Vest: Meštani sela Babina Luka pokrenuli akciju izgradnje parka

Meštani sela Babina Luka pokrenuli akciju izgradnje parka

Meštani sela Babina Luka pokrenuli akciju izgradnje parka

U rodnom selu arhimandrita, umetnika i gravera Hadži Ruvima i njegovog sinovca slikara Petra Nikolajevića Molera, poznatog po radovima u više manastira, žitelji Babine Luke nadomak Valjeva, rešeni su da od zaborava sačuvaju značajne kulturno – istorijske spomenike, prirodne lepote ali i da budućim generacijama ostave mesto u kome će rado živeti.

Zahvaljujući preduzimljivosti meštana i članova Zavičajnog društva “Hadži Ruvim“ u proteklom periodu pokrenute su brojne akcije. Nedavno su pokrenuli kampanju, kako bi uz pomoć ljudi dobre volje, poštovaoca sela i ljubitelja prirode izgradili seoski park pored jednog od dva jezera, koliko ih ima u ovom valjevskom selu.

O projektu izgradnje u razgoru sa meštanima

“Jezero je značajno kao akumulacija, odakle se voda koristila za različite potrebe stanovništva. Prošle godine očišćeno je dno jezera, što je urađeno prvi put posle nekoliko decenija, i sada u njemu može da se akumulira sedam hiljada kubika vode, koja je dragocena u sušnom periodu. Sada nam je želja da uredimo prostor oko jezera, koji zajedno obuhvataju površinu od 14 ari i nalaze se najlepšem mestu u selu. Nekada je ovo mesto bilo veoma značajno za okupljanje lokalnog stanovništva, gde se i do danas prepričavaju lepe uspomene iz tih vremena“, kaže Nikola Spasojević, predsednik Zavičajnog društva “Hadži Ruvim“.

Kako je planirano park bi se nalazio na uzvišenju sa kojeg se pruža pogled na panoramu sela i venac valjevskih planina Medvednik, Povlen, Jablanik i Divčibare. U Zavičajnom društvu “Hadži Ruvim“ kažu da su “ovo mesto prepoznali kao biser sela Babina Luka“ i da im je želja da uz pomoć volontera u dve akcije naprave mali seoski park i kasnije ga održavaju. Za realizaciju ovog projekta potrebno je da sakupe 100 hiljada dinara. Akciju prikupljanja novca sprovode preko patforme “Dobri dabar“, koja je pokrenuta radi grupnog finansiranja i promocije dobrih, ekoloških, preduzetničkih , kreativnih i održivih projekata.

Doniraj i pomozi izgradnji parka

“Oko jezera će biti postavljene tri klupe za sedenje, dve kante za smeće, ložište za logorsku vatru, betonski roštilj, pečurka za sedenje i putokazi pored puta. U parku bi se okupljali mladi i provodili svoje slobodno vreme, starije genracije će imati mesto na kome uz razgovor mogu da vrate izbledele uspomene, ribolovci će imati još jedno mesto gde će uživati u svom hobiju, lovcima da obezbedimo novo stanište za divlje patke, planinarima i biciklistima mesto za predah, a svima ostalima da pokažemo da naša sela nisu zapustela “, ističe Spasojević.

A Babina Luka upravo nije selo koje je zapustelo. Njeni žitelji vedno se bave poljoprivrednom, uzgajaju voće, poznati su vinogradari, stočari.

Od zaborava su rešeni da sačuvaju i vredno arheološko nalazište, vilu rustiku iz rimskog perioda, koje se nalazi u porti seoske crkve Svetog Luke. Reč je o kasnoantičkoj građevini, koja je proglašena za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture, u kojoj su krajem trećeg i početkom četvrtog veka živeli stanovnici koji su se bavili proizvodnjom hrane za posade vojnih utvrđenja. Vila je najverovatnije poslužila pri dobijanju dozvole od Turaka za izgradnju crkve brvnare, u kojoj je služio arhimadrit Hadži Ruvim Nešković, a koja je spaljena krajem 18. veka.

Nedaleko odatle obnovljaju i jedno od većih i najočuvanijih seoskih grobalja u valjevskom kraju, koje datira iz perioda 17. do kraja 19. veka. Planirano je da prostor od oko 25 ari, sa blizu 300 grobnica i nadgorbnih spomenika, bude detaljno očišćen, iskrčeno šiblje, a natpisi na nadgrobnim spomenicima obnovljeni.

Izvor: AgromediaPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar