u građanskom ratu 1649. godine, koji je postao monarh 1660. godine, posle ukidanja republike uspostavljene 1653. godine pod Oliverom Kromvelom. Stupajući na presto Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Irske, obavezao se na poštovanje prava parlamenta i ličnih sloboda građana, što je pokušao da izigra, pokazujući apsolutističke težnje. Tome se usprotivila Stranka vigovaca i parlament ga je 1679. godine primorao da potpiše akt "Habeas corpus" kojim su ozakonjene izvesne građanske slobode. Njegova vladavina u istoriji je označena kao period restauracije.

 

1701. godine – Počeo je rat za špansko nasleđe nakon kojeg je Španija izgubila Gibraltar, posede u HolandijiMilano, Napulj i Sardiniju. Rat je vođen na evropskom tlu i u kolonijama, a završen je Utrehtskim mirovnim ugovorom 1715. godine.

 

1793. godine – Umro je italijanski pisac Karlo Goldoni, reformator italijanskog pozorišta. Napisao je preko sto pozorišnih komada i smatra se osnivačem italijanske realističke komedije. Najpoznatija dela: “Mirandolina”, “Ribarske svađe”, “Tvrdica”, “Kockar”, “Laskavac”.

 

1802. godine - Rođen engleski fizičar Čarls Vitstoun, pionir telegrafije. Pronašao je i metod za određivanje električnog otpora i istraživao elektricitet, svetlost i zvuk.

1804. godine - Umro engleski hemičar i filozof Džozef Pristli, koji je otkrio kiseonik, amonijak, hlorovodonik, azot-oksid, ugljen-dioksid i sumpornu kiselinu. Bio je vatreni pristalica Francuske revolucije i ogorčeni protivnik ateizma prosvetitelja - verovao je u besmrtnost duše. Dela: "Hartlijeva teorija o ljudskom duhu na principima asocijacije ideja", "Slobodni razgovori o materijalističkim učenjima", "Sokrat i Isus", "Istorija i sadašnje stanje elektriciteta".

 

1830. godine – U Srbiji je objavljen hatišerif  turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije u okviru Otomanskog carstva. Krajem septembra sultan je izdao berat kojim je knezu Milošu Obrenoviću priznato nasledno kneževsko dostojanstvo, pod turskim suverenitetom i ruskom zaštitom.

 

1876. godine – U Srbiji je osnovano Društvo Crvenog krsta, nepunih 13 godina posle prve Međunarodne konferencije Crvenog krsta u Ženevi. Inicijator je bio vojni lekar Vladan Đorđević, a za prvog predsednika je izabran mitropolit Mihajlo.

 

1882. godine - Srbija i SAD zaključile trgovinski sporazum i konzularnu konvenciju, čime su uspostavljani diplomatski i državni odnosi dve zemalja. Sporazum i Konvencija na snazi su i danas.

1897. godine - Rođen brazilski filmski režiser, scenarista i producent Alberto de Almeida Kavalkanti, koji je između dva svetska rata, radeći u Evropi, znatno uticao na francusku filmsku avangardu i englesku dokumentarističku filmsku školu. Filmovi: "Ivet", "Voz bez očiju", "Kapetan Frakas", "Odmor đavola", "Smrt noći".

1897. godine - Ostrvo Krit u Sredozemnom moru prisajedinjeno je Grčkoj. Istog dana 1869. godine Grčka je bila prinuđena da popusti pred ultimatumom Otomanskog carstva i prepusti mu Krit.

1899. godine - Senat SAD ratifikovao Pariski mirovni ugovor, kojim je okončan američko-španski rat. Poražena Španija je primorana da Amerikancima prepusti Filipine, Kubu, Portoriko i Guam.

 

1905. godine – Rođen je poljski političar Vladislav Gomulka, vođa Poljske radničke partije od 1943. godine do 1948. godine i od 1956. godine do 1970. godine, kada je podneo ostavku pod pritiskom radničkih nemira. Godine 1949. godine bio je sklonjen iz partijskog rukovodstva i potom uhapšen kao nacionalista. Iz zatvora je pušten krajem 1954. godine. Važio je za simbol otpora sovjetskoj vlasti.

 

1911. godine - Rođen američki državnik Ronald Vilson Regan, predsednik SAD od 1980. godine do 1988. godine. Prethodno je bio filmski glumac i guverner Kalifornije od 1966. godine.

1912. godine - Rođena Eva Braun, ljubavnica Adolfa Hitlera. Zvanično je postala supruga nacističkog nemačkog diktatora dan pre nego što su oboje izvršili samoubistvo u Hitlerovom berlinskom bunkeru krajem aprila 1945. godine.

1922. godine - Potpisivanjem ugovora u Vašingtonu je završena konferencija SAD, Francuske, Japana, Italije i Velike Britanije, na kojoj su se velike sile obavezale da ograniče upotrebu bojnih otrova i podmornica u ratnim sukobima i utvrdile novu raspodelu pomorskih vojnih snaga. SAD su stekle pravo da drže mornaricu koja neće biti slabija od britanske i koja će nadmašiti flotu Japana.

 

1931. godine – Rođena je Marija Estela Isabelita Martines, kasnije poznata kao Isabela Peron, predsednica Argentine od 1974. godine, kada je na tom položaju nasledila preminulog supruga Huana Dominga Perona. S vlasti je zbačena vojnim udarom 1976. godine, posle čega je na osnovu odluke vojne hunte bila u zatvoru do 1981. godine.

 

1932. godine – Rođen je francuski filmski režiser Fransoa Trifo, jedan od tvoraca “novog talasa” francuskog filma. Svetsku slavu stekao je prvim filmom “400 udaraca”, snimljenim 1959. godine, a za film “Američka noć” dobio je Oskara.

 

1937. godine - U izdanju Beogradske knjižare i izdavačke kuće Gece Kona objavljen "Leksikon stranih reči i izraza" Milana Vujaklije, delo značajno za srpsku kulturu.

 

1952. godine – Umro je britanski kralj Džordž VI tokom čije vladavine je Indija stekla nezavisnost 1947. godine, a britanski kraljevi izgubili titulu “car Indije”. Nasledila ga je ćerka, kraljica Elizabeta II.

 

1958. godine – U avionskoj nesreći na minhenskom aerodromu poginula su 23 putnika, među kojima osam igrača engleskog fudbalskog kluba “Mančester junajted”. Nesreća se dogodila pri povratku iz Beograda gde je engleski tim igrao utakmicu evropskog Kupa šampiona s “Crvenom zvezdom”.

 

1993. godine – Umro je američki teniser Artur Eš, prvi crni igrač koji je pobedio u Vimbldonu 1975. godine. U spomen na njega, glavni stadion na četvrtom grem slemu US openu nosi njegovo ime.

 

1993. godine – Predstavnici tri zaraćene strane u Bosni odbili su na pregovorima u Njujorku mirovni plan kopredsednika Konferencije o bivšoj Jugoslaviji. Kopredsednici Vens i Oven zatražili su od Saveta bezbednosti UN da obavezujućom rezolucijom podrži taj plan, a predsednik SAD Bil Klinton najavio je alternativni plan za rešavanje bosanske krize.

 

1994. godine – Šef opozicionih socijaldemokrata Marti Ahtisari dobio je prve direktne predsedničke izbore u Finskoj, pobedivši ministarku odbrane Elizabet Ren.

 

1999. godine – U zamku Rambuje kod Pariza predsednik Francuske Žak Širak otvorio je mirovnu konferenciju o Kosovu. Jugoslovensku delegaciju predvodio je potpredsednik vlade Srbije Ratko Marković, a albansku jedan od lidera Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači.

 

2000. godine – Finska je dobila prvu ženu predsednika države Tarju Halonen, dotadašnju ministarku inostranih poslova.

 

2000. godine – Rusija je objavila završetak vojnih operacija u glavnom gradu Čečenije, Groznom.

 

2001. godine – Na izborima u Izraelu pobedila je desničarska partija Likud, a njen lider Arijel 

Šaron je izabran za premijera, umesto Ehuda Baraka, čija je laburistička partija pretrpela poraz.

 

2001. godine – Nakon pedeset godina, po prvi put je kineski brod legalno uplovio i ukotvio se na ostrvu Ćuemoj, koje se nalazilo pod tajvanskom vlašću.

 

2002. godine – Katolički sveštenik Atanas Seromba predao se Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za genocid u Ruandi koji su 1994. godine izvršili pripadnici etničke zajednice Hutu nad Tutsima.

 

2004. godine – U samoubilačkom bombaškom napadu u moskovskom metrou poginulo je 41 osoba, a povređeno više od 100 osoba.

 

2007. godine – U 79. godini umro je Slavko Mihalić, hrvatski pesnik i akademik, nosilac brojnih književnih nagrada i priznanja. Dela: “Put u nepostojanje”, “Početak zaborava”, “Darežljivo progonstvo”, “Ljubav za stvarnu zemlju”, “Vrt crnih jabuka”, “Prognana balada”.

 

2012. godine – Teniser Srbije Novak Đoković dobitnik je nagrade Svetske sportske akademije “Laureus” za najboljeg sportistu u 2011. godini.


2012. godine – Talas hladnog vremena koji je zahvatilo Evropu odneo je više od 350 života i izazvao haos u saobracajuPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar