Vest: Na današnji dan - 5. Februar -

Na današnji dan - 5. Februar -

Na današnji dan - 5. Februar -

1596. godine – Japanski šogun Hidejoši zabranio je hrišćanstvo u Japanu i naredio da se pogubi 26 osoba koje su prešle u katoličku veru. To su bili prvi Japanci katolički “mučenici”.

 

1679. godine – Umro je holandski pisac Jost fan den Fundel, najplodniji i najznačajniji književnik holandskog baroka. Njegova dela “Noah”, “Lucifer” i “Adam u izgnanstvu” ubrajaju se među najveća ostvarenja holandske literature.

 

1782. godine – Španci su preoteli od Britanaca sredozemno ostrvo Minorka.

 

1792. godine – Britanci su zauzeli pola teritorije indijske države Majsor, nakon što su porazili vojsku sultana Tipu Sahiba.

 

1814. godine – U Beču je objavljena “Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica” Vuka Karadžića, koja je označila početak upoznavanja Evrope sa srpskom narodnom poezijom.

 

1840. godine – Rođen je škotski pronalazač Džon Bojd Danlop, koji je 1887. godine izumeo pneumatsku gumu. Izum je komercijalizovao 1890. godine u prvo vreme proizvodeći gume za bicikle, kasnije za automobile, što je bio jedan od najvažnijih uslova za ubrzan razvoj automobilske industrije.

 

1840. godine - Rođen je britanski konstruktor oružja američkog porekla Hajrem Stivens Maksim, čiji je mitraljez konstruisan 1884. godine nazvan "Maksim".

 

1876. godine - Osnovan je Vojnogeografski institut u Beogradu, tada kao Drugo odeljenje Glavnog generalštaba Srpske vojske. Danas on je naučno-tehnička ustanova Geodetske službe Vojske Srbije.

 

1881. godine - Umro je škotski istoričar i filozof Tomas Karlajl, čija se dela, izrazito faktografski potkrepljena, odlikuju živim i dramatičnim izlaganjem. Ostavio je veliki utisak na brojne evropske mislioce 19. pa i 20. veka. Dela: "Francuska revolucija", "O herojima", "Život Fridriha Velikog", "Sartor Resartus", "Čartizam", "Prošlost i sadašnjost", "Pisma i govori Olivera Kromvela", "Kritički eseji".

 

1884. godine - Rođen je srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Najčešći motiv njegove književnosti je srpska Vojvodina sa njenim specifičnim ambijentom i ljudskim karakterima. Studije Prava je završio u Pešti. U Prvom balkanskom ratu bio je ratni dopisnik, a u Prvom svetskom ratu dobrovoljac u srpskoj vojsci, potom načelnik u Ministarstvu prosvete, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja. Prve zbirke stihova objavio je 1914. godine. Bio je i plodan prozni pisac, a pisao je i studije o književnosti i slikarstvu. Dela: zbirke pesama "Rodoljubive pesme", "Na pragu", "Stihovi", zbirke pripovedaka "Bunja i drugi u Ravangradu", "Varljivo proleće", "Pomerene savesti", "Prepelica u ruci", "Dah života", "Moloh".

 

1885. godine – Belgijski kralj Leopold II je proglasio afrički Kongo za lični posed pod nazivom “Nezavisna država Kongo”.

 

1887. godine – U milanskoj Skali prvi put je izvedena Verdijeva opera “Otelo”.

 

1893. godine – Umro je srpski glumac Toša Jovanović, član Narodnog kazališta u Zagrebu i Narodnog pozorišta u Beogradu, jedan od najvećih srpskih glumaca 19. veka.

 

1894. godine - Rođena je Ksenija Atanasijević, filozof, etičar. Studirala je filozofiju i klasične jezike u rodnom Beogradu, Ženevi i na pariskoj Sorboni. Doktorirala kod Branislava Petronijevića tezom: "Brunovo učenje o najmanjem". Bila je aktivan član Beogradskog ženskog društva i poznati borac za ženska prava, aktivan publicist i cenjeni filozofski pisac. Dela: "Filozofski fragmenti" 1-2, "Hristova etika", "Etika praštanja".

 

1917. godine – Usvajanjem novog ustava, Meksiko je postao federativna republika od 28 saveznih država. Proklamovana je agrarna reforma i crkva je odvojena od države.

 

1919. godine – Rođen je grčki državnik i ekonomista Andreas Papandreu, osnivač Svegrčkog socijalističkog pokreta (PASOK) 1974. godine i prvi socijalistički premijer Grčke od 1981. godine do 1989. godine i od 1993. godine do januara 1996. godine, kad se povukao zbog bolesti.

 

1941. godine - Nacistička Nemačka je, u Drugom svetskom ratu, u Berlinu, na tajnom sastanku šefa diplomatije Joakima fon Ribentropa sa specijalnim izaslanikom jugoslovenske vlade Danilom Gregorićem, izvršila jak pritisak na vladu Kraljevine Jugoslavije da pristupi Trojnom paktu, što je ona i učinila 25. marta 

1941. u nadi da će izbeći rat.

1941. godine - Umro je australijski pisac Endru Barton "Banjo" Peterson, autor izvrsnih balada poput "Čoveka sa snežne reke". U romanu "Brak" na slikovit način opisao je život na ovčarskim farmama Australije.

 

1944. godine - Vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Josip Broz u Drugom svetskom ratu uputio depešu poverenicima u Srbiji, obaveštavajući ih da im u specijalnu misiju šalje britanskog majora DŽonija Hanikera, člana britanske vojne misije pri Vrhovnom štabu NOVJ, koji će Savezničkoj misiji pri Vrhovnom štabu dostavljati "sve vaše želje u pogledu pomoći savezničkog vazduhoplovstva". U depeši je naglašeno: "Vrhovni štab će ipak odlučiti da li će predloženi cilj da se bombarduje". Otkrivanje sadržine te poruke omogućilo je istoričarima da razreše misteriju o razlozima besomučne angloameričke vazdušne kampanje po gradovima u Srbiji i Crnoj Gori, tokom koje su "saveznici" do septembra 1944. godine malo naudili nemačkoj vojnoj sili, ali su pod izgovorom isterivanja Nemaca ubili hiljade srpskih civila.

1945. godine - Američke trupe pod komandom generala Daglasa Makartura ušle su u Drugom svetskom ratu u filipinski glavni grad Manilu.

 

1971. godine – U Belfastu je tokom nemira ubijen britanski vojnik, prvi od dolaska britanskih trupa u Severnu Irsku 1969. godine.

 

1983. godine – U eksploziji bombe u prostorijama Palestinske oslobodilačke organizacije u Bejrutu poginule su 22 osobe.

 

1983. godine – U Lionu je posle izručenja iz Bolivije uhapšen ratni zločinac Klaus Barbi, jedan od šefova Gestapoa u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu. Barbi, nazvan “dželatom iz Liona” skrivao se u Boliviji 32 godine.

 

1988. godine – Vrhovni sud SSSR je ukinuo presudu kojom su u martu 1938. godine u vreme Staljinovih “čistki” osuđeni i potom ubijeni Nikolaj Buharin, Aleksej Rikov i niz drugih visokih sovjetskih partijskih i državnih rukovodilaca. Oni su potom posmrtno rehabilitovani.

 

1993. godine – Umro je američki režiser, scenarista i producent Džozef Leo Menkievič, dobitnik dva Oskara za režiju i dva za scenario: “Sve o Evi”, “Pisma trima ženama”, “Julije Cezar”, “Kleopatra”, “Bosonoga kontesa” “Iznenada prošlog leta”.

 

1994. godine – Tokom bosanskog rata na sarajevskoj tržnici Markale u centru grada od granate je poginulo 68, a ranjeno 200 ljudi. Čelnici NATO dali su ultimatum bosanskim Srbima, pod pretnjom bombardovanja njihovih položaja, da u roku od deset dana povuku teško naoružanje na 20 kilometara od centra Sarajeva, a od armije BiH zatraženo je da svoje teško naoružanje u gradu stavi pod kontrolu mirovnih snaga. Postoji osnovana sumnja da je ceo događaj isceniran da se okrive bosanski Srbi.

 

1996. godine – Vlasti u Sarajevu uhapsile su i kasnije predale Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu srpske oficire Đorđa Đukića i Aleksu Krsmanovića, što je izazvalo ozbiljnu političku krizu u tek uspostavljenim kontaktima dva bosanska entiteta. General Đukić je umro u zatvoru a pukovnik Krsmanović je oslobođen optužbe.

 

1997. godine – Tri najveće švajcarske banke osnovale su, pod snažnim međunarodnim pritiskom, fond od sto miliona švajcarskih franaka za žrtve holokausta. Pritisak je usledio nakon otkrića da su švajcarske banke sarađivale s nemačkim nacistima u Drugom svetskom ratu u skrivanju novca i dragocenosti od zatočenih i ubijenih Jevreja.

 

1997. godine – U akcijama beogradske policije protiv mirnih protesta građana zbog falsifikovanja izbornih rezultata, izmedju 2. i 5. februara uhapšeno je oko 100, a povređeno više od 300 demonstranata. Svakodnevne demonstracije su nastavljene.

 

1999. godine – U 76. godini umro je Nevil Boner, prvi Aboridžanin poslanik u australijskom parlamentu.

 

2000. godine – Umro je Klod Otan-Lara, jedan od najistaknutijih i najplodnijih francuskih filmskih reditelja.

 

2002. godine – Belgijski ministar inostranih poslova Luis Mišel uputio je izvinjenje zbog uloge njegove zemlje 1961. godine u atentatu na tadašnjeg kongoanskog lidera Patrisa Lumumbu. On je ponudio pomoć od 3,25 miliona dolara Fondu “Patris Lumumba” za promociju demokratije u toj zemlji.

 

2003. godine – Severna Koreja je saopštila da je ponovo pokrenula nuklearni reaktor u Jongbjonu. Ona je u decembru 2002. godine najavila niz akcija kojima će reaktivirati svoje nuklearne programe, uprkos činjenici da je dve godine ranije potpisala sporazum o njihovoj suspenziji.

 

2004. godine – Umro je Džon Henč, zvanični autor Mikija Mausa, dugogodišnji crtač u studiju Volta Diznija i zvanični portretist Mikija Mausa. Henč je dobitnik Oskara za specijalne efekte u filmu “20.000 milja pod morem”, snimljenom 1955. godine.

 

2005. godine – Umro je predsednik zapadnoafričke države Togo, Gnašingbe Ejadema, koji je 38 godina vladao tom zemljom.

 

2009. godine – Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Kosovu i pozvao članice EU koje nisu priznale tu bivšu srpsku pokrajinu da to učine. Rezolucija definiše obaveze EU prema Kosovu u cilju njegovog razvoja i članstva u Evropskoj uniji.


2009. godine - Vlada Srbije donela je odluku da kuću u kojoj se nalazila izdavačka kuća i knjižara Gece Kona, svojevrsne institucije srpskog knjižarstva u međuratnom periodu, proglasi za spomenik kulture. Vlasnik je time obavezan da očuva autentičan izgled zgrade kao i namenu. Zdanje izgrađeno 1928. godine prema projektu arhitekte Radoslava Todorovića, bilo je vlasništvo braće Matić a 1932. godine otkupio ga je Geca Kon.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar