Vest: Na današnji dan - 2. Decembar -

Na današnji dan - 2. Decembar -

Na današnji dan - 2. Decembar -

1254. godine - Kralj Sicilije Mafred pobedio je u bici kod Fođe papsku vojsku i zadržao svoje kraljevstvo.

1547. godine – Umro je španski osvajač Ernan Kortes koji je zahvaljujući vatrenom oružju, nepoznatom domorocima, između 1519. godine i 1521. godine sa samo 700 vojnika osvojio Meksiko. Guverner “Nove Španije” je postao 1522. godine.

1804. godine – Papa Pije VII krunisao je u Parizu Napoleona Bonapartu za cara Francuske.

1805. godine – Napoleon je u bici kod Austerlica, poznatoj kao “bitka triju careva”, sa 75.000 vojnika pobedio rusku i austrijsku vojsku, koje su izgubile 70.000 od 95.000 ljudi.

 

1814. godine - Umro francuski pisac Markiz de Sad, čija djela obiluju razvratnim scenama, čuven po raskalašnom životu i seksualnim perverzijama, od čijeg je prezimena skovan izraz sadizam. Francuski car Napoleon Prvi Bonaparta naredio je da ga zatvore u šarantonsku bolnicu kao duševno obolelog. Djela: romani "Justina", "Žilijeta", "120 dana Sodome".

1815. godine - Velika Britanija potpisala ugovor o miru s radžom od Nepala.

 

1823. godine – Predsednik SAD Džejms Monro objavio je u američkom kongresu dokument pod nazivom Monroova doktrina, kojim je proklamovana američka izolacionistička politika. U tom trenutku usmerena protiv intervencionističkih namera Svete Alijanse evropskih sila prema bivšim španskim i portugalskim kolonijama u Južnoj Americi, ta politika je kasnije pod geslom “Amerika Amerikancima”, dobila jako nacionalno obeležje.

 

1848. godine – Austrijski car Ferdinand I je abdicirao u korist Franca Jozefa I.

 

1852. godine – U Francuskoj je proglašeno Drugo carstvo s carem Šarlom Lujem Napoleonom III Bonapartom.

 

1856. godine - Francuska i Španija postigle sporazum o međusobnim granicama.

 

1859. godine - Rođen francuski slikar Žorž Sera, osnivač i glavni predstavnik škole poentilista ili divizionista, koji se više oslanjao na nauku o svetlosti nego na neposredno opažanje. Nanosio je na platno mnoštvo sitnih tačaka čistih boja spektra, koje se u oku posmatrača slivaju u određene šare i tonove. Najčešće je slikao prirodu, prizore iz cirkusa i s kupališta.

 

1859. godine – Izvršena je smrtna kazna vešanjem nad američkim borcem za ukidanje crnačkog ropstva Džonom Braunom što je dovelo do zaoštravanja borbe između abolicionista i robovlasnika uoči Američkog građanskog rata.

 

1901. godine – Američki pronalazač King Kemp Džilet patentirao je prvi nožić za brijanje s dvostrukom oštricom.

 

1914. godine - Austrougarska vojska u Prvom svetskom ratu okupirala Beograd, ali je ubrzo prinuđena da ga napusti posle velikog poraza koje su joj srpske trupe nanele u Kolubarskoj bici.

 

1942. godine – Na univerzitetu u Čikagu, gde su nuklearni fizičari predvođeni Enrikom Fermijem radili na tajnom projektu izrade atomske bombe, prvi put je demonstrirana nuklearna lančana fisija.

 

1943. godine - Odlukom Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, na području Pljevalja u Drugom svetskom ratu od vojnika italijanskih divizija "Venecija" i "Taurinenze" formirana italijanska partizanska divizija "Garibaldi" i stavljena pod komandu štaba Drugog udarnog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

 

1945. godine - Na zajedničkoj sednici oba doma Ustavotvorne skupštine usvojen jugoslovenski Ustav.

 

1950. godine - UN se saglasile da Eritreju predaju Etiopiji.

 

1954. godine – Američki Senat izrekao je javni prekor senatoru Džozefu Makartiju zbog njegovog svirepog ponašanja tokom istražnog postupka protiv hiljada ljudi koji su bili osumnjičeni da su komunisti.

 

1969. godine - Umro ruski vojskovođa i političar Kliment Jefremovič Vorošilov. Bio je maršal SSSR, bivši predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta, učesnik revolucija 1905. godine i Oktobarske revolucije 1917. godine. U periodu od 1925. godine do 1940. godine bio je sovjetski ministar odbrane. U Drugom svetskom ratu je komandovao jedinicama Severozapadnog pravca Lenjingradskog fronta. Od 1946. godine do 1953. godine bio je zamenik sovjetskog premijera, a potom, posle smrti komunističkog diktatora Staljina, do 1960. godine predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta.

 

1971. godine – Sovjetski vasionski brod bez ljudske posade Mars 3 spustio se na Mars.

 

1971. godine – Osnovana je federacija Ujedinjenih Arapskih Emirata od šest emirata u Persijskom zalivu: Abu Dabi, Dubai, Šardža, Adžman, Um al Kajvajn i Fudžajra. U februaru 1972. godine federaciji se pridružio i Ras al Kajma.

 

1982. godine – Hirurg Vilijam de Vris implementirao je na klinici Univerziteta Juta u američkom gradu Solt Lejk Siti prvo veštačko srce od poliuretana. Pacijent, penzionisani zubar Barni Klark, živeo je s tim srcem 112 dana.

 

1990. godine – Posle ujedinjenja Nemačke, koalicija desnog centra kancelara Helmuta Kola odnela je ubedljivu pobedu na prvim svenemačkima izborima od 1932. godine.

 

1993. godine – U pucnjavi prilikom pokušaja hapšenja, kolumbijska policija je ubila šefa medeljinskog kartela kokaina Pabla Eskobara.

 

2000. godine – U Beogradu je umro istaknuti srpski i jugoslovenski slikar i grafičar Milan Mića Popović.

 

2000. godine - U Čileu podignuta optužnica protiv bivšeg vojnog lidera ove zemlje generala Augusta Pinočea.

 

2001. godine – Najveća energetska kompanija u SAD, korporacija Enron podnela je molbu njujorškom sudu za zaštitu od bankrota. To je bio najveći bankrot u istoriji SAD, a izazvao je veliki udar na finansijskim tržištima širom sveta.

 

2004. godine – U vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva, snage Evropske unije EUFOR preuzele su mandat od Snaga za stabilizaciju mira SFOR-a u Bosni i Hercegovini, čime je zvanično završena misija NATO u BiH. Za komandanta Eufora, u čijem sastavu je sedam hiljada vojnika iz 33 države, imenovan je britanski general-major Dejvid Liki.

 

2004. godine – Umrla je Dejm Ališja Markova, jedna od najslavnijih balerina dvadesetog veka, koja je osnovala i vodila Engleski nacionalni balet.


2009. godine – Umro je kompozitor i producent Aron Šreder, autor hita Elvisa Prisllija “It’s Now or Never”. Komponovao je više od 2.000 pesama među kojima je još nekoliko “kralja rokenrola” kao što su “Stuck on You” i “A Big Hunk O’Love”.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar