Vest: Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice

Svetski dan porodice predstavlja dan kada se posebna pažnja posvećuje značaju ove jedinice društva kao jedne od najvažnijih tvorevina civilizacije.

Ovaj dan se obeležava još od davne 1994. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila u kalendar važnih datuma.

Kao osnovna ćelija društva, porodica treba da bude osnažena sa svakog aspekta jer je zdrava porodica jedan od glavnih uslova za stvaranje zdravog pojedinca ali i zdravog društva.

Porodica bi trebalo da predstavlja stabilnu socijalnu zajednicu u okviru koje, među njenim članovima, vlada poštovanje, međusobno uvažavanje, podela odgovornosti, poverenje i ljubav.

U našoj zemlji, gotovo 70% stanovništa čine porodice sa decom, što se prevodi na blizu 1.5 miliona. Samohrani roditelji zauzimaju veliki deo porodičnog stanovništva, sa oko 300 000 samohranih majki i blizu 80 000 samohranih očeva.

Nažalost, institucija porodice u Srbiji stoji na klimavim nogama. Svaki četvrti brak u našoj zemlji se okončava razvodom dok u vanbračnoj zajednici živi gotovo 250 000 naših sugrađana i sugrađanki. Mnogo parova se ne odlučuje na potomstvo usled velike finansijske nestabilnosti i neizvesnosti, a rastući problem u srpskim porodicama jeste i nasilje nad ženama. U našoj zemlji u proseku oko 30 žena godišnje izgubi život u porodičnom nasilju, a oko 1000 dece godišnje bude izmešteno iz svojih biloških porodica u hraniteljske.

Mnogo rada i korenitih promena je potrebno da se stanje u našoj zemlji popravi. Iz tog razloga, 15.maja svake godine treba podsećati na ove poražavajuće statistike i apelovati na javnost da se preduzmu potrebni koraci u njihovom rešavanju.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar