Vest: Malo, pomalo gorivo dođe do 187 dinara za litar

Malo, pomalo gorivo dođe do 187 dinara za litar

Malo, pomalo gorivo dođe do 187 dinara za litar

Gorivo u Srbiji opet je poskupelo – na pumpama kažu da litar najkvalitetnijeg dizela sada košta gotovo 187 dinara. Stručnjaci upozoravaju da će se trend rasta cene sirove nafte nastaviti u narednom periodu i da država može da interveniše smanjivanjem akcize.

Možda je nekada bilo da se sipa i ne misli, ali se danas itekako misli o računici. Gorivo u Srbiji s vremena na vreme poskupljuje dinar ili nešto više. Tako smo nagurali do 186 dinara po litru za, kako na pumpama kažu, najkvalitetniji evro dizel. Odgovor na pitanje koliko je zapravo poskupelo gorivo u Srbiji, možda se najbolje može videti u poređenju prosečnih cena benzina i dizela 2020. godine, i ovih današnjih.

I dok zaključujemo da je cena goriva u Srbiji najviša od ko zna kad, kažu da treba zaključiti da je tako u regionu, ali i u ostatku Evrope.

Stručnjaci prognoziraju da neće biti drastičnog povećanja cene goriva, ali isto tako prognoziraju da će se blagi trend skoka cene sirove nafte nastaviti i u narednom periodu. 

Da li će država intervenisati?

„Svakako nisu, kada su pravili budžet, planirali da će biti visoke cene derivata nafte i da će biti ovako visoka osnovica za obračun PDV-a. Tako da oni po tom osnovu ostvaruju značajan prihod iznad onog što je bilo planirano. Pa, recimo da je to prostor da se redukuju državni proihodi, a da ne naruše ni svoj bilans“, navodi Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

U kojoj meri će nova cena goriva predstavljati ozbiljan udarac za novčanik građana, neka svako odluči sam.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor i foto: Biznis i finansijeN1Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar