Vest: Jedan od najpoštovanijih ženskih praznika. Danas je Ognjena Marija

Jedan od najpoštovanijih ženskih praznika. Danas je Ognjena Marija

Jedan od najpoštovanijih ženskih praznika. Danas je Ognjena Marija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu velikomučenicu Marinu - Ognjenu Mariju.

Danas obeležavamo veliki praznik. Danas je Ognjena Marija-0Sveta velikomučenica Marina - Ognjena Marija

Na ovaj dan slavi se spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjena Marija. Kao i praznici svetiteljki koji za njom slede: Blage Marije (4. avgust) i Trnove Petke (8. avgust), ni Ognjena Marija u crkvenom kalendaru nema "crveno slovo". Ipak, sva tri spadaju u veoma poštovane praznike u narodu, posebno među ženama, tako da se ova tri dana ništa se ne radi u ruke, niti u polju.

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antiohije Pisidijske, od roditelja neznabožačkih. Tek u 12 svojoj godini ču Marina za Gospoda Isusa Hrista, kako se vaploti od Prečiste Deve, kako čudesa mnoga sotvori, krsnu smrt primi i slavno vaskrse. Njeno mlado srce raspali se ljubavlju prema Gospodu, i ona se zavetovaše nikad se ne udavati, i još željaše svom dušom postradati za Hrista i krstiti se u krvi mučeništva. Njen otac omrznu je zbog vere njene i ne smatraše je ćerkom. Namesnik carski, Olimvrije, saznavši od Marine da je ona hrišćanka, poželi od nje najpre da mubude žena. A kada Marina to odbi, on joj naredi da se pokloni idolima, na što sv. Marina odgovori: "ne ću se pokloniti ni prineti žrtve bezdihanim i mrtvim idolima, koji niti sami sebe poznaju niti pak znaju, da li ih mi čestvujemo ili beščestvujemo; ne dam njima one časti, koja pripada samo Tvorcu mojemu". Tada je Olimvrije stavi na ljute muke, pa je svu ranjenu i krvavu baci u tamnicu. U tamnici Marina se moljaše Bogu, i posle molitve javi joj se najpre đavo u vidu strašne zmije, koja obzinu glavu njenu. No kada se ona prekrsti zmija se raspuče i iščeze. Tada je oblista svetlost nebesna, i njoj se učini, da iščezoše zidovi tamnice, zajedno sa krovom, i krst se javi, blistav i visok, a na vrhu krsta bela golubica, od koje dođe glas: "raduj se, Marino, razumna golubice Hristova, kćeri Siona višnjega, jer prispe dan tvoga veselja." I Marina bi isceljena silom Božjom odsvih rana i bolova. Bezumni sudija mučaše je drugi dan u ognjui u vodi, ali Marina sve pretrpi kao u tuđem telu. Najzad je osudi na posečenje mačem. Pred samu smrt javi joj se Gospod Isus s angelima. Posečena beše u vreme cara Dioklecijana, no dušom i silom osta u životu na nebesima i na zemlji. Jedna ruka sv. Marine nalazi se u man. Vatopedu u sv. Gori. U Albaniji pak, na planini Langa više Ohridskog jezera, nalazi se manastir sv. Marine sa jednim delom njenih čudotvornih moštiju. Mnogobrojna čudesa događala su sei događaju u ovom manastiru, kojih su svedoci ne samo hrišćani nego i muslimani. Toliko poštovanja imaju Turci prema ovoj svetinji, da nikad nisu hteli darnuti ni u svetinju niti u imovinu ovog manastira. Jedno vremeTurčin je bio tutor ovog manastira.

Danas obeležavamo veliki praznik. Danas je Ognjena Marija-1Prepodobni Leonid Ustnedumski

Ovaj ruski svetitelj podvizavao se od mladosti u nekolikim manastirima, u Soloveckom, Mirožskom i drugim. Najzad osnovao svoj manastir na reci Luzi u Vologdskoj guberniji. Podvizavao se tvrdo dok mu se duša nije ispunila blagodatnom svetlošću i silom Duha Svetoga. Kao svetilnik veliki privukao mnoge podvižničkom životu. Nazvat je Ustnedumskim zato što kad ga je jednom ujela otrovna zmija, on o tome nije hteo ni misliti ni zboriti, i ostao je živ. Ugodivši Bogu predstavio se mirno 17 jula 1653 god. Mošti njegove pokoje se u njegovom manastiru.

Beseda

o potrebi ponavljanja i ponavljanja
Za to se neću olijeniti opominjati vam
jednako ovo, ako i znate i utvrđeni ste
u ovoj istini (II Pet. 1, 12).
Orač ore u njivi. Ne ponavlja li orač svakog sekunda isti posao? Kako bi inače njivu uzorao, ako ne bi odjutrado mraka dubio brazdu za brazdom?
Putnik korača putem. Ne ponavlja li putnik svakoga sekunda isti posao, isti trud? Kako bi inače put prešao,i svojoj meti stigao?
Drvodelja daske delja u radionici. "Ne ponavlja li drvodelja sa svakom daskom isti posao, isti napor? Kako bi inače spremio poručeni broj izdeljanih dasaka?
Nisu li, braćo, svi naši korisni poslovi sastavljeni od niza i niza ponavljanja? Neka se, dakle, ne olenji propovednik istine, i ne kaže: rekao sam im, i ne ću da ponavljam! Neka se ne pogordi slušatelj istine, i ne kaže: čuo sam to jedan put, i ne treba više da slušam!
O propovedniče istine, ne uboj se da ponavljaš i ponavljaš; da ponovljeno učiš i ponovljeno opominješ. Bez ponavljanja niti se njiva uzore, niti put prevali, niti japija izdelja. A ti si za to, da oreš, da vodiš, da deljaš.
O slušatelju istine, ne pogordi se i ne reci, da si jednom čuo istinu. Istina je hrana za dušu. Ti si jeo hlebi danas, i juče, i prekjuče, i mesecima i godinama. I opetćeš ga jesti, da bi telo tvoje bilo zdravo. Hrani i dušu. Hrani je istinom, istom istinom, i juče i danas i sutra, sve do smrti. Da duša tvoja bude zdrava i snažna i svetla.
O Gospode Isuse, hrani nas svaki dan i svaki čas istinom Tvojom - Tobom, o Isuse, hrano slatka! Tebislava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar