Vest: Na današnji dan - 12. Decembar -

Na današnji dan - 12. Decembar -

Na današnji dan - 12. Decembar -

1574. godine  - Murat Treći postao turski sultan posle smrti Selima Drugog.

 

1586. godine – Umro je Ištvan Batori, knez Transilvanije od 1571. godine i poljski kralj od 1575. godine, koji je tokom vladavine uspeo da konsoliduje prilike u zemlji i da osigura poljsku prevlast na Baltiku. Osnovao je univerzitet u Vilnjusu 1579. godine.

 

1804. godine  - Španija objavila rat Britaniji.

 

1806. godine - U Prvom srpskom ustanku oslobođena beogradska varoš i Turci su potisnuti u Kalemegdansku tvrđavu, za šta je izuzetno zaslužan buljubaša Konda, rodom iz okoline Janjine u Grčkoj, pribeglica iz tabora turskog komandanta grada Alije Gušanca. Konda, Uzun Mirko Apostolović i još petorica dobrovoljaca pred zoru neopaženo su se prebacili preko bedema, ubili turske stražare kod Sava-kapije i ustanicima otvorili kapiju, što je bilo odlučujuće za ishod bitke. U višečasovnoj bici za varoš poginulo je oko 300 Turaka i 54 srpska ustanika. Uvidevši da je odbrana tvrđave beznadežna, Gušanac je pobegao niz Dunav 29. decembra, a 8. januara 1807. godine predale su se snage novog turskog komandanta Sulejman-paše i tako je Beograd, posle 380 godina, ponovo postao centar srpske države.

 

1821. godine – Rođen je Gistav Flober, klasik francuskog realističnog romana, autor dela “Gospođa Bovari” zbog kojeg je bio optužen za povredu javnog morala. Najpoznatija dela: “Buvar i Pekiše”, “Sentimentalno vaspitanje”, “Salambo”, “Iskušenja svetog Antonija”, dva pozorišna komada, više novela i obimna "Prepiska".

 

1863. godine – Rođen je norveški slikar Edvard Munk. Njegove slike su karakteristične po ekspresivnim oblicima s oblom uprošćenom konturom, koji spajaju arhaičan lik nordijske usamljenosti s modernim alegoričnim izrazom psihičke patnje. Radio je portrete Ibzen, Strindberg, Malarme i pejsaže, a najpoznatija njegova slika je “Krik“.

 

1873. godine - U Srbiji uveden dinar kao novčana jedinica. Srbija je pristupila Novčanoj konvenciji koju su u Parizu 1865. godine potpisale Francuska, Belgija, Italija i Švajcarska. Donesen je zakon o kovanju novca: 20 i 10 dinara u zlatu i srebrnjaka od pet, dva, jedan i pola dinara. Time je otklonjen monetarni haos i upotreba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca - dukata, forinti, talira. Dinar je uzet za novčanu jedinicu, jer je taj naziv postojao na Balkanu od starog Rima.

 

1893. godine - Rođen američki filmski glumac rumunskog porekla Emanuel Goldenburg, poznat kao Edvard Robinson, koji se proslavio ulogama gangstera u kriminalističkim filmovima, ali je ispoljio i sjajan komičarski talenat. Filmovi: "Mali Cezar", "Tigrova čeljušt", "Kid Kalabed", "Neočekivani dr Gliterbauz", "Čitav grad priča", "Dvostruka odšteta", "Žena na prozoru", "Rt Largo", "Nasilje", "Zeleno sunce".

 

1894. godine  - Japanske trupe su počele invaziju Koreje.

1896. godine - Đuljielmo Markoni je u Londonu prvi put javno prikazao bežičnu radiotelegrafiju.

1896. godine - Srpsko učiteljsko društvo u Beogradu osnovalo Školski muzej, kasnije nazvan Pedagoški muzej.

 

1913. godine – Slika Leonarda da Vinčija “Mona Liza” pronađena je u Firenci, dve godine pošto je ukradena iz pariskog muzeja “Luvr”.

 

1915. godine - Rođen američki pevač i filmski glumac italijanskog porekla Frensis Albert Sinatra, poznat kao Frenk Sinatra, koji je svetsku slavu stekao nizom muzičkih hitova, poput pesama "Stranci u noći" i "Njujork, Njujork". Poznat je i po prisnim vezama s najvažnijim ličnostima u ključnim centrima moći američkog društva, uključujući gotovo sve predsednike SAD u drugoj polovini 20. veka i najmoćnijeg mafijaškog "kuma" Lakija Lučana. Filmovi: "Noći Las Vegasa", "Ne kao stranac", "Neki su dotrčali", "Reči i muzika", "Čovek sa zlatnom rukom", "Tri narednika", "Četvorica iz Teksasa", "Detektiv", "Goli trkač". Nagrađen je Oskarom za film "Odavde do večnosti".

 

1915. godine – Poleteo je prvi avion načinjen u potpunosti od metala, koji je konstruisao Nemac Hugo Junkers.

 

1918. godine – Srpska vojska je po završetku Prvog svetskog rata ušla u Zemun, čime je okončana dvovekovna vladavina Habsburške monarhije u tom gradu.

 

1920. godine – Konstituisana je Ustavotvorna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Rad skupštine, kojom je predsedavao hrvatski političar Ivan Ribar, trajao je više od šest meseci i okončan je donošenjem Vidovdanskog ustava 28. juna 1921. godine.

 

1929. godine - Rođen engleski pisac Džon Ozborn, u čijim dramama dominira kritika društvenih prilika u Engleskoj. Proslavio se dramom "Osvrni se u gnevu", u kojoj je opisao revolt "mladih gnevnih ljudi" zbog razorene mladosti i haotične budućnosti sveta. Ostala dela: "Zabavljač", "Epitaf za Džona Dilona", "Svet Pola Slikija", "Luter", "Rodoljub za mene", "Vreme sadašnje", "Hotel `Amsterdam`", "Zapadno od Sueca", "Dar prijateljstva", "Nedopustiv dokaz".

1939. godine  - Umro američki glumac Daglas Ferbanks, veoma popularan u periodu nijemog filma, jedan od najpoznatijih pustolova u istoriji kinematografije. Filmovi: "U znaku Zoroa", "Tri musketara", "Crni pirat", "Robin Hud", "Bagdadski lopov".

 

1940. godine – Kraljevina Jugoslavija je u Drugom svetskom ratu potpisala s Mađarskom pakt o večnom prijateljstvu, u nameri da poboljša odnose s Nemačkom.

 

1958. godine - Umro srpski matematičar, astronom i geofizičar Milutin Milanković, osnivač katedre nebeske mehanike na Beogradskom univerzitetu, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, naučnik svetskog ugleda. Građevinsku tehniku je studirao u Beču, gde je i doktorirao. Bio je profesor teorijske fizike, a bavio se i kosmičkom fizikom i geofizikom. U prvom delu, objavljenom na francuskom jeziku - "Matematička teorija termičkih pojava izazvanih Sunčevom radijacijom" - izložio je novu teoriju rasporeda Sunčevih radijacija na površini planeta i toka klimatskih promena u geološkoj prošlosti Zemlje. Njegova reforma Julijanskog kalendara prihvaćena je na Svepravoslavnom kongresu crkava u Carigradu 1923. godine. Tvorac je i teorije o pomeranju Zemljinih polova. Napisao je više od 700 monografija, studija, udžbenika i popularnih dela. Ostala dela: "Kanon der Erdbestrahlung", "Nebeska mehanika", "Osnovi nebeske mehanike", "Sekularna pomeranja Zemljinih polova", "Istorija astronomske nauke".

1958. godine - Umro srpski pravnik i istoričar Slobodan Jovanović, profesor Univerziteta u Beogradu, predsednik Srpske kraljevske akademije, najznačajniji srpski pravni pisac i teoretičar države u 20. veku. Pod komunističkom vladavinom Josipa Broza anatemisan je i prećutkivan je njegov rad. U Londonu je u Drugom svetskom ratu tokom 1942. godine  i 1943. godine bio predsednik emigrantske jugoslovenske vlade, a posle rata je u odsustvu osuđen na 20 godina robije na procesu Draži Mihailoviću i umro je u emigraciji u Velikoj Britaniji. U svetu je bio izuzetno cenjen i smatran jednim od najvećih svetskih autoriteta u teoriji ustavnog prava, što ilustruje i podatak da mu je francuski predsednik Šarl de Gol poslao Nacrt ustava Pete republike, zamolivši ga da ga prouči i oceni. Napisao je mnoštvo studija i rasprava. Dela: "O suverenosti", "O državi" - Osnovi jedne pravne teorije o držav), "Ustavobranitelji i njihova vlada", "Svetozar Marković", "Makijaveli", "Druga vlada Miloša i Mihaila", "Vlada Milana Obrenovića", "Ustavno pravo Kraljevine Srbije", "Ustavno pravo Kraljevine SHS", "Vođe Francuske revolucije". Rehabilitovan je odlukom Okružnog suda u Beogradu 26. oktobra 2007. godine.

 

1963. godine - Kenija je postala nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta s Džomom Kenijatom kao premijerom. Na isti dan 1964. godine postala je republika, a Kenijata prvi predsednik.

 

1969. godine – Grčka se povukla iz Saveta Evrope i time izbegla da zbog vojnog režima i kršenja ljudskih prava bude izbačena iz te evropske institucije.

1979. godine - Grupa generala izvršila je vojni udar u Južnoj Koreji i preuzela vlast.

1983. godine - Šiitski ekstremisti aktivirali su automobile bombe ispred američke i francuske ambasade u Kuvajtu. Pet osoba je poginulo, a 86 ranjeno.

1993. godine – Rusi su na referendumu, prvom slobodnom izjašnjavanju od 1917. godine izglasali novi ustav kojim je predsednik Boris Jeljcin dobio široka ovlašćenja. Spor oko ustava doveo je početkom oktobra do tragičnog konflikta sa komunistima i ekstremnim nacionalistima u kojem je poginulo više od 150 ljudi.

 

2000. godine - U Beogradu nepoznati počinilac pucao na košarkaša "Partizana" Harisa Brkića, koji je preminuo od zadobijenih rana.

 

2000. godine - Eritreja i Etiopija potpisale su u Alžiru mirovni sporazum kojim je okončan dvogodišnji rat oko granica.

 

2002. godine – U Beču je Stalni savet OEBS-a odlučio da produži mandate svojih misija na prostoru bivše Jugoslavije.

 

2003. godine - Umro je bivši predsednik Azerbejdžana Hajdar Alijev koji se na političkoj sceni te zemlje nalazio više od 30 godina.

2008. godine - Umro Tasos Papadopulos, kiparski političar i državnik koji je kao predsednik Kipra odbacio plan Ujedinjenih nacija za ponovno ujedinjenje ovog ostrva podeljenog od 1974. godine na turski deo, na severu i grčki deo, na jugu.

2012. godine – Haški tribunal osudio je generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za zločine nad Muslimanima iz Srebrenice u leto 1995. godine.

 

2014. godine - Na zagrebački aerodrom Pleso sleteo je prvi avion iz Beograda posle 23 godine.


2015. godine - Predstavnici 195 zemalja usvojili su u Parizu globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena i globalnog zagrevanja planete. Cilj sporazuma predstavlja održavanje globalnog zagrevanja na ispod dva stepena, odnosno do 1,5 stepeni Celzijusa, kako su zatražile zemlje najviše pogođene klimatskim promenama.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar